Strasbourgban lelkészek tiltakoznak az érdekünkben

2011-12-12 17:32:57

A 31. napja éhségsztrájkoló Izsák-Bács Jeremiás lelkész böjtjéhez december 4-től (azaz 7 napja) Soós Péter lelkész is csatlakozott, aki már a helyszínen folytatja Jeremiás lelkésszel a közös tiltakozást. A két lelkész egymást váltja majd, amíg mások is nem csatlakoznak hozzájuk, és le nem váltják őket.

Az Evangéliumi Szolnoki Gyülekezet Egyház alapító lelkésze december 9-én kettős céllal utazott ki Strasbourgba. Egyfelől azért, hogy sorsközösség vállalásával lelkileg is erősítse a fizikailag egyre gyengülő lelkésztársát, másfelől pedig, hogy szükség esetén helyette folytassa a tiltakozó böjtöt.  Úgy vélte, ezzel segítheti Jeremiás lelkész azon döntését, hogy böjtjét – amit az új egyházi törvény, valamint az egész magyar társadalom jövőjét súlyosan veszélyeztető ügyben kezdett el – még időben befejezhesse anélkül, hogy az elkezdett tiltakozás folyamata véget érne, és az egészségét (életét) se kelljen tovább kockáztatnia a felvállalt ügy érdekében.

Az Európai Unió Parlamentjének év végi utolsó ülését december 12-15 között tartják Strasbourgban. A két lelkész a parlament bejáratánál együtt tiltakozva kívánja felhívni az Európai Unió parlamenti képviselőinek és vezetőinek figyelmét arra, hogy az EU egyik tagállamában közös európai értékeink – szabadság, jogállamiság, demokrácia, szolidaritás – súlyos megsértése történik, ugyanis Magyarországon a jelenleg érvényben lévő demokratikus Alkotmányt  2012.  január 1-től felváltja egy új Alaptörvény, ami felszámolja a jogállami demokráciát, így hazánk teljesen elszakad az Európai Uniós normáktól. A Magyarország által is ratifikált nemzetköz egyezményekben rögzített emberi jogokat és alkotmányt is sértő új egyházi törvény – de a rohamléptekkel még az idén megszavazásra kerülő összes sarkalatos törvény is – ennek az elfogadhatatlan folyamatnak a része.

A lelkészek közös tiltakozó böjtjükkel a helyszínen demonstrálva arra kívánják felszólítani az Európai Unió vezetőit és képviselőit, hogy minden tőlük telhető eszközzel gyakoroljanak nyomást, és lépjenek fel az Európa-ellenes, az emberi jogokat sértő, hatalmával és parlamenti többségével visszaélő magyarországi kormányzattal és törvényhozással szemben, hogy azonnal térjenek vissza a közös Európai Uniós értékekhez.

A tiltakozás céljának továbbvitele érdekében Soós Péter lelkész – a Jeremiás lelkészt eddig támogató egyházak és civilek képviseletében is – elszánta magát arra, hogy az közös tiltakozást követően átvegye a „stafétabotot” Jeremiás lelkésztől, és folytassa a figyelemfelkeltést, a „KIÁLTÁST” mindaddig, amíg tőle is át nem veszi más.

A tiltakozó lelkészek szerint itt már nemcsak az egyházak jogainak megsértése, hanem az egész magyar társadalom jogsérelme, az illegális rendszerváltoztatás miatt kell tiltakozni, mert erre egyáltalán nem kapott felhatalmazást a jelenlegi kormányzat. Éppen ezért arra számítanak, hogy egyre többen ráébrednek a civil szférában is arra, hogy itt már nemcsak az egyházak ügyéről, hanem társadalmi ügyről, mégpedig a hatalommal való súlyos visszaélés ügyéről van szó. Ennek megváltoztatása mindannyiunk egyéni felelőssége is, és nem támaszkodhatunk csupán külső, EU-s és nemzetközi segítségre. Nekünk kell megmozdulni és valamit tenni: kiáltani, figyelmet felkelteni, polgári engedetlenséget felvállalni, stb., de főképpen bátran összefogni.

A tiltakozó lelkészek remélik, és hiszik, hogy lesznek, akik átveszik tőlük a tiltakozás stafétabotját, de ha nem, akkor ők egymást felváltva fogják folytatni tiltakozó böjtjüket!

Ide kattintva érheti el a hírt az Amerikai Népszava online oldalán.

Vissza...