Már a Századvég is méri a DK-t

2011-12-08 18:43:46

A politikai erőtérben az elmúlt hónap leglátványosabb tendenciái az ellenzéki oldalon figyelhetők meg a Századvég december elején készített közvélemény-kutatása szerint. A biztos szavazó pártválasztók között a Demokratikus Koalíció 3 százalékon áll. 

A Századvég december elején készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a politikai aktivitás az előző hónapok csökkenő tendenciája után decemberre stabilizálódott, enyhe mértékben emelkedett. A politikai erőtérben az elmúlt hónap leglátványosabb tendenciái az ellenzéki oldalon figyelhetők meg, amelyek kiváltó oka a Demokratikus Koalíció megjelenése.

A kormánypártok továbbra is őrzik vezető pozíciójukat mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók körében. December elején a pártok erőviszonyai nem mutatnak döntő változást. A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 30 százalék, az MSZP ebben a közegben 12 százalékon áll. Az LMP támogatottsága 5, a Jobbiké 10 százalék. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció támogatottsága 2 százalékos.

Jól látható, hogy az ellenzéki platformon a Demokratikus Koalíció megjelenésével párhuzamosan csökkent az LMP támogatottsága. A biztos szavazó pártválasztók között a kormányzópártok jelenleg 49 százalékon, a szocialisták 21 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 18 százaléka adná voksát a Jobbikra, 7 százalékuk pedig az LMP-t juttatná a parlamentbe. A Demokratikus Koalíció ebben a dimenzióban 3 százalékon áll, azaz egy most vasárnap tartandó választáson nem érné el a parlamentbe jutási küszöböt.

Ide klikkelve Ă©rheti el a Nol.hu-n megjelent hĂ­rt.

Vissza...