Kedvezményes telekadó-már akinek

2012-01-10 21:32:26

A kiszabott telekadó öt százalékát kell csak megfizetniük az érintett tulajdonosoknak. Írja a holnap ezt a cikket nyomtatásban is megjelentető Napló, egyenlőre még csak az online változatán. Ez így persze nem igaz. Egyrészt azért, mert ez a Gyulafirátóti fórumon meglebegtetett kedvezmény még megszavazásra sem került, másrészt sokakat várhatóan nem is fog érinteni.

December 15-én hozott Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése -annak is a Fideszes többsége- egy rendkívül átgondolatlan, kifejezetten felháborító rendeletet, ami a Veszprémben eddig még nem bevezetésre kerülő telekadót honosítja meg 2012. január 1-jétől.

A rendelet már december 16-án kihirdetésre került, de a felháborodás pár hét elteltével kapott csak lábra. Ahogy egymás után kapták meg az érintettek az adóbevalláshoz szükséges íveket, úgy esett le egyre többeknél, az alpolgármester asszony és úr novemberben tulajdonképpen az ő kontójukra jelentette még novemberben be, hogy ez lesz Veszprémben „oszt jónapot”. A Fideszes többség december 15-én mindenféle komolyabb vita nélkül meg is szavazta. Az ellenzék tiltakozása pedig csupán az internetes felületeken működő sajtót foglalkoztatta. A Fidesz képviselői közül időben egyedül Gyulafirátót és Kádárta városrész Fideszes képviselője neszelte meg a bajt. Mint a tulajdonosi bizottság elnöke ugyan még simán megszavazta a rendeletet a közgyűlést alig egy héttel megelőző bizottsági ülésen, de a közgyűlésen már vélhetően a megfelelő belső engedélyek megkérése és megkapása után a nem gombot nyomhatta meg. (Az, hogy ő nemmel szavazott, semmiféle zavart nem okozhatott a döntés véghezvitelében.)  Most meg azzal kérkedik, hogy ő milyen karakán gyerek. Amint láttam a fórumon, ezt már egyre kevesebben hiszik. Ez a „módosító maszatolás” sokak szerint nem más, mint egyfajta gyengítése az elemi erejű felháborodásnak. A „nagyok” minden bizonnyal olyasmit sütöttek ki a rajtuk már látható módon is egyre inkább elhatalmasodó, nagy aggodalmukban, hogy tovább kell osztani az ellenzők táborát, mert egyébként könnyen belebukhatnak.

Nem tudom mi lesz akkor, amikor kiderül, hogy ez is csak átverés. A mai napon többször is alaposan lehurrogott polgármester igyekezett kisiklani a lakossági fórumon megjelentek "kezei” közül. Kevés sikerrel. A jelentős többség, határozottan követelte a rendelet visszavonását, ami persze valóban az egyértelmű bukást is jelentené a Fideszes városvezetés számára.

A fórum végén -bár ezt minden igyekezetével próbálta Czaun János Fideszes városrészi képviselő elhárítani- a közel 150 jelenlévő szinte egybehangzóan megszavazta, hogy 2 héten belül legyen újabb fórum, ahol a városrész a leválás lehetőségének megvizsgálását kezdi el. S annak érdekében választ egy 3 fős grémiumot, akik elkészítik a városrészben élők számára a leválás előnyeit és hátrányait taglaló „előterjesztést”.

Czaun János szívéről láthatóan így is nagy kő esett le, s most van még két hete arra, hogy mozgósítsa, a még mellette lévőket a következő lakossági fórumon, ennek a számára várhatóan kedvezőtlen döntésnek- a leszakadásnak- a megakadályozására. (Megélhetési politikus lett már ő is javából! S ha megszűnik ez a fajta feladata, nehéz lesz képességeinek megfelelő álláshoz jutnia. Bár alpolgármesterként már az előző ciklusban megbukott, most társulási elnök, bizottsági elnök és még ki tudja mi a fittyfene, ami jár jó sok sarzsival. Hogy munkával mennyivel, azon el lehet vitatkozgatni.)

A Napló tudósítása mellé meg még annyit. Felszólalt egy nyugdíjas, aki elmondta, a számára kivetetett várhatóan közel négyszázezer Ft-os adó az éves nyugdíjának elviszi a háromnegyedét! S igen sokan mások is megfogalmazták kétségbeesett segítségkiáltásaikat! Láthatóan nem találtak megértő fülekre.

Hogyan is lehetséges normálisnak vélni egy olyan adórendeletet, amelyik olyan területek után is pénzt akart beszedni, amire még építeni sem lehet? (Nadrágszíjparcellákra tessenek gondolni!) Miként lehet vélekedni egy olyan rendeletről amelyik sok százezer Ft-ot akar olyan belterületi telkek után, amelyek közúttal megközelíthetetlenek, közmű kapcsolatuk sincs, s most, hogy kihirdetésre került ez az átgondolatlan adójogszabály, még eladhatatlanokká is váltak?

Valamiféle arányosságnak nyoma sincs. Olyanok akik osztatlan közösben birtokolnak többen egy 700 négyzetméternél nagyobb területet, azok együtt kifizethetik a „négyzetméterszám-szor” százhúsz Ft-ot. Akik egyedül rendelkeznek egy épp hogy csak pár négyzetméterrel 700 m2 alatti beépítetlen területtel, azok egy fillért sem fizetnek. Akik megosztották gyermekeik között a nagyobb területeket, azok most egy után sem kapnak kedvezményt. Akik az 1500 m2-t meg nem haladó területnagysággal rendelkeznek, és a 700 m2-t túllépi a területük nagysága, azoknak ígérték csupán a 90 vagy 95% adókedvezményt. Akinek viszont több területe is van, azok egy után sem kaphatnak kedvezényt. Vélhetően csak átmenetileg élvezhetik a könnyítést az egy területtel rendelkezők is. Mert, ha megszűnik a háborgás, akkor egy tollvonással megszüntethető ez a kedvezmény is. S ha minden jó megy, jöhetnek majd azok is a sorban, akiknek az önkormányzat szerint túl nagy terület tartozik az ingatlanaikhoz. Kell a pénz! Mondták ezt a Fideszesek már a múltkori fórumon is! Kell, hisz költöttek előre már 2014-re is olyan beruházásokra, ami a városnak pénzt nem hoz, de annál többet visz. Ami adót sikerül most ezekből a nehéz sorsú emberekből ezzel a gátlástalan mértékű adókivetéssel kipréselni, azt elköltik még ebben az évben a frissiben átvett Petőfi Színházra, vagy ebből vásárolják meg a Séd Moziból Hangvillává lett kultúrközpontot 1,2 milliárdért. Ebből épülhetnek majd a régió legdrágább kerékpárútjai Nemesvámosra és Márkóra, vagy a körforgalom alá a Pap gödör közvetlen szomszédságába egy másik gyalogos alagút.

Ide kattintva olvashatja a NaplĂł online-on megjelent hĂ­rt.

Vissza...