MitŇĎl lesz m√°s 2012?

2012-01-01 13:24:24

Janu√°r elsej√©tŇĎl hat√°lyos az alapt√∂rv√©nynek h√≠vott √ļj magyar alkotm√°ny, illetve sz√°mos ahhoz kapcsol√≥d√≥ √ļgynevezett sarkalatos t√∂rv√©ny. Az alapt√∂rv√©ny √©rtelm√©ben az orsz√°got Magyar K√∂zt√°rsas√°g helyett Magyarorsz√°gnak h√≠vj√°k.

Az √ļj alkotm√°ny hat√°lyba l√©p√©s√©n ‚Äď melyhez m√°r elfogad√°sa elŇĎtt √°tmeneti rendelkez√©seket fogadtak el ‚Äď, √©s sz√°mos ad√≥√ľgyi t√∂rv√©nym√≥dos√≠t√°s √©letbe l√©p√©s√©n k√≠v√ľl mindennapokban is t√∂bb v√°ltoz√°st tapasztalhatunk.

MegszŇĪnt a n√©gynapos sztr√°damatrica

A teherforgalmat fokozottabban terhelŇĎ elektronikus √ļtd√≠jfizet√©snek m√©g az elŇĎk√©sz√≠t√©se sem kezdŇĎd√∂tt el, viszont a szem√©lyaut√≥sok terheit n√∂veli a korm√°ny azzal, hogy megsz√ľntette a n√©gynapos aut√≥p√°lya-matric√°t. A sztr√°dahaszn√°lat a szem√©lyaut√≥soknak legal√°bb 2950 forintba ker√ľl mostant√≥l, ez√©rt heti matric√°nak nevezett, de val√≥j√°ban 10 napra √©rv√©nyes √ļthaszn√°lati jogosults√°got vehetnek. Az √©ves d√≠juk 42 980 forintra nŇĎtt. A motorosok 1470 forint√©rt vehetnek heti matric√°t. A teheraut√≥sok D2-D4 kateg√≥ri√°ban 3375 forint√©rt vehetnek napijegyet, a legnehezebb teheraut√≥k √©ves d√≠ja 234 950 forint lesz.

Szintén az autósokat érinti, hogy bevezették a baleseti adót, ez egy személyautóst átlagosan évi 6000 forinttal terhel.

Nincs több dohányzás a kocsmákban

2012 janu√°rj√°t√≥l a legt√∂bb z√°rt k√∂zforgalm√ļ helyen megtiltott√°k a doh√°nyz√°st. Tilos r√°gy√ļjtani a kocsm√°kban, sz√≥rakoz√≥helyeken, munkahelyeken, k√∂zint√©zm√©nyekben, vonatokon, r√°ad√°sul ezekben nem is lehet kijel√∂lni doh√°nyz√≥helyet egy k√ľl√∂n szob√°ban. Z√°rt helyen csak a sz√°llod√°k szivarszob√°iban, pszichi√°triai int√©zm√©nyekben √©s b√∂rt√∂n√∂kben lehet mostant√≥l doh√°nyozni, illetve az utols√≥ pillanatban a kaszin√≥kat is a kiv√©telt √©lvezŇĎ helyek k√∂z√© sorolt√°k.

A kocsm√°kb√≥l, √©ttermekbŇĎl ki kell majd menni, ha valaki r√° akar gy√ļjtani.¬†A t√∂rv√©ny janu√°ri hat√°lyba l√©p√©se ut√°n h√°rom h√≥napos t√ľrelmi idŇĎszak k√∂vetkezik, addig csak figyelmeztetnek, √©s csak √°prilist√≥l szabnak ki b√≠rs√°got.

Hagytak idŇĎt √ļj √ľgyf√©lkapus jelszavak ig√©nyl√©s√©re

Egy t√∂rv√©nym√≥dos√≠t√°snak k√∂sz√∂nhetŇĎen a rendszer nem z√°rja ki azokat a felhaszn√°l√≥kat, akiknek eredetileg okt√≥berben lej√°rt volna a jelszavuk. ElŇĎsz√∂r √©v v√©g√©ig hosszab√≠tott√°k meg az √ļj jelszavak ig√©nyl√©s√©nek hat√°ridej√©t. A m√≥dos√≠t√°s √©rtelm√©ben nem az alapb√≥l be√°ll√≠tott d√°tum, hanem a regisztr√°ci√≥t√≥l sz√°m√≠tott k√©t √©v ut√°n j√°r csak le az eredeti jelsz√≥.

MegszŇĪnt a korhat√°r elŇĎtti nyugd√≠jaz√°s

Nyugd√≠j helyett korhat√°r elŇĎtti ell√°t√°s jogc√≠men kaphatj√°k meg a p√©nzt az √©rintettek. Ez azt jelenti, hogy eg√©szs√©g√ľgyi ell√°t√°sra jogosultak maradnak, de a j√°rand√≥s√°g ut√°n szem√©lyi j√∂vedelemad√≥t vonnak le tŇĎl√ľk.

SzŇĪk√≠tett√©k a szocpollal el√©rhetŇĎ ingatlanok k√∂r√©t

Ez a d√∂nt√©s azokat √©rintheti, akik √ļj√©p√≠t√©sŇĪ lak√°st venn√©nek id√©n. A vissza nem t√©r√≠tendŇĎ t√°mogat√°st csak olyan ingatlanok v√°s√°rl√°sakor lehet ig√©nyelni, ahol a lak√°s √°ra √©s beker√ľl√©si k√∂lts√©ge k√∂z√∂tti k√ľl√∂nbs√©g egy n√©gyzetm√©terre vet√≠tve nem haladja meg a nett√≥ 300, bizonyos esetekben a 350 ezer forintot.

Ezzel jelentŇĎsen lecs√∂kken azon lak√°sok k√∂re, melyekhez a vevŇĎ szocpolt ig√©nyelhet. Emellett t√°mogatott lak√°shitelt is bevezetnek, ami az EU t√°mogat√°svizsg√°lata ut√°n l√©phet √©letbe. A t√©m√°r√≥l bŇĎvebben itt.

Egységesítették az élelmiszerek dátumjelölését

Eddig olyan term√©kekkel is tal√°lkozhattunk a boltokban, melyeken √©v/h√≥nap/nap √©s olyanokkal is, amiken nap/h√≥nap/√©v sorrendben voltak felt√ľntetve a sz√°mok. Ezent√ļl EU elŇĎ√≠r√°soknak megfelelŇĎen k√∂telezŇĎen az ut√≥bbi sorrendet kell haszn√°lni.

Febru√°rt√≥l szigor√ļbb a szab√°lys√©rt√©si t√∂rv√©ny

Az egy h√≥nap m√ļlva √©rv√©nybe l√©pŇĎ rendelkez√©s √©rtelm√©ben a szab√°lys√©rtŇĎket ak√°r 75 napra is elz√°rhatj√°k. Eset√ľkben nem lesz k√∂telezŇĎ a b√≠r√≥ elŇĎtti meghallgat√°s. Ak√°r olyan szab√°lys√©rt√©sek√©rt is elz√°r√°s kaphat√≥, melyek s√ļlyosabb, bŇĪncselekm√©nyi fok√°√©rt sem j√°r elz√°r√°s. √ćgy sz√©lsŇĎs√©ges esetben egy szemetelŇĎt is elz√°rhatnak.

Szigor√ļbb katonai szab√°lyok

EgyelŇĎre csak a hadk√∂teles kor√ļ f√©rfiak nyilv√°ntart√°s√°t teszik k√∂telezŇĎv√©. A gyakorlati hadk√∂telezetts√©g csak v√©szhelyzet eset√©n lesz k√∂telezŇĎ, de a nyilv√°ntart√°sba ker√ľl√©shez sz√ľks√©ges alkalmass√°gi vizsg√°laton val√≥ mindenkinek k√∂telezŇĎ lesz majd.

√Āllamos√≠tott√°k a fŇĎv√°rosi k√≥rh√°zakat

Az √∂nkorm√°nyzati vagyon √°llami k√©zbe ker√ľl√©s√©nek egyik elsŇĎ l√©p√©sek√©nt 12 fŇĎv√°rosi eg√©szs√©g√ľgyi int√©zm√©ny ker√ľl ki a fŇĎv√°ros kez√©bŇĎl. Ezt t√∂bb l√©pcsŇĎben a megyei, majd a v√°rosi k√≥rh√°zak √°llamos√≠t√°sa k√∂veti.

A BKV utasai nincsenek biztosítva

A neh√©z gazdas√°gi helyzetre hivatkozva mondta fel a szerzŇĎd√©st a k√∂zleked√©si v√°llalat. Ezent√ļl csak akkor kap k√°rt√©r√≠t√©st az √©rv√©nyes jeggyel rendelkezŇĎ utas, ha a BKV felelŇĎss√©ge meg√°llap√≠that√≥ a balesetben. Pedig t√∂bb gond is van a v√°llalat j√°rmŇĪ√°llom√°ny√°val. A 3-as metr√≥ √∂regedŇĎ szerelv√©nyein k√≠v√ľl a s√≠nek is rossz √°llapotban vannak ‚Äď m√°jusban le is selejteztek negyvenh√°rmat ‚Äď, ami az utasok testi √©ps√©g√©t vesz√©lyeztetheti.

Itt az Erzsébet-kártya

Janu√°rt√≥l csak a nemzeti √ľd√ľl√©si alap√≠tv√°ny √°ltal kibocs√°tott Erzs√©bet-utalv√°ny lett fogyaszt√°sra √©s k√©sz√©tel-v√°s√°rl√°sra adhat√≥ b√©ren k√≠v√ľli, kedvezm√©nyes k√∂zteherrel adhat√≥ juttat√°s.

Ide klikkelve érheti el az Index.hu-n megjelent írást.

Vissza...