K√°oszba torkollik?

2012-01-16 18:22:54

Tavaly 141 ezren jelentkeztek felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyekbe, k√∂z√ľl√ľk 97 800 di√°kot vettek f√∂l. Tavalyi statisztika az is, hogy 140 ezer fiatal tett √©retts√©gi vizsg√°t. A v√©gzŇĎs k√∂z√©piskol√°sok sz√°ma id√©n sem sokkal t√©r majd el az elŇĎzŇĎ √©vitŇĎl, √≠gy v√©lelmezhetŇĎ, hogy k√∂zel sz√°zezer di√°kkal tol ki a korm√°ny azzal, hogy n√©gy-√∂t h√©ttel a felv√©teli jelentkez√©si lapok bead√°sa elŇĎtt m√©g mindig nincsenek pontos inform√°ci√≥k a felv√©telirŇĎl.¬†

Az bizonyos, hogy a korm√°ny 2012 szeptember√©tŇĎl ‚Äď a kor√°bbi 53 ezer helyett ‚Äď 33 ezer √°llamilag finansz√≠rozott helyet biztos√≠t, az √∂tvensz√°zal√©kos tand√≠jkedvezm√©nyre jogosultak sz√°m√°t (ŇĎk a r√©sz√∂szt√∂nd√≠jasok) pedig 15 500-ban hat√°rozta meg. Azt is tudni, hogy a keretsz√°mcs√∂kkent√©s minden szakot √©rint, m√©g a korm√°nyretorik√°ban olyannyira fontosnak nevezett term√©szettudom√°nyos √©s mŇĪszaki k√©pz√©st is.

Azonban a gazdas√°gtudom√°nyi √©s jog√°szk√©pz√©sbŇĎl szinte teljesen kivonul az √°llam (elŇĎbbiben 4900 helyett 250, ut√≥bbiban 800 helyett 100 hely lesz ingyenes) ‚Äď ezt teh√°t n√©gy-√∂t h√©ttel a felv√©teli lapok bead√°sa elŇĎtt tudhatt√°k meg az √©rintettek. Kisebb m√©rt√©kben ugyan, de a b√∂lcs√©sz, t√°rsadalomtudom√°nyos szakok is nagy vesztes√©get k√∂nyvelhettek el.

Az √ļj korm√°ny felsŇĎoktat√°si t√∂rv√©nye √ļgy sz√≥l, ‚Äěa miniszter √©vente, a felv√©tel idŇĎpontj√°t megelŇĎzŇĎ √©v december 31. napj√°ig teljes k√∂rŇĪ t√°j√©koztat√°st tesz k√∂zz√©, amely a felv√©teli elj√°r√°sok vonatkoz√°s√°ban tartalmaz minden, a jelentkez√©sek beny√ļjt√°s√°hoz sz√ľks√©ges inform√°ci√≥t‚ÄĚ.

A korm√°ny teh√°t saj√°t jogszab√°ly√°t s√©rti meg, mert b√°r megjelentette a felv√©teli t√°j√©koztat√≥t, azonban abban alig van olyan inform√°ci√≥, amely alapj√°n d√∂nteni lehetne. A felv√©teli elŇĎtt √°ll√≥k eleddig p√©ld√°ul semmilyen t√°j√©koztat√°st nem kaptak arr√≥l, hogy a janu√°r elej√©n meghirdetett keretsz√°mokat az oktat√°si √°llamtitk√°rs√°g hogyan osztja sz√©t az int√©zm√©nyek k√∂z√∂tt. Pedig ez nagyon nem mindegy, ugyanis a jog√°szk√©pz√©sben nyolc int√©zm√©ny √©rdekelt, m√≠g k√∂zgazd√°szk√©pz√©sben harminc.

A radik√°lisan megnyirb√°lt b√∂lcs√©sz √©s t√°rsadalomtudom√°nyi szakok sem biztos, hogy bizonyos helyeken el tudnak indulni a k√∂vetkezŇĎ tan√©vben. A di√°kok nem tudj√°k kit√∂lteni a felv√©teli lapot, mert nem tudhatj√°k, az √°ltaluk megjel√∂lni akart int√©zm√©nyben elindul-e a megjel√∂lni k√≠v√°nt szak. A legnagyobb a bizonytalans√°g azokn√°l a fŇĎiskol√°kn√°l, ahol tavaly is alig b√≠rt√°k felt√∂lteni az √°llamilag finansz√≠rozott helyeket. H√ļsba v√°g√≥ teh√°t ismerni az int√©zm√©nyekre lebontott keretsz√°mokat.

