A kormány és az éjféli mise

2011-12-26 19:38:23

Az ünnepeknek -még pár óra- és vége. S bár nem illik ilyenkor a politikára terelni a szót, ma olyan a helyzet, hogy ez szinte lehetetlen. Nehéz volt az elmúlt két napban megállni, hogy ne írjak a kormány ámokfutásáról, vagy osszak meg a belpolitikai helyzetről aktuális hírt. Úgy tűnik mások sem tudták megállni, hogy ne az aktuálpolitikával foglalkozzanak. Még a legfőbb egyházi személyiségek is beleestek abba a hibába, hogy az éjféli szentmisén is politizáljanak.

Erdős bíboros úr prédikációjáról a varanus.hu-n olvashatnak. Egy kis ízelítő: "Most olvasom milyen szép éjféli misét celebrált Erdő Péter bíboros úr, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Bazilikában. Könnyen meglehet, hogy bejgli kómát vagy töltött káposzta mérgezést kaptam, de akkor sem emlékszem az evangélium melyik részéből idézett a bíboros úr mikor ezt rebegte a híveknek:

„Ne hagyjuk, hogy megrémítsenek pénzügyi adatok vagy statisztikák! (...) Isten távlatában értelme van a történelem minden pillanatának. Nem önzésből, de szeretetből kell megoldást keresni földi gondjainkra”

Magyarul ne rémüldözzük össze magunkat a kormány ámokfutásának köszönhető adatok meg statisztikák felett, - piha! - mert a Jóisten szerint ennek is értelme van, amúgy meg önzés helyett szeretetből kell a gondokat megoldani. Gondolom az önző nekem is szól, mikor beintek a még meglévő nyugdíjvagyonom átadásának gondolatára. Hiába, nekem magyarázhatja maga a Jóistenke személyesen, hogy egy önző rohadék vagyok, ettől nem különösebben fogok meghatódni. Ellenben az még az én kemény szívemet is megfacsarja, ahogy a vallás a világi hatalom lábtörlőjére heveredik."

Veszprémben Márfi érsek úr sem bírt politikamentes maradni. Úgy gondolta a híveknek megadni az útmutatást, hogy nyilvánvalóan a kormány mellett foglalt a szentmise keretében állást. Ha szó szerint nem is, de a lényegét mégis meg tudom osztani Önökkel. Szóba hozta, hogy vannak, akik a mai helyzetet a diktatúrához hasonlítják. S mindjárt hozzá is tette, ha ez a diktatúra, akkor Ő még szívesen él egy-két évig ilyen diktatúrában. Hmmm. Az év elején a Naplóban zajló vita alapján nincs is min csodálkoznunk. Olvassa el ezt a hírt!  No, meg az előzményét is!

 Ezek után az sem lephet meg senkit, hogy a szentmisét az érsek arra is alkalmasnak tartotta, hogy a közeljövőben zajlü abortuszellenes tüntetésen való részvételre is buzdítson egy kicsit. Sőt! Felajánlotta, hogy 30 helyük van azon a buszon, amit ők indítanak a szent ügy érdekében. No, meg a kormány abortuszellenes politikájának a megtámogatására. Emlékeznek még erre a hírre?

Érdemes ezt is elolvasni: Karácsony a Blahán

 

 

Vissza...