Magyarország hátat fordít

2012-01-07 16:17:35

A brit Independent vez√©rcikkben foglalkozik Magyarorsz√°g helyzet√©vel, miszerint az igazs√°gszolg√°ltat√°s, a jegybank √©s a m√©dia f√ľggetlens√©g√©nek csorb√≠t√°s√°val √©s a v√°laszt√≥ker√ľletek √°talak√≠t√°s√°val Orb√°n a tekint√©lyelvŇĪ ellenŇĎrz√©s √ļj korszak√°t vezeti be.

Emellett a Financial Times, az amerikai Time √©s brit Guardian is besz√°mol az elm√ļlt hetek esem√©nyeirŇĎl.

Enrico Fermi olasz fizikust√≥l egyszer megk√©rdezt√©k, ha m√°shol is van intelligens √©let az univerzumban, akkor mi√©rt nem vett√©k fel a kapcsolatot vel√ľnk. "Ňźk m√°r k√∂zt√ľnk vannak. Magyaroknak nevezik magukat",¬†j√∂tt r√° v√°lasz. Ezzel az anekdot√°val kezdi mai vez√©rcikk√©t a brit¬†Independent, majd folytatj√°k: ez a nyelvileg egyed√ľl√°ll√≥ apr√≥ k√∂z√©p-eur√≥pai nemzet sz√°mos tudom√°nyos √©s mŇĪv√©szeti zsenit adott a vil√°gnak, de mint ahogy a brit lap √≠rja, az esem√©nyek az elm√ļlt k√©t √©vben s√∂t√©tebb mell√©kjelent√©st is adtak a fenti √°ll√≠t√°snak.

A cikk szerint azzal az √ľr√ľggyel, hogy teljess√© teszik az 1989-ben megkezdett rendszerv√°lt√°st, a konzervat√≠v minisztereln√∂k idegen horrort val√≥s√≠tott meg Eur√≥pa sz√≠v√©ben, t√∂rv√©nyeivel radik√°lis rombol√°st vitt v√©gbe a demokr√°ci√°ban. Orb√°n a k√©tharmados t√∂bbs√©g birtok√°ban a parlamentben l√©nyeg√©ben b√°rmit megtehet, amit szeretne, √≠rja a szerzŇĎ."De √ļgy tŇĪnik, hogy nem teljesen em√©sztette meg a kelet-eur√≥pai kommunista zsarnoks√°got led√∂ntŇĎ t√∂rt√©nelmi mozg√°s tanuls√°gait" ‚Äď v√©li.

A brit lap szerint lehet ugyan a h√°ts√≥ ajt√≥n becsemp√©szni √©s a nemzeti b√ľszkes√©g, f√ľggetlens√©g √©s a kereszt√©ny √©rt√©kek helyre√°ll√≠t√°s√°nak nevezni a zsarnoks√°got, de att√≥l m√©g eg√©sz Eur√≥pa √©szreveszi, ha egyszer bek√∂sz√∂nt√∂tt.

A brit lap szerint m√°ra √ļgy tŇĪnik, a satnya demokr√°ciai fejletts√©gŇĪ putyini Oroszorsz√°g v√°lt Orb√°n mintak√©p√©v√©.¬†Az igazs√°gszolg√°ltat√°s, a jegybank √©s a m√©dia f√ľggetlens√©g√©nek csorb√≠t√°s√°val, a v√°laszt√≥ker√ľletek √°talak√≠t√°s√°val √©s a loj√°lis emberek bebetonoz√°s√°val a hatalomba Orb√°n a tekint√©lyelvŇĪ ellenŇĎrz√©s √ļj korszak√°t vezeti be, √≠rja a szerzŇĎ. Felid√©zi, hogy a minisztereln√∂k ezt azzal indokolja: a szocialist√°k 2008-ban a pusztul√°s sz√©l√©re tasz√≠tott√°k az orsz√°got.

De Orb√°n saj√°t gy√≥gyszer√©vel nemhogy jobban lenne a beteg, Magyarorsz√°g most a csŇĎd vesz√©ly√©vel k√©nytelen szembes√ľlni, √°ll a cikkben. A szerzŇĎ szerint a minden√°ron saj√°t vad √ļtj√°t j√°r√≥ kis orsz√°g gŇĎgje ak√°r vicces is lehetne, ha nem lenne ennyire vesz√©lyes.

Orbán és a meglepetések

A Financial Times bemutatva Orb√°n karrierj√©t, megsz√≥laltatta K√©ri L√°szl√≥ politol√≥gust, aki tan√≠totta a minisztereln√∂k√∂t. K√©ri L√°szl√≥ elmondta a brit gazdas√°gi napilapnak, hogy Orb√°n Viktor "m√°r akkor is szeretett meglepet√©seket okozni, l√©teleme volt a konfront√°ci√≥ √©s hitt a germ√°n √©s a szl√°v n√©pek k√∂z√© szorult kis nemzet kultur√°lis kiv√©teless√©g√©ben". Ez a hit √©p√ľlt be az √ļj alkotm√°nyba, √©s "amikor Orb√°n ezen a nyelven besz√©l, az nagyon n√©pszerŇĪ itt Magyarorsz√°gon"¬†‚Ästid√©zte a Financial Times K√©ri L√°szl√≥t.

Az amerikai Time magazin az √ļj magyar alkotm√°ny aprop√≥j√°b√≥l k√©sz√ľlt √≠r√°s√°ban m√°sok mellett megsz√≥laltatta Gyurcs√°ny Ferenc volt minisztereln√∂k√∂t, aki √ļgy v√©lte, hogy az alapt√∂rv√©ny fontos "f√©keket √©s egyens√ļlyokat" t√°vol√≠t el a magyar demokratikus rendszerbŇĎl. "Agg√≥dom a szabads√°g √©s a demokr√°cia j√∂vŇĎje miatt"¬†‚Ästmondta Gyurcs√°ny Ferenc. √ögy v√©lte, hogy Mark Palmer volt amerikai nagyk√∂vetnek a N√©pszabads√°gban megjelent interj√ļja, megjegyz√©se Magyarorsz√°gnak az Eur√≥pai Uni√≥b√≥l val√≥ esetleges kiv√°l√°s√°r√≥l "figyelmeztetŇĎ √ľzenet Magyarorsz√°g sz√°m√°ra". A brit Guardianben a¬†"Vikt√°tor"-t c√≠mben szerepeltetŇĎ √≠r√°s hosszasan foglalkozik az elm√ļlt hetek esem√©nyeivel. A szerzŇĎ sz√°mos nyilatkoz√≥t megsz√≥laltat, k√∂zt√ľk Nagy Navarr√≥ Bal√°zst, megeml√≠tve az MTVA sz√©kh√°za elŇĎtt √©hs√©gsztr√°jkol√≥ akci√≥jukat. A janu√°r 3-i, Operah√°z elŇĎtti demonstr√°ci√≥t kapcs√°n arr√≥l sz√°mol be a szerzŇĎ, hogy mialatt odabent Schmitt P√°l k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k besz√©d√©t hallgatt√°k a vend√©gek, addig odakint¬†a t√∂bb t√≠zezres t√∂meg skand√°lta azt, hogy "Vikt√°tor".

Ide klikkelve érheti el az írást az Index.hu-n.

Vissza...