Milyen bulum?

2012-01-02 08:19:04

Új alkotmány van. Az új alkotmányt Szájer képviselő írta, vonaton. Ez jó, ezzel azonosulni tudunk. Annak idején mi magunk is írogattunk vonaton, speciel nem új alkotmányt, csak verset, dolgozatot, olykor-olykor följelentést, mikor hogy; el tudjuk képzelni. A preambulum a szerző blogbejegyzései szerint Brüsszel és Strasbourg között készült.

A kupéban francia ingázó munkások, térdükön koffer, kopogós römit játszanak, és a kalauz is rendre benyit, hogy van-e újabb felszálló. De mi nem tágítunk, írunk szakadatlan, hiszen szorít az idő, új alkotmány kell, mert a régi bolsevista. Hazánk fővárosa, minden hatalom forrása, a magzat is ember, s hogy a Szent Korona méltó örökösei vagyunk; csak tudnánk, milyen az.

– Mikor érünk Strasbourgba, kalauz úr?

– Fél óra múlva, Szájer úr.

Ezt nem az új alkotmányból idéztük, ez már a konzultáció, s nemhogy a nemzeti, de egyenesen az európai. A francia kalauz idézett válaszából kitetszik, hogy kedvére való az új alkotmányunk; igaza lesz pár hónap múlva a köztársasági elnöknek, amikor azt mondja majd a húsvéti aláíráskor, hogy ez a mi új alkotmányunk nemcsak hogy korszerű és nemzeti, de európai is, amire még utódaink is büszkék lesznek.Másnap a sajtótájékoztatón elhajtjuk a velencei bizottságot, félhülye brüsszeli ódzkodókat, mindenféle államtitkárt, referenset, nagykövetet, ateistát, s az új alkotmánynak máris tisztelettel adózik Európa.

Magabiztosak vagyunk. Az új alkotmány iPaden készült. Ezt nem felejtjük el többször is hangoztatni. „Steve Jobs biztosan nagyon megörül, ha megtudja, hogy Magyarország új alkotmánya iPaden (valójában az én iPademen) íródik. Thanx, Steve! God bless you. You are a genious!... Javaslom, hogy a technológiai vívmányok hasznosítása jelenjen meg az alkotmányban” – írta Szájer képviselő. Ez szintén kuriózum. A vérszerződésről a mai napig nem tudni, hogy de facto milyen típusú edénybe adták vérüket a vezérek, miként az Aranybulláról sem, hogy milyen lúdtollal írták; remélhetőleg magyar lúd tolla volt, nem pedig ikeásé. Steve Jobs mindenesetre elolvasta az új magyar alkotmányt, majd nem sokkal később meghalt; neki az Úr ezt a történelmet írta.

TUDNI KELL, hogy az új alkotmány nem alkotmányjogászoknak készült. Őket és a tudományukat nem érinti, utóbbihoz végképp semmi köze. S egyáltalán: az új alkotmány megértését, szépségének fölismerését mindennemű jogi tudás és felkészültség eleve kizárja.

Megyesi Gusztáv írását ide klikkelve érheti el a Nol.hu-n.

Vissza...