Hat√°rozott ki√°ll√°s

2012-01-03 18:07:56

Katanics S√°ndor √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎ (Demokratikus Koal√≠ci√≥) az √ļj p√°rt 2012-es helyi √©s orsz√°gos c√©ljair√≥l nyilatkozott lapunknak.

‚Äď Mint √ļj, szervezŇĎdŇĎ p√°rt, a DK mit szeretne megval√≥s√≠tani 2012-ben?

‚Äď Mint p√°rt, alig k√©th√≥napos m√ļltra tekinthet√ľnk vissza. Ehhez k√©pest m√°r mindegyik k√∂zv√©lem√©ny-kutat√≥ c√©g m√©ri a Demokratikus Koal√≠ci√≥t. T√°mogatotts√°gunk t√∂bb m√©r√©s szerint is megk√∂zel√≠ti, el√©ri a Parlamentbe bejut√°shoz sz√ľks√©ges k√ľsz√∂b√∂t. 2012 sz√°munkra az ‚Äě√©p√≠tkez√©s‚ÄĚ √©ve. Az ismerts√©g√ľnk, elfogadotts√°gunk n√∂vel√©se mellett nagy hangs√ļlyt k√≠v√°nunk helyezni az alap√©rt√©keink (helyben is t√∂rt√©nŇĎ) megismertet√©s√©re. √ćgy p√©ld√°ul a val√≥di nemzeti √©rdek felismer√©s√©nek elŇĎseg√≠t√©s√©re, amely a nyugati orient√°ci√≥t, az euro-atlanti sz√∂vets√©gi rendszert, a szoci√°lis piacgazdas√°got, a t√°rsadalmi igazs√°goss√°got jelenti a politikai ellenfeleink √°ltal gyakorolt arrog√°ns, lekezelŇĎ, k√©pmutat√≥, erŇĎszakos √©s n√©pellenes politik√°val szemben.

‚Äď Melyek a legsarkalatosabb pontok a programjukban?

‚Äď Mi, a Demokratikus Koal√≠ci√≥ sokf√©le ir√°nyb√≥l j√∂tt alap√≠t√≥i, modern demokr√°ci√°t k√≠v√°nunk, jog√°llammal, parlamentarizmussal, szoci√°lis piacgazdas√°ggal √©s a szabads√°gjogok √©rv√©nyes√ľl√©s√©vel. A Demokratikus Koal√≠ci√≥ progressz√≠v, nyugatos, balk√∂z√©p polg√°ri p√°rt. Olyan p√°rt, amelyik ki√°ll a janu√°r elsej√©tŇĎl a Fidesz r√©sz√©rŇĎl alkotm√°nyos puccsal felsz√°molt Magyar K√∂zt√°rsas√°g√©rt, amelyik vissza akarja √°ll√≠tani a m√°sf√©l √©v alatt a Fidesz √°ltal sz√©tvert demokratikus int√©zm√©nyrendszert.
Az alap√≠t√≥ nyilatkozatunkban foglaltak alapj√°n is mondjuk: ‚Äě√Črt√©keink, c√©ljaink Eur√≥p√°hoz k√∂tnek benn√ľnket; hissz√ľk, hogy a XXI. sz√°zadi Magyarorsz√°g csak az Eur√≥pai Uni√≥ √©s a transzatlanti biztons√°gi egy√ľttmŇĪk√∂d√©s megbecs√ľlt tagjak√©nt lehet sikeres. Tudjuk, hogy az eur√≥pai integr√°ci√≥ elm√©ly√≠t√©se, a tag√°llamok szorosabb gazdas√°gi egy√ľttmŇĪk√∂d√©se haz√°nknak is √©rdeke.
Azt valljuk, hogy a jog uralma, a jogbiztons√°g, az eur√≥pai alkotm√°nyos √©rt√©keknek megfelelŇĎ alkotm√°nyos garanci√°kkal v√©dett egy√©ni √©s k√∂z√∂ss√©gi szabads√°g, az egym√°s√©rt viselt felelŇĎss√©g √©s szolidarit√°s, az igazs√°goss√°gra t√∂rekv√©s, a kisebbs√©gek jogainak tisztelete, valamint a k√∂zt√°rsas√°gi eszme k√©pezik alkotm√°nyos rend√ľnk alapjait.
Az eur√≥pai hagyom√°nyok szellem√©ben elismerj√ľk √©s v√©dj√ľk az egy√©nek √©s k√∂z√∂ss√©gek polg√°ri √©s politikai, valamint gazdas√°gi, szoci√°lis √©s kultur√°lis jogait. Hirdetj√ľk, hogy a politikai szabads√°g elsŇĎsorban a szabad identit√°sv√°laszt√°sban, a szabad gy√ľlekez√©s, egyes√ľl√©s, sz√≥l√°s √©s v√©lem√©nynyilv√°n√≠t√°s jog√°ban, a szabad vall√°sgyakorl√°sban, a szabad v√°laszt√°son √©s versengŇĎ t√∂bbp√°rtrendszeren alapul√≥ parlamentarizmusban nyilv√°nul meg. A gazdas√°gi √©letben a szabads√°g teremti meg a garanci√°kkal v√©dett tulajdont, a szabads√°g sz√ľli a versenyt √©s a piacot.
Hissz√ľk, hogy a polg√°ri, politikai, gazdas√°gi szabads√°g b√°tor√≠tja az egy√©ni kezdem√©nyez√©st, ami pedig forr√°sa a gyarapod√°snak, az innov√°ci√≥nak, a fejlŇĎd√©snek, az emberi √©letminŇĎs√©g jobbra ford√≠t√°s√°nak.
Tudjuk, hogy a mag√°ntulajdon, a piac √©s a verseny hat√©konyan m√©ri √∂ssze az egy√©ni erŇĎfesz√≠t√©seket, osztja el az erŇĎforr√°sokat, azaz szolg√°lja a mag√°n√©rdek √©rv√©nyes√≠t√©s√©t. De azt is l√°tjuk, hogy a piac √©s a verseny √∂nmag√°ban nem k√©pes harmoniz√°lni sem az elt√©rŇĎ mag√°n√©rdekeket, sem a mag√°n√©rdeket a k√∂z√©rdekkel.‚ÄĚ

‚Äď Milyen st√≠lust akarnak kialak√≠tani helyi szinten?

‚Äď A p√°rbesz√©den alapul√≥, hat√°rozott ki√°ll√°st k√©pvisel√ľnk. V√©lem√©ny√ľnket az egzisztenci√°lis fenyegetetts√©g ellen√©re is meg k√≠v√°njuk fogalmazni √©s ki√°llunk mindazok√©rt, akiket megfosztanak jogaikt√≥l, akiket megf√©leml√≠tenek, elszeg√©ny√≠tenek, ellehetetlen√≠tenek. Sajnos napr√≥l napra nŇĎ ezeknek az embereknek a sz√°ma. Helyi √ľgyekben (√≠gy pl. a v√°rosi k√∂lts√©gvet√©s kialak√≠t√°sa, a helyi ad√≥k, v√°rosi int√©zm√©nyek j√∂vŇĎbeni sorsa) r√° k√≠v√°nunk mutatni a veszpr√©miek val√≥di √©rdekeire. Val√≥di √©s nyilv√°nos vit√°kat szeretn√©nk, amennyiben a v√°rosvezet√©s vitak√©pes k√©pviselŇĎket tud ki√°ll√≠tani. Sajnos jelenleg nagy t√∂bbs√©g√ľkben csak a gombot megnyomni tud√≥, n√©mas√°gi fogadalmat tett t√∂bbs√©gi k√©pviselŇĎket l√°tunk, akik esetenk√©nt azt sem tudj√°k, hogy mit t√°mogatnak a szavazatukkal, hasonl√≥ m√≥don a parlamentben tapasztaltakhoz.

‚Äď Mennyiben m√°s a programjuk, st√≠lusuk, mint a szocialista p√°rt√©?

‚Äď Ňźszint√©n sajn√°lom, hogy az MSZP ‚Äěkeretei‚ÄĚ nem b√≠rt√°k el az √°ltalunk k√©pviselteket. Sajn√°lom, hogy az MSZP (hivat√°sosnak tekinthetŇĎ) vezetŇĎinek j√≥ r√©sze Gyurcs√°ny Ferencet korm√°nyfŇĎk√©nt √©s azt k√∂vetŇĎen (a 2010-es tavaszi v√°laszt√°sok ut√°n) sem √©rtette meg, √©s nem fogadta el tŇĎle azokat a v√°ltoztat√°si pontokat, amelyeket a kor√°bbi √°llamszocialista blokk orsz√°gai m√°ra m√°r t√∂bb√©-kev√©sb√© sikeresen v√©gre is hajtottak. ElŇĎbb-ut√≥bb nagy t√∂megek fogj√°k meg√©rteni, hogy mi, magyarok pedig √©ppen ez√©rt maradtunk le. R√°ad√°sul az orb√°ni fordulat, azaz a Fidesz hamis, f√©lrevezetŇĎ viselked√©s√©vel kicsikart k√©tharmados felhatalmaz√°s miatt most m√©g l√°tv√°nyosan h√°traarcot is tesz√ľnk r√©szben a szabads√°gjogok n√©lk√ľli hetvenes √©vek, r√©szben a harmincas √©vek borzalmas ideol√≥giai √°llapot√°hoz, a k√°rt√©kony, a h√°bor√ļhoz vezetŇĎ eszm√©k ir√°ny√°ban. A szocialist√°kkal √©s rajtuk k√≠v√ľl a t√∂bbi demokratikus p√°rttal, civil szervezettel, a szakszervezetekkel egy√ľttmŇĪk√∂dve k√≠v√°njuk nemcsak Veszpr√©mben, hanem az eg√©sz orsz√°gban k√©pviselni j√≥l k√∂r√ľlhat√°rolt √©rt√©krend√ľnket, megval√≥s√≠tani c√©lkitŇĪz√©seinket, s lev√°ltani azt a Fideszt, amelyik 2010 tavasz√°n ugyan m√©g a Magyar K√∂zt√°rsas√°gra esk√ľd√∂tt fel, de m√°ra eljutott addig, hogy mag√°t a k√∂zt√°rsas√°g sz√≥t is kitiltani k√©sz√ľl a h√©tk√∂znapi sz√≥haszn√°latb√≥l. Megsz√ľntette a sz√≥ haszn√°lat√°t k√∂zter√ľleteken, a f√©m- √©s pap√≠rp√©nzeinken, az orsz√°ghat√°rainkon l√©vŇĎ t√°j√©koztat√≥ t√°bl√°inkon, nem csak a korm√°ny hivatalos lev√©lbor√≠t√©kjain. A Demokratikus Koal√≠ci√≥ tagjait√≥l nagyobb aktivit√°st, egy√ľttmŇĪk√∂d√©st, √∂ntev√©kenys√©get, szem√©lyes √°ldozatot v√°runk el, biztos√≠tva annak a lehetŇĎs√©g√©t is, hogy a c√©lok megfogalmaz√°s√°t√≥l azok v√©grehajt√°s√°ig vehessenek r√©szt a k√∂z√∂s munk√°ban. A p√°rtol√≥ tags√°g akt√≠v k√∂zremŇĪk√∂d√©s√©re szint√©n √©p√≠teni k√≠v√°nunk a j√∂vŇĎben. P√°rtunk h√≠vja √©s v√°rja az elm√ļlt √©vekben a politiz√°l√°st√≥l megcs√∂m√∂rl√∂tt m√©rs√©kelt konzervat√≠vokat √©s baloldali liber√°lis gondolkod√°s√ļ polg√°rt√°rsainkat is. A p√°rt nem k√≠v√°n belenyugodni a baloldali eszm√©k ir√°nt fog√©kony fiatalok politik√°t√≥l val√≥ idegenked√©s√©be sem.
 

Forr√°s: Vehir.hu

Vissza...