A demokrácia jelképe

2012-01-16 05:57:33

Brusznyai √Ārp√°d a demokr√°cia jelk√©pe, mondta¬†szombat este a megeml√©kez√©sre felk√©rt¬†dr. Navracsics Tibor¬†a Brusznyai eml√©khangversenyen. A besz√©d ezen r√©sze n√©mileg felbolygatott.

Nem √©rtem ugyanis, hogy egy ilyen mŇĪvelt √©s tanult ember, (aki¬†jelenleg az Orb√°n korm√°ny k√∂zigazgat√°si √©s igazs√°g√ľgyi minisztere is,) hogyan k√©pes egy olyan t√∂rv√©nykez√©si folyamat r√©szesek√©nt, annak¬†szinte a¬†legfontosabb (szem√©lyi) felt√©tel√©t is biztos√≠tva √ļgy besz√©lni a demokr√°ci√°r√≥l, hogy √©szre sem veszi, k√∂zben a legnagyobb vesz√©lyt ma pont ŇĎk, a Fidesz √©s Orb√°n k√∂zvetlen k√∂rnyezete jelenti a demokr√°ci√°ra.¬†(√Čszre sem veszi, vagy ennyire¬†m√°s lett √©s m√°r neki is csak a poz√≠ci√≥ √©s a vele j√°r√≥¬†a hatalom sz√°m√≠t?) J√≥l nevelt emberk√©nt nem √°llok fel ilyenkor √©s nem kiab√°lok, de sz√≠vem szerint ott, abban a pillanatban legink√°bb ezt tettem volna!
Legsz√≠vesebben odaki√°ltottam volna a tŇĎlem alig 10 m t√°vols√°gban besz√©lŇĎ √ľnnepi sz√≥nokhoz: Tibor! Az Isten szerelm√©re! Nem veszed √©szre, hogy amirŇĎl besz√©lsz, az √©ppen most √©s miattatok van v√©gvesz√©lyben? Ne besz√©lj¬†a demokr√°ci√°r√≥l,¬†hanem cselekedj az √©rdek√©ben!
Az √ľnneps√©gen, azok k√∂r√©ben ahol √ľltem, minden bizonnyal sokan nem gondolt√°k ezt persze √≠gy. M√©g ŇĎk sem l√°tj√°k azt, ami√©rt egy-k√©t √©v, de az sem lehetetlen, hogy csup√°n p√°r h√≥nap m√ļlva m√°r nekik is sz√©gyenkezni√ľk kell. Ha kil√©p√ľnk az Eur√≥pai Uni√≥b√≥l, ami fel√© most napr√≥l- napra egyre hat√°rozottabban menetel√ľnk, akkor m√°r minden bizonnyal visszaford√≠thatatlann√° v√°lnak¬†ezek a demokr√°ci√°t √©s int√©zm√©nyrendszer√©t minden lehets√©ges m√≥don ellehetetlen√≠tŇϬ†folyamatok.¬†¬†¬†

Vissza...