A demokrácia jelképe

2012-01-16 05:57:33

Brusznyai Árpád a demokrácia jelképe, mondta szombat este a megemlékezésre felkért dr. Navracsics Tibor a Brusznyai emlékhangversenyen. A beszéd ezen része némileg felbolygatott.

Nem értem ugyanis, hogy egy ilyen művelt és tanult ember, (aki jelenleg az Orbán kormány közigazgatási és igazságügyi minisztere is,) hogyan képes egy olyan törvénykezési folyamat részeseként, annak szinte a legfontosabb (személyi) feltételét is biztosítva úgy beszélni a demokráciáról, hogy észre sem veszi, közben a legnagyobb veszélyt ma pont ők, a Fidesz és Orbán közvetlen környezete jelenti a demokráciára. (Észre sem veszi, vagy ennyire más lett és már neki is csak a pozíció és a vele járó a hatalom számít?) Jól nevelt emberként nem állok fel ilyenkor és nem kiabálok, de szívem szerint ott, abban a pillanatban leginkább ezt tettem volna!
Legszívesebben odakiáltottam volna a tőlem alig 10 m távolságban beszélő ünnepi szónokhoz: Tibor! Az Isten szerelmére! Nem veszed észre, hogy amiről beszélsz, az éppen most és miattatok van végveszélyben? Ne beszélj a demokráciáról, hanem cselekedj az érdekében!
Az ünnepségen, azok körében ahol ültem, minden bizonnyal sokan nem gondolták ezt persze így. Még ők sem látják azt, amiért egy-két év, de az sem lehetetlen, hogy csupán pár hónap múlva már nekik is szégyenkezniük kell. Ha kilépünk az Európai Unióból, ami felé most napról- napra egyre határozottabban menetelünk, akkor már minden bizonnyal visszafordíthatatlanná válnak ezek a demokráciát és intézményrendszerét minden lehetséges módon ellehetetlenítő folyamatok.   

Vissza...