Simicska kezében az NFM?

2011-12-27 13:31:32

Előélete alapján egyértelműnek látszik, hogy az érettségivel miniszteri karriert befutó Némethné strómanként került a legfontosabb gazdasági tárca élére. A Magyar Narancs szerint Némethné régebb óta a Simicska-Nyerges maffia egyik végrehajtó embere. Kinevezése azt jelenti, hogy közvetlenül a Simicska-Nyerges klán kezébe került a csaknem 600 milliárdos költségvetésű fejlesztési tárca.

Maffia ilyen nyíltan és arcátlanul még nem fonódott össze a gazdasági és politikai hatalommal. Megtehetik ott, ahol a legfőbb ügyész takargatta ennek a maffiának, amely közvetlenül a miniszterelnöknek dolgozik, az előző ciklusban elkövetett bűneit.

Némethné gyakorolhatja a parlamenti bizottságban azt véletlen elszólását, amellyel a bizottságot tisztelte meg, hogy “Tisztelt Bíróság!”. Ha egyszer vége lesz Orbán két évtizedes ámokfutásának, remélhetőleg lesz olyan szabad és független ügyészség és bíróság, amely végre kérdéseket intéz az Orbán irányítása alatt működő Simicska maffia százmilliárdos lopásai tárgyában, és nem lesz elég válasz az, hogy mindenkinek jogában áll hülyének lenni. Hülyének nézni azonban egy teljes országot, a törvényeket, nincs jogában.

A Fico Kft.-től napjainkig ívelő pálya újabb állomásának tűnik az érettségizett Németh Lászlóné kinevezése a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élére. Mint a Magyar Narancs megírta,Némethné nem véletlenül került kiválasztásra, hanem közeli viszonyban van a Nyerges Zsolt és Simicska Lajos nevével fémjelzett fideszes gazdasági háttércsoporttal. Némethné ugyanis nem csak az MFB vezérigazgató-helyettese, de tavaly nyár óta tagja a Magyar Villamosművek Zrt. (MVM) igazgatóságának is. Az MVM-et az a Baji Csaba vezeti, akinek dokumentáltan közeli kapcsolata van a Simicska-birodalom operatív irányításában főszerepet játszó Nyerges Zsolttal. (Nyerges a Fidesz gazdasági hátországát képező Közgép Zrt., az Advenio Zrt. és az Infocenter Zrt. első embere.) Baji Nyergeshez hasonlóan szolnoki kötődésű, és éveken át vezette a Nyerges tulajdonában lévő E-OS Energiakereskedő Zrt.-t. Nem véletlen, hogy a cég  tavaly decemberben épp a Közgép tulajdonába került.

A Fellegi vezette minisztérium már születése óta a Nyerges irányította érdekcsoport befolyása alatt áll. Ennek gyakorlásában kezdettől fogva főszerepet játszik Nyerges közeli ismerőse, a szintén szolnoki születése Hegmanné Nemes Sára, a minisztérium – korábban a PPP szerződésekért felelős, újabban a kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló – államtitkára, aki a közbeszerzési törvény kialakításában játszott főszerepet. A maffia sikeres működését és a szolnokiak hatékony együttműködését jól példázza, hogy a Közgép Zrt. az elmúlt másfél év alatt legkevesebb 200 milliárd forint értékben nyert el közbeszerzési projekteket egyedül vagy más cégekkel közös konzorcium tagjaként. Üzleti úton kötődik Nyergeshez a tárca közlekedési ügyekért felelős helyettes államtitkára, Schváb Zoltán, aki korábban a Közgép Zrt. igazgatósági tagjaként volt tevékeny. Nyergessel ugyancsak jó viszonyt ápoló Molnár Ágnesről, az NFM fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkáráról még az is felröppent, hogy esetleg ő lehet Fellegi utódja. De nála egy még inkább kézzel vezérelhető bábra, strómanra volt szüksége az Orbán-Simicska birodalomnak.

Fellegi és Nyergesék viszonya az ősz folyamán megromlott, valószínűleg emiatt kellett távoznia. Míg Orbán elsősorban a Magyar Posta Zrt. strukturális átalakításának elmaradása, a MÁV adósságállományának sikertelen konszolidációja, és a MALÉV szintén sikertelen – a korábbi remények szerint kínai befektetőknek történő – értékesítése miatt volt elégedetlen Fellegivel, addig Nyergesék elsősorban az eredménytelen kínai és orosz kapcsolatfelvétel miatt orroltak meg rá. Így elmaradtak a Fellegi által korábban beharangozott nagyberuházások, köztük az összes budapesti pályaudvar rekonstrukciója és a ferihegyi gyorsvasút kiépítése is, melyek megvalósításában vélhetően főszerep jutott volna a Közgép Zrt.-nek is. Simicskáék ezzel sok pénztől estek el, ezért nem volt Felleginek maradása. Fellegi távozni próbált, de túl sokat tud ahhoz, hogy csak úgy kilépjen a körből.

Demokratikus országot ilyen primitív és átlátszó módon még nem kerített hatalmába egy oligarchikus gazdasági maffia, amelynek jellegzetessége, hogy nem a piacon vagy az alvilágban, hanem a közpénzekből és a politikai vállalkozása révén rabol. A közéletből és az államból csinálnak alvilágot. A találmány lényege, hogy nincs kockázat, a megcélzott államkassza mindig feltöltődik, és rendőrtől, ügyésztől nem kell tartani, mert azokat is ők nevezik ki. Kell hozzá egy szélhámos politikai vezető, aki nemzeti demagógiával és a politikai ellenfelek amortizációjával, kriminalizálásával megszerzi az abszolút hatalmat, majd a gazdasági maffia veszi kezébe az államapparátus irányítását, és azon keresztül szivattyúzzák ki a százmilliárdokat az állam vagyonából.

IMF-re, Európai Unióra azért nincs szükség, mert azok korlátokat szabnak e maffia működésének és megkövetelnek bizonyos átláthatóságot.

Némethné cinikus kinevezése e folyamat része, amely már szinte alig leplezett. Fellegi után Némethné azt jelzi, hogy Simicska teljesen közvetlen irányítást követelt magának. Olyan ember kellett, akit telefonon irányíthat, nem kérdez, nem gondolkodik, csak cselekszik.

Simicska a szamarát is kineveztethette volna fejlesztési miniszternek.

Ide kattintva érheti el a cikk forrását az Amerikai Népszava online oldalán.

Vissza...