Megmozdult az utca

2012-01-03 18:25:05

Szinte minden nyelven és minden földrészen megemlékeztek a demokrata magyarok százezres demonstrációjáról és az Operában a diktatúra bevezetését ünneplők oldalajtón történt kislisszolásáról. Az alábbiakban az angol nyelvű média reakcióinak összefoglalóját olvashatják.

Számos angol nyelvű orgánum a Reuters brit hírügynökség tudósítását és itt látható fotóját vette át. A beszámoló szerint az Andrássy úton összegyűlt több tízezres tömeg a kormány és a hatályba lépő új alaptörvény ellen tüntetett, tiltakozva az ellen is, hogy a Fidesz meggyengítette a demokratikus intézményrendszert és be kívánja betonozni hatalmát.

A Reuters az előzményeket összefoglalva megemlékezik a 2010-es választásokon keletkezett kétharmados többségről, a fékek és ellensúlyok rendszerének azóta folyó aláásásáról, valamint az ezt kísérő hazai és külföldi aggodalomról.

A hírügynökség beszámol arról is, hogy a budapesti törvényhozás Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke fellépése ellenére hozta meg, illetve nem vonta vissza vitatott törvényeit. A beszámoló harmincezerre becsüli a résztvevők számát, ami nyilvánvaló tévedésnek tűnik: a tudósító vagy túl korán, vagy túl későn becsülte meg az ott lévők számát, vagy nem vette figyelembe, hogy egy ponton még a Nagykörút forgalma is leállt, az Opera előtti tüntető tömeg ugyanis odáig ért.

Önálló tudósítást közöl címlapon, vezető helyen a január másodikai budapesti estéről a New York Times, amiben néhány nappal ezelőtt még a Magyar Köztársaság washingtoni nagykövete igyekezett magyarázni az orbáni bizonyítványt. „Miközben a kormányzó párt odabenn elért eredményeit ünnepelte, magyarok tízezrei gyűltek össze hétfőn a tizenkilencedik századi Operaház előtt, ritka ellenzéki tiltakozás keretében, hogy protestáljanak az ellen, hogy Orbán Viktor bírálói szerint hadjáratot folytat a demokrácia aláásásáért és hatalma megszilárdításáért”, írja a világ legolvasottabb lapja.

„A tiltakozás, melyre egy nappal az ország új, ’többségi’ alkotmányának hatályba lépése után került sor, az első alkalom volt, amelyen a politikai pártoktól a civil szervezetekig terjedő ellenzéki csoportok egyesítették erőiket, és utcára mentek az új alkotmány ellen, amelyet Orbán úr Fidesz pártja Európa és az Egyesült Államok kritikájára fittyet hányva készített és fogadott el”, fogalmaz a New York Times, nem említve – kvázi nem létezőnek tekintve – a KDNP-t, és hangsúlyozva, hogy az alaptörvény nem legitim jogalkotó testület, hanem egyértelműen a Fidesz és Orbán Viktor terméke.

„A Fidesz kétharmados parlamenti szupertöbbségét használta ki az alkotmány elfogadtatására, amely bírálói szerint korlátozza a hírközlést, a bíróságokat, és megszünteti az igazságszolgáltatás demokratikus aspektusait. A kormány egy múlt havi intézkedése nyomán a kritikusok szerint súlyosan meggyengült az ország központi jegybankjának függetlensége.”

A New York Times riportja kiemeli, hogy korábban nem látott összefogás jött létre különféle ellenzéki pártok és civil csoportok között, beszámol a több tízezer résztvevőről, valamint a náci ellentüntetést is megemlíti, amelyet rohamrendőrök kordona választott el a demokratikus többségtől. „A szélsőjobboldali Jobbik párt közleményben közölte, hogy a tiltakozáson nem vesz részt, híveit ellenben arra szólította fel, tartsanak párhuzamosan demonstrációt”, írja az Egyesült Államok legolvasottabb lapja.

Ide kattintva érhető el a cikk forrása az Amerikai Népszava online oldalán.

Olvassa el ezt is: Nem találta a tüntetést az MTV

 

Vissza...