Illúziót keltettek csupán

2011-12-20 05:06:50

Erre volt mindössze jó a devizahiteles közalkalmazottakról készített felmérés Katanics Sándor szerint. Az önkormányzati képviselő, a Demokratikus Koalíció tagja hétfőn tartott sajtótájékoztatót a városháza előtt.

Katanics Sándor emlékeztetett, a történet november 29-én kezdődött, amikor a város egyik közintézményének pedagógusaként levelet levelet kapott a polgármestertől, mely szerint 24 órán belül jeleznie kellett, van-e lakáscélú devizaalapú hiteltartozása. Információi szerint összesen 35 intézményben gyűjtötték az ilyen jellegű adatokat, a jegyzői irodán keresztül.

Szólt arról is, az ügyben előbb nyílt levélben kért információt Porga Gyulától, majd kérte, terjessze az adatgyűjtés eredményét a közgyűlés elé sürgősségi indítványként. Mivel választ nem kapott, a jegyzőhöz fordult. Végül a múlt héten megtartott közgyűlésen napirend előtt kérdést tett fel az ügyben és bár a testületi ülésen nem hangoztak el adatok, de délután megkapta a táblázatot. Katanics Sándor szerint ilyen módon is próbálták akadályozni, hogy a képviselők megfelelő nyilvánossághoz jussanak.

Elmondta, 2609 főből 215-en jeleztek vissza, ebből 207-en végtörlesztést is igénybe kívánnak venni. Mint mondta, a közalkalmazottak reménykedtek abban, hogy van szándék fejenként 7,5 millió forintig a hitel átvállalására, ahogy azt a törvény lehetővé teszi. Ez 207 fő esetében több mint 1,5 milliárdot jelentene, és Katanics Sándor szerint tudható volt, hogy az önkormányzatok ilyen állapotban, ilyen gazdasági helyzetben nem tudják vállalni ennek kifizetését. Illúziót keltettek csak, adatokat gyűjtöttek, melyeknek ki tudja, mi lesz a sorsa, és megosztották a tantestületeket - hangsúlyozta.

A képviselő a ma elfogadott köznevelési törvény kapcsán is kifejtette véleményét. Kiemelte, állami tulajdonba kerülnek az intézmények, és az önkormányzatok örülhetnek, ha egy - ma nem ismert - megállapodás-tervezet keretében működtethetik újra iskoláikat. Hozzátette, nem lesz joguk, hogy döntsenek vezetőkről, mindössze bábönkormányzatok lesznek.

Megemlítette azt is, a nyelvi előkészítőket lassan kivezetik a rendszerből és vannak arra utaló jelek is, hogy egy KDNP-s módosító javaslat miatt a világnézeti szabadság végveszélybe kerül, illetve megszűnhetnek a szociális ösztöndíjak.

Kliikeljen ide a cikk forrásának eléréséhez (Veszport.hu)

A Naplo-online-on is olvashat hírt erről a témáról.

Íme a Veszprémi TV híradós anyaga. Mi lesz az adatokkal?

A veszprémi "fekete doboz" is rögzítette az eseményeket!

Későn érkező módosítások Vehír.hu

Vissza...