√ĖssztŇĪz Orb√°nra

2012-01-05 21:08:43

Az EU erŇĎsebb tag√°llamai m√°r r√©g√≥ta k√©rik az Eur√≥pai Bizotts√°got, hogy regul√°zza meg a magyar korm√°nyt. √ögy tŇĪnik, hogy elj√∂tt az idŇĎ, amikor m√°r Br√ľsszel is kedvet √©rez, hogy Budapestre csapjon. A magyar t√°rgyal√°si poz√≠ci√≥ √©rdemben romlott december √≥ta, a bizotts√°g id√©n emelte a t√©tet. Nemhogy hitelt, de m√©g idŇĎpontot sem adtak egyelŇĎre t√°rgyal√°sra a magyar korm√°nynak.

Az amerikai k√ľl√ľgyben m√°r szak√©rtŇĎi korm√°ny fel√°ll√≠t√°s√°r√≥l besz√©lnek.

‚ÄěEz egy erŇĎpr√≥ba‚ÄĚ ‚Äď mondta egy magas rang√ļ, az Eur√≥pai Bizotts√°gban dolgoz√≥ tiszts√©gviselŇĎ a minap arr√≥l, hogy mennyire gondolja komolyan Br√ľsszel, hogy kŇĎkem√©ny lesz a magyar korm√°nnyal.

‚ÄěGy√ľlemlettek az √ľgyek, √©s √ļgy √©rzem, hogy eljutottunk a v√©gsŇĎ stresszponthoz‚ÄĚ ‚Äď fogalmazott egy, a bizotts√°gi politik√°t j√≥l ismerŇĎ forr√°sunk.

Az Indexnek nyilatkoz√≥, EU-s √ľgyekben j√°ratos emberek mind √ļgy l√°tj√°k, hogy a magyar korm√°ny megt√∂r√©se t√∂bb fontos, m√°r elfogadott t√∂rv√©ny eset√©ben is elt√∂k√©lt sz√°nd√©ka az Eur√≥pai Bizotts√°gnak.

Azt is t√∂bben kiemelt√©k, hogy min√©l tov√°bb makacskodik a magyar korm√°ny, ann√°l t√∂bbet fog k√∂vetelni Br√ľsszel. Egyes br√ľsszeli v√©lem√©nyek szerint decemberben m√©g jobb poz√≠ci√≥ban volt az Orb√°n-korm√°ny, mostanra viszont m√°r olyan t√∂rv√©nyek visszavon√°s√°t is √∂sszek√∂thetik a magyarok √°ltal k√©rt hitel megad√°s√°hoz, amelyeket kor√°bban nem k√©rtek volna a hitel√©rt cser√©be.

Fellegi csak gondolja, hogy fogadj√°k Br√ľsszelben

Egy diplom√°ciai √ľgyekben j√°ratos forr√°sunk szerint nagyon sokat el√°rul a bizotts√°gi hangulatr√≥l, hogy mik√∂zben Fellegi Tam√°s bejelentette a magyar sajt√≥nak, hogy hamarosan Br√ľsszelben is t√°rgyal, addig az Eur√≥pai Bizotts√°g nem adott m√©g neki idŇĎpontot. √Čs inform√°ci√≥ink szerint sim√°n elŇĎfordulhat, hogy nem is fog kapni. Ehhez nagyon komoly fordulat kellene a magyar korm√°ny r√©sz√©rŇĎl.

Inform√°ci√≥ink szerint legk√©sŇĎbb Fellegi j√∂vŇĎ heti washingtoni t√°rgyal√°sakor kell olyan engedm√©nyt adnia, ami el√©g meggyŇĎzŇĎ ahhoz, hogy Br√ľsszelben sz√≥ba √°lljanak vele.

Nem látnak perspektívát Orbánban

Ezt azonban nehez√≠ti, hogy amerikai k√ľl√ľgyi forr√°saink szerint¬† ‚Äěsz√∂rnyŇĪ¬†hangulat" v√°rja Fellegit Washingtonban. Fellegi cs√ľt√∂rt√∂ki bejelent√©s√©t alapvetŇĎen k√°rment√©snek tartj√°k a washingtoni diplom√°ci√°ban, ami arra ugyan j√≥, hogy √°tmenetileg meg√°ll√≠tsa a forint gyeng√ľl√©s√©t, √∂sszess√©g√©ben azonban forr√°sunk szerint m√°r¬† ‚Äěnincs mit menteni", a t√°rgyal√°sokat nem befoly√°solja, Fellegi pedig mondhat szinte b√°rmit, nem fogj√°k igaz√°n komolyan venni a t√°rgyal√°sokon.

Az amerikai diplom√°cia ugyanis m√°r nem l√°t perspekt√≠v√°t Orb√°nban, fogalmazott az Indexnek egy k√ľl√ľgyi forr√°s. Re√°lis opci√≥k√©nt mer√ľlt fel, hogy az Egyes√ľlt √Āllamok nyom√°st gyakoroljon Magyarorsz√°gra, hogy √°ll√≠tson fel szak√©rtŇĎi korm√°nyt. M√°shogy ugyanis nem tartj√°k elker√ľlhetŇĎnek a magyar √°llamcsŇĎd√∂t. Forr√°sunk szerint r√°ad√°sul b√°rmit is mond a korm√°ny arr√≥l, hogy az IMF-hitel v√©dŇĎh√°l√≥nak kell, val√≥j√°ban arr√≥l van sz√≥, hogy az √°llam finansz√≠rozhat√≥ maradjon az √©v m√°sodik fel√©ben.

Hasonl√≥ helyzetben egy√°ltal√°n nem p√©ld√°tlan, hogy k√ľlsŇĎ nyom√°sra szak√©rtŇĎi korm√°ny veszi √°t egy orsz√°g ir√°ny√≠t√°s√°t - ez t√∂rt√©nt G√∂r√∂gorsz√°gban √©s Olaszorsz√°gban is, ut√≥bbival val√≥ p√°rhuzamokr√≥l bŇĎvebben itt olvashat.

Nem az lesz, amit leírtak

Az Eur√≥pai Bizotts√°g kor√°bban vil√°goss√° tette, hogy a decemberben elfogadott jegybankt√∂rv√©ny √©s stabilit√°si t√∂rv√©ny visszavon√°s√°t tekintik t√°rgyal√°si alapnak. √ögy tudjuk, hogy ez az ig√©ny nem v√°ltozott, b√°r a helyzet k√©ts√©gk√≠v√ľl nehezebb az√°ltal, hogy akkor m√©g nem szavazta meg ezeket a t√∂rv√©nyeket a parlament.

A helyzetet tov√°bb bonyol√≠tja, hogy inform√°ci√≥ink szerint a magyar korm√°nyban nem b√≠zik el√©gg√© az Eur√≥pai Bizotts√°g. Ez√©rt a j√∂vŇĎre vonatkoz√≥ √≠g√©retek, p√©ld√°ul a probl√©m√°snak tartott t√∂rv√©nyek m√≥dos√≠t√°s√°r√≥l sz√≥l√≥k, m√°r nem biztos, hogy elegek lesznek. ‚ÄěHa le van √≠rva, hogy valami √≠gy lesz, √©s azt√°n a Bizotts√°g azt tapasztalja, hogy m√©gse, azzal neh√©z mit kezdeni‚ÄĚ ‚Äď mondta a hiteless√©gi probl√©m√°r√≥l egy br√ľsszeli bennfentes.

Br√ľsszel emeli a t√©tet

Decemberben m√©g √ļgy volt, hogy a Bizotts√°g kifejezetten csak gazdas√°gi t√∂rv√©nyekkel k√∂ti √∂ssze a magyar hitelk√©relem t√°mogat√°s√°t. Mostanra azonban szigorodni l√°tszik a helyzet. A h√©ten elŇĎsz√∂r mer√ľlt fel inform√°ci√≥ink szerint, hogy √ļgynevezett justice issue-k (igazs√°g√ľgyi t√©m√°k) is a br√ľsszeli k√∂vetel√©sek k√∂z√© ker√ľljenek.

√ćgy p√©ld√°ul az adatv√©delmi ombusdman hivatal√°nak vissza√°ll√≠t√°sa is szerepelhet majd a br√ľsszeli k√∂vetel√©sek k√∂z√∂tt, legal√°bbis az Orig√≥ inform√°ci√≥i szerint Br√ľsszelben m√°r eldŇĎlt, hogy ebben az √ľgyben k√∂telezetts√©gszeg√©si elj√°r√°s indul Magyarorsz√°g ellen. Ugyan√≠gy az igazs√°gszolg√°ltat√°s √°tszervez√©s√©nek visszavon√°sa is felmer√ľlhet a br√ľsszeli ig√©nyek k√∂z√∂tt.

Hosszabb t√°von pedig az EU-s t√°mogat√°sok megvon√°sa is felmer√ľlhet, ez 2013 ut√°n jelenthet nagy gondot Magyarorsz√°gnak. √ögy tudjuk, hogy a Bizotts√°g komolyan foglalkozik azzal, hogy az eur√≥z√≥n√°n k√≠v√ľli tag√°llamokra a struktur√°lis √©s koh√©zi√≥s alapok megnyes√©s√©vel pr√≥b√°ljon nyom√°st gyakorolni a j√≥zan k√∂lts√©gvet√©sek kik√©nyszer√≠t√©s√©re.

A Bizotts√°g ugyanis komoly eszk√∂z√∂ket kapott az √ļgynevezett hatos csomag elfogad√°s√°val az eur√≥z√≥na regul√°z√°s√°ra, de a z√≥n√°n k√≠v√ľliekkel szemben is el akarnak j√°rni. √Čs mivel Magyarorsz√°g egy√©bk√©nt is elj√°r√°s alatt van a t√ļlzott hi√°ny miatt, ez√©rt felmer√ľlt, hogy fegyelmezŇĎ eszk√∂zk√©nt a k√∂vetkezŇĎ √©vek EU-s p√©nzeit el lehetne vonni Magyarorsz√°gt√≥l.

Nyomj√°k a nagyok is

Az elm√ļlt napok p√°rizsi √©s berlini kritik√°i Magyarorsz√°ggal szemben nem √©rt√©k v√°ratlanul az Eur√≥pai Bizotts√°got. A magyar diplom√°cia is m√°r r√©g√≥ta √©rz√©keli, hogy a visszamenŇĎleg kivetett v√°ls√°gad√≥k, az egyeztet√©sek n√©lk√ľl kik√©nyszer√≠tett v√©gt√∂rleszt√©s √©s n√©h√°ny egy√©b d√∂nt√©s miatt r√©g√≥ta szeretn√©k sz√©gyenpadra k√ľldeni az eur√≥pai nagyhatalmak Magyarorsz√°got. Ausztria, N√©metorsz√°g √©s Franciaorsz√°g m√°r h√≥napok √≥ta kem√©nyebb elb√°n√°st k√∂vetel Magyarorsz√°ggal szemben Br√ľsszeltŇĎl.

√ögy tudjuk, hogy Br√ľsszel eddig sokkal puh√°bb volt Magyarorsz√°ggal szemben, mint azt egyes tag√°llamok elv√°rt√°k volna. Az Orb√°n-korm√°ny legut√≥bbi dacos ellen√°ll√°sa azonban rontott a helyzeten.

Ugyanakkor a Bizotts√°g egy√©bk√©nt is szeretn√© megmutatni, hogy ‚Äěaz EU egy klub, ahol vannak szab√°lyok‚ÄĚ ‚Äď ahogy egy forr√°sunk fogalmazott. Vagyis komolyan t√©ma lett Br√ľsszelben, hogy a magyar korm√°ny int√©zked√©sei az eg√©sz EU hitel√©t rontj√°k, √©s elj√∂tt az idŇĎ, hogy a klub ne hagyja, hogy egy tagja lej√°rassa a k√∂z√∂ss√©get.

M√°s megk√∂zel√≠t√©s szerint a Bizotts√°g erŇĎt akar fitogtatni, megmutatni, hogy k√©pes √©rdemben megt√∂rni egy tag√°llami korm√°nyt. ‚ÄěAmit nem tudnak megcsin√°lni a franci√°kkal vagy a britekkel, azt most √°t akarj√°k nyomni rajtunk‚ÄĚ ‚Äď v√©lekedett egy, a magyar korm√°nyhoz k√∂zel √°ll√≥, k√ľlpolitikai k√©rd√©sekben t√°j√©kozott forr√°sunk.

Nincs magyar √°ll√°spont

T√∂bb helyrŇĎl is azt hallottuk, hogy a magyar korm√°ny katasztrof√°lisan kezeli a r√° nehezedŇĎ nyom√°st. Egy√°ltal√°n nincs hivatalos √°ll√°spont arr√≥l, hogy a magyarok egyezkedni vagy kem√©nykedni akarnak-e, a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ magyar vezetŇĎk egym√°snak teljesen ellentmond√≥ nyilatkozatokat tettek. Fellegi megegyez√©sre t√∂rekvŇĎ szavaival szemben Pleschinger Gyula gazdas√°gi √°llamtitk√°r p√©ld√°ul azt mondta szerd√°n, hogy ‚Äěnem lenne trag√©dia, ha nem sz√ľletik meg√°llapod√°s a nemzetk√∂zi szervezetekkel‚ÄĚ.

√ögy √©rtes√ľlt√ľnk, hogy a magyar √°ll√°sponton az azt k√©pviselni hivatott magyar diplomat√°k sem tudnak kiigazodni. √ćgy √°ll√≠t√≥lag a br√ľsszeli magyar diplomat√°k sem k√©pesek megfelelŇĎen kezelni az egyre k√≠nosabb kinti helyzetet. ‚ÄěA magyar eln√∂ks√©ggel kialakultak a megfelelŇĎ szakmai √©s inform√°lis kapcsolatok, de √ļgy tŇĪnik, hogy a magyar k√∂vets√©gen sem tudj√°k, hogy mi a magyar strat√©gia. √ćgy nem tudnak t√°rgyalni, kompromisszumot keresni‚ÄĚ ‚Äď mondta egy br√ľsszeli forr√°sunk.

Az Index.hu-n megjelent forr√°s ide klikkelve √©rhetŇĎ el.

Vissza...