De nem csak az int√©zm√©nyekre lebontott sz√°mokr√≥l nincs el√©g inform√°ci√≥: a di√°kok azt sem tudj√°k, h√°ny forint lesz a tand√≠j a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ int√©zm√©nyekben. √Čs arr√≥l sincs m√©g korm√°nyd√∂nt√©s, pontosan milyen felt√©telek mellett lehet hitelt felvenni az √ļj Di√°khitel II rendszerben.

Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy a hitel kamata √°llamilag garant√°lt lesz-e, ahogy az sem, kapnak-e a munkaad√≥k ad√≥kedvezm√©nyeket akkor, ha besz√°llnak munkav√°llal√≥juk di√°khitel√©nek t√∂rleszt√©s√©be. Nincs korm√°nyd√∂nt√©s a hallgat√≥kkal k√∂t√∂tt szerzŇĎd√©sekrŇĎl sem: nem tudhatja a leendŇĎ felv√©telizŇĎ, r√∂gh√∂z k√∂tik-e, √©s ha igen, h√°ny √©vig k√∂teles Magyarorsz√°gon maradni √°llami √∂szt√∂nd√≠jask√©nt (vagy r√©sz√∂szt√∂nd√≠jask√©nt) megszerzett diplom√°j√°val.

‚Äď M√©lyen felh√°bor√≠t mindaz, ami az √©retts√©gizŇĎ gimnazist√°kkal t√∂rt√©nik, √©s m√©lys√©gesen megal√°z√≥nak tartom, hogy nekem kell a gyerekek √©s a sz√ľlŇĎk el√© ki√°llnom, √©s k√©pviselnem ezt a k√°oszt √©s √°tgondolatlans√°got ‚Äď mondja Goldmann R√≥bert k√∂z√©piskolai tan√°r, v√©gzŇĎs di√°kok oszt√°lyfŇĎn√∂ke, aki megd√∂bbenten tapasztalta, hogy a decemberi megjelen√©sŇĪ, k√©tezer forintba ker√ľlŇĎ tov√°bbtanul√°si t√°j√©koztat√≥ban le√≠rt keretsz√°mok a megjelen√©st k√∂vetŇĎ 3. h√©ten m√°r nem √©rv√©nyesek.

A Szab√≥ LŇĎrinc K√©ttannyelvŇĪ √Āltal√°nos Iskola √©s Gimn√°zium tan√°ra azt is mondja, a kilencezer forintba ker√ľlŇĎ jelentkez√©si lapon mind√∂ssze h√°rom int√©zm√©nyt lehet megjel√∂lni, minden tov√°bbi hely√©rt plusz k√©tezer forintot kell a di√°koknak fizetni√ľk. ‚Äď Az oszt√°lyomban 4-5 gyerek akarna jogra menni, √©s ugyanennyien k√∂zgazdas√°gi p√°ly√°ra k√©sz√ľlnek. √Čvek √≥ta tudatosan, a v√°lasztott szakjuknak megfelelŇĎen k√©sz√ľlnek, t√∂bben p√©nzt √©s idŇĎt nem sajn√°lva, elŇĎk√©sz√≠tŇĎre j√°rnak.

Rengeteget besz√©lgett√ľnk a p√°lyav√°laszt√°sr√≥l, a di√°kok ny√≠lt napokra mentek, √©s most, amikor c√©legyenesbe ker√ľltek, a korm√°ny bez√°rja elŇĎtt√ľk a kapukat ‚Äď mondja Goldmann R√≥bert, hozz√°t√©ve: egy √°tlagos √©vben a gyerekek a jelentkez√©sekrŇĎl a kar√°csonyi sz√ľnetben, a csal√°ddal egy√ľtt d√∂ntenek. Janu√°rban m√°r csak a felv√©teli lap kit√∂lt√©s√©hez sz√ľks√©ges adatokat gyŇĪjtik. A pedag√≥gus szerint a di√°koknak strat√©gi√°t kell kidolgozniuk ahhoz, hogy pontjaikat maximaliz√°lni tudj√°k, √©s az √°h√≠tott felsŇĎoktat√°si int√©zm√©ny √°h√≠tott szak√°ra bejuthassanak. D√∂nteni√ľk kell p√©ld√°ul arr√≥l, milyen t√°rgyakat tanulnak, milyen szintŇĪ √©retts√©git tesznek.

Az utols√≥ √©vben m√°r att√≥l is elz√°rk√≥znak, hogy az √°ltal√°nos mŇĪvelts√©g megszerz√©s√©hez fontos t√°rgyakat tanulj√°k, mert a v√°lasztott szakuknak megfelelŇĎ √≥r√°kat v√°lasztj√°k. ‚Äď Mi lesz, ha a di√°ks√°g m√©gsem megy a korm√°ny √°ltal prefer√°lt term√©szettudom√°nyos √©s mŇĪszaki szakokra? Hogyan fognak fennmaradni bizonyos int√©zm√©nyek, lesz-e el√©g fizetŇĎk√©pes di√°k ahhoz, hogy bizonyos szakok val√≥ban elinduljanak szeptemberben? ‚Äď k√©rdezi, hozz√°fŇĪzve: ezeket mind tudni k√©ne, hiszen a febru√°r 15-i hat√°ridŇĎ nagyon k√∂zel van. Az ŇĎ oszt√°ly√°ban m√°r t√∂bb di√°k d√∂nt√∂tt: ŇĎk k√ľlf√∂ld√∂n pr√≥b√°lnak szerencs√©t az √©retts√©gi ut√°n.

Goldmann R√≥bert szerint ez a helyzet a tan√°roknak is megal√°z√≥: azok a pedag√≥gusok, akik tisztess√©gesen dolgoztak, di√°kjaikat komolyan felk√©sz√≠tett√©k, most szembes√ľlnek azzal, hogy tanul√≥ik tov√°bbtanul√°sa egy tollvon√°ssal meghi√ļsult. Goldmann R√≥bert azt mondja, a sz√ľlŇĎket is kibor√≠tja a helyzet. A d√∂bbenettŇĎl az √©rtetlens√©gen √°t az ‚Äěez van, peches nemzed√©k, mi is azok voltunk‚ÄĚ-ig bez√°r√≥lag el√©g sz√©les spektrumon mozognak a reakci√≥k.

‚Äď Tisztess√©gtelen elj√°r√°s a felv√©telizŇĎkkel szemben, amit a korm√°ny tesz ‚Äď fogalmaz Sz√ľdi J√°nos oktat√°si szak√©rtŇĎ. A kor√°bbi k√∂zigazgat√°si √°llamtitk√°r azt mondja, n√©h√°ny h√©ttel a jelentkez√©si lapok bead√°si hat√°rideje elŇĎtt 200-r√≥l 240-re emelni a bel√©p√©si ponthat√°rt, illetve drasztikusan cs√∂kkenteni az √°llamilag finansz√≠rozott keretsz√°mokat, kisz√ļr√°s. Az ilyen nagy horderejŇĪ v√°ltoztat√°sokat felmenŇĎ rendszerben kell meghozni, legal√°bb k√©t √©v √°tmeneti idŇĎszakot engedve. Ugyanis a felv√©teli pontokba a k√©t utols√≥ k√∂z√©piskolai √©v tanulm√°nyi eredm√©nyeit is belesz√°m√≠tj√°k, ezek az √ļgynevezett ‚Äěhozott pontok‚ÄĚ. (Ha a gyerekek tudj√°k az √©retts√©git megelŇĎzŇĎ √©vben, mit v√°rnak el tŇĎl√ľk, akkor aszerint v√°lasztj√°k meg a tov√°bbtanul√°si strat√©gi√°ikat.)

Arr√≥l, hogy gyakorlatilag kiny√≠rt√°k az √°llamilag finansz√≠rozott jog√°szk√©pz√©st, Sz√ľdi azt mondja: nem v√©letlen√ľl ny√≠lt meg a korm√°ny √°ltal gr√ľndolt Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem. Szerinte ide terelik √°t a jog√°szokat, ez az egyetem k√©pzi a j√∂vŇĎ elitj√©t.

‚Äď A Fidesz l√©trehozta mag√°nak a saj√°t janics√°rk√©pzŇĎj√©t, √°tterelve ide a korm√°nyhoz leghŇĪs√©gesebb oktat√≥kat ‚Äď v√©li. Az oktat√°si √°llamtitk√°rs√°g sajt√≥oszt√°lya lapunknak azt a t√°j√©koztat√°st adta, hogy az int√©zm√©nyi keretsz√°mokat m√©g ebben a h√≥napban ismertetni fogj√°k.

Ide kattintva érheti el a cikk forrását a Nol.hu-n.

Vissza...