Megmozdult az utca

2012-01-03 18:25:05

Szinte minden nyelven Ă©s minden földrĂ©szen megemlĂ©keztek a demokrata magyarok szĂĄzezres demonstrĂĄciĂłjĂĄrĂłl Ă©s az OperĂĄban a diktatĂșra bevezetĂ©sĂ©t ĂŒnneplƑk oldalajtĂłn törtĂ©nt kislisszolĂĄsĂĄrĂłl. Az alĂĄbbiakban az angol nyelvƱ mĂ©dia reakciĂłinak összefoglalĂłjĂĄt olvashatjĂĄk.

SzĂĄmos angol nyelvƱ orgĂĄnum a Reuters brit hĂ­rĂŒgynöksĂ©g tudĂłsĂ­tĂĄsĂĄt Ă©s itt lĂĄthatĂł fotĂłjĂĄt vette ĂĄt. A beszĂĄmolĂł szerint az AndrĂĄssy Ășton összegyƱlt több tĂ­zezres tömeg a kormĂĄny Ă©s a hatĂĄlyba lĂ©pƑ Ășj alaptörvĂ©ny ellen tĂŒntetett, tiltakozva az ellen is, hogy a Fidesz meggyengĂ­tette a demokratikus intĂ©zmĂ©nyrendszert Ă©s be kĂ­vĂĄnja betonozni hatalmĂĄt.

A Reuters az elƑzmĂ©nyeket összefoglalva megemlĂ©kezik a 2010-es vĂĄlasztĂĄsokon keletkezett kĂ©tharmados többsĂ©grƑl, a fĂ©kek Ă©s ellensĂșlyok rendszerĂ©nek azĂłta folyĂł alĂĄĂĄsĂĄsĂĄrĂłl, valamint az ezt kĂ­sĂ©rƑ hazai Ă©s kĂŒlföldi aggodalomrĂłl.

A hĂ­rĂŒgynöksĂ©g beszĂĄmol arrĂłl is, hogy a budapesti törvĂ©nyhozĂĄs Hillary Clinton amerikai kĂŒlĂŒgyminiszter Ă©s Manuel Barroso, az EurĂłpai BizottsĂĄg elnöke fellĂ©pĂ©se ellenĂ©re hozta meg, illetve nem vonta vissza vitatott törvĂ©nyeit. A beszĂĄmolĂł harmincezerre becsĂŒli a rĂ©sztvevƑk szĂĄmĂĄt, ami nyilvĂĄnvalĂł tĂ©vedĂ©snek tƱnik: a tudĂłsĂ­tĂł vagy tĂșl korĂĄn, vagy tĂșl kĂ©sƑn becsĂŒlte meg az ott lĂ©vƑk szĂĄmĂĄt, vagy nem vette figyelembe, hogy egy ponton mĂ©g a NagykörĂșt forgalma is leĂĄllt, az Opera elƑtti tĂŒntetƑ tömeg ugyanis odĂĄig Ă©rt.

ÖnĂĄllĂł tudĂłsĂ­tĂĄst közöl cĂ­mlapon, vezetƑ helyen a januĂĄr mĂĄsodikai budapesti estĂ©rƑl a New York Times, amiben nĂ©hĂĄny nappal ezelƑtt mĂ©g a Magyar KöztĂĄrsasĂĄg washingtoni nagykövete igyekezett magyarĂĄzni az orbĂĄni bizonyĂ­tvĂĄnyt. „Miközben a kormĂĄnyzĂł pĂĄrt odabenn elĂ©rt eredmĂ©nyeit ĂŒnnepelte, magyarok tĂ­zezrei gyƱltek össze hĂ©tfƑn a tizenkilencedik szĂĄzadi OperahĂĄz elƑtt, ritka ellenzĂ©ki tiltakozĂĄs keretĂ©ben, hogy protestĂĄljanak az ellen, hogy OrbĂĄn Viktor bĂ­rĂĄlĂłi szerint hadjĂĄratot folytat a demokrĂĄcia alĂĄĂĄsĂĄsĂĄĂ©rt Ă©s hatalma megszilĂĄrdĂ­tĂĄsĂĄĂ©rt”, Ă­rja a vilĂĄg legolvasottabb lapja.

„A tiltakozĂĄs, melyre egy nappal az orszĂĄg Ășj, ’többsĂ©gi’ alkotmĂĄnyĂĄnak hatĂĄlyba lĂ©pĂ©se utĂĄn kerĂŒlt sor, az elsƑ alkalom volt, amelyen a politikai pĂĄrtoktĂłl a civil szervezetekig terjedƑ ellenzĂ©ki csoportok egyesĂ­tettĂ©k erƑiket, Ă©s utcĂĄra mentek az Ășj alkotmĂĄny ellen, amelyet OrbĂĄn Ășr Fidesz pĂĄrtja EurĂłpa Ă©s az EgyesĂŒlt Államok kritikĂĄjĂĄra fittyet hĂĄnyva kĂ©szĂ­tett Ă©s fogadott el”, fogalmaz a New York Times, nem emlĂ­tve – kvĂĄzi nem lĂ©tezƑnek tekintve – a KDNP-t, Ă©s hangsĂșlyozva, hogy az alaptörvĂ©ny nem legitim jogalkotĂł testĂŒlet, hanem egyĂ©rtelmƱen a Fidesz Ă©s OrbĂĄn Viktor termĂ©ke.

„A Fidesz kĂ©tharmados parlamenti szupertöbbsĂ©gĂ©t hasznĂĄlta ki az alkotmĂĄny elfogadtatĂĄsĂĄra, amely bĂ­rĂĄlĂłi szerint korlĂĄtozza a hĂ­rközlĂ©st, a bĂ­rĂłsĂĄgokat, Ă©s megszĂŒnteti az igazsĂĄgszolgĂĄltatĂĄs demokratikus aspektusait. A kormĂĄny egy mĂșlt havi intĂ©zkedĂ©se nyomĂĄn a kritikusok szerint sĂșlyosan meggyengĂŒlt az orszĂĄg központi jegybankjĂĄnak fĂŒggetlensĂ©ge.”

A New York Times riportja kiemeli, hogy korĂĄbban nem lĂĄtott összefogĂĄs jött lĂ©tre kĂŒlönfĂ©le ellenzĂ©ki pĂĄrtok Ă©s civil csoportok között, beszĂĄmol a több tĂ­zezer rĂ©sztvevƑrƑl, valamint a nĂĄci ellentĂŒntetĂ©st is megemlĂ­ti, amelyet rohamrendƑrök kordona vĂĄlasztott el a demokratikus többsĂ©gtƑl. „A szĂ©lsƑjobboldali Jobbik pĂĄrt közlemĂ©nyben közölte, hogy a tiltakozĂĄson nem vesz rĂ©szt, hĂ­veit ellenben arra szĂłlĂ­totta fel, tartsanak pĂĄrhuzamosan demonstrĂĄciĂłt”, Ă­rja az EgyesĂŒlt Államok legolvasottabb lapja.

Ide kattintva Ă©rhetƑ el a cikk forrĂĄsa az Amerikai NĂ©pszava online oldalĂĄn.

Olvassa el ezt is: Nem talĂĄlta a tĂŒntetĂ©st az MTV

 

Vissza...