Veszprémnek kell a pénz

2011-12-29 22:55:23

Kiszúrnak 500 emberrel – fogalmazott a telekadóval kapcsolatos rátóti lakossági fórum egy résztvevője. Több mint százan voltak kíváncsiak a fejleményekre. A rendezvényt szerda este tartották meg helyiek szervezésében a gyulafirátóti művelődési házban.

Mint arról beszámoltunk, az önkormányzat döntése értelmében jövőre emelkedik a garázsadó (négyzetméterenként 150-ről 350 forintra) és bevezetik a telekadót is. Utóbbi Gyulafirátóton évente 120 forint/négyzetmétert jelent majd. A tervezett telkekre is vonatkozik, például a Faiskola utca és az az mögötti területekre, Kálvária melletti területekre, Kövesdombi utca melletti területekre, Bosnyákárok utca északi részére. A lakossági fórum célja ennek megbeszélése, vélemények megosztása volt, de végül heves vita alakult ki. A szervezők nevében Csunyi János egykori önkormányzati képviselő kiemelte, a telekadó körbezárja a települést, nem tudnak majd fejleszteni a telektulajdonosok. - A rendelet átgondolatlan, a paragrafusok ütik egymást, vissza kéne vonni az egészet – fogalmazott, majd hozzátette, az adó meghatározásánál a szociális helyzetet figyelembe kéne venni. Olyan telekért miért kell fizetni, ahol se út, se közmű – kérdezte és idézte Orbán Viktor miniszterelnököt: tudja, nincs senki abban a helyzetben, hogy mértéktelen adót tudjon fizetni.

Egy nyugdíjas férfi úgy vélte, Veszprém nem tett semmit Gyulafirátót fejlődéséért. Feleségével nyugdíjasok, az ingatlanadó a jövedelmük háromnegyedét viszi majd el. Egy másik felszólaló szerint külön önkormányzat kellene a városrésznek, és le kellene válniuk Veszprémről. Ez az ötlet nagy vitát indított el. Csunyi János elmondta, erre van lehetőség, de nagyon hosszadalmas folyamat.

 Mindezek után Czaun János, a városrész önkormányzati képviselője kért szót, aki szerint a fórum nem volt jól előkészítve, hiszen Csunyi János nem egyeztetett a meghívottakkal, így Porga Gyulával sem (aki el sem jött a programra, mert egy másik rendezvényen volt), továbbá ha komolyan gondolná, akkor meghívta volna az adóhatóság vezetőjét is. - Veszprémnek kell a bevétel, januártól átveszi a HEMO-t, a színházat. Kell a pénz, nem fogjuk visszavonni a rendeletet – tette hozzá, majd kiemelte, hogy a rendelet ellen szavazott a közgyűlésen.

Csunyi János természetesen válaszolt az előbbiekre. Elmesélte, hogy a polgármestert kétszer hívta más ügyben, visszahívást ígértek, de azóta sem tudott vele beszélni. A fórum szervezését pedig azzal kezdte, hogy ellátogatott az adóhivatal vezetőjéhez információkat kérni, majd a földhivatalhoz is elment.

Egy kádártai lakos szerint inkább mondanák azt, hogy el akarják venni a telket vagy ingatlant, hiszen úgyis az lesz a vége. Nem tudjuk fizetni, jelzálogot raknak rá és elveszik - fogalmazott. Más szerint ez a 22-es csapdája, nem lehet elszakadni Veszprémtől. Csunyi János szavazás elé bocsátotta volna a szétválás lehetőségét a fórumon, de ezt Czaun János ingerülten elutasította. A jelenlevők egy része nem akarta képviselni véleményével az egész települést. Katanics Sándor önkormányzati képviselő rendkívüli közgyűlés megtartását javasolta, amit szintén idegenkedve fogadott Czaun János és ezen véleményének hangot is adott. Ehelyett rendeletmódosítást javasolt, amelyben különböző kedvezményeket lehetne biztosítani. Hozzátette, az adóhatósághoz is lehet fordulni a kedvezményekért, de hozzászólását hangos nevetéssel fogadták a fórum résztvevői.

A több mint két órás fórum végén a résztvevők többsége egyértelműen a telekadóról szóló rendelet visszavonását támogatta. A témában és a Veszprémtől való elszakadás ügyében is újabb rendezvényt tartanak majd, és javaslataikat továbbítják a polgármester felé.

A cikk forrása ide klikkelve érhető el a Veszport.hu-n.

Parázs vita a telekadó körül címmel a Napló is foglalkozott a fórumon történtekkel 

Vissza...