Már belebuktak...

2012-01-14 08:09:01

Sajnos nem pontosan jelent meg a javaslatom lényege a Napló január 13-i számában. Kádártán a telekadóval kapcsolatos lakossági fórumon azért javasoltam rendkívüli közgyűlés összehívását a polgármesternek- lehetőleg már január 15-ére (vasárnap), vagy 16-ra, -mert a rendelet január elseje óta érvényben van

és aszerint január 15-ei határidővel kitöltve be kell nyújtani a város adóhivatalához a hivatal által érintettekhez eljuttatott bevallási íveket. Azt pedig csak a rendelet alapján lehet kitölteni, abban pedig a terület nagysága mellett meg kell jelölni a fizetendő éves adó összegét is a bevallást benyújtónak. Elképesztő és elfogadhatatlan, hogy egy olyan fórumon, ahol jegyzőkönyv sem készül (szerintem szabálytalanul) jelentik be a lakosoknak, nem baj ha később nyújtják be az adóbevallásokat és az sem gond, ha nem töltik ki pontosan. Egy normálisan működő, demokratikus berendezkedésű országban ez már önmagában azonnali bukást kellene, jelentsen. Kedden Rátóton még azzal nyugtatták meg az ott lakok egy részét, úgy módosítják a rendeletet, hogy akinek egy 700-1500 m2 közötti területe van, az 95%-os adókedvezményt kap. Csütörtök este Kádártán már ez az ígéret nem élt. Helyette azt mondták a 120 Ft/m2-es árat 20 Ft/m2-re csökkentik. Milyen számítás alapozhatta meg az eredeti rendeletet, ha ezt csak így ötletszerűen be lehet dobni? Egyértelműen a fejetlenség jelei ezek. A rendeletet ezért kellett volna egy január 15-i vagy 16-i rendkívüli közgyűlésen felfüggeszteni és kihirdetni hivatalosan azt is, nem kell a bevallási határidőt betartani.

Porga polgármester úr magyarázata-miszerint a rendelet módosítása még mindig jobb, mint makacsul ragaszkodni hozzá- nem az általam megfogalmazottakra volt válasz. Senki és én sem kértem a rendelethez ragaszkodást. Sőt! A rendelet visszavonását javasoltuk! Belső hírek szerint a kádártai fórum napjának délelőttjén valójában már a rendelet visszavonását tervezték a hivatalban. A fideszes politikusok viszont úgy ítélték meg, elég lesz az adó mértékét a hatodára csökkenteni, persze csak a háborgók esetében és ez az előre menekülés lehetőségét is megteremti a számukra. Szerintem szépíthetik, ahogy akarják a mondandójukat, valójában ebbe a telekadó rendeletbe már a kihirdetésekor belebuktak.


 

Vissza...