Tessék vigyázni, az ajtók záródnak!

2011-12-04 17:21:23

Igen, tessenek vigyázni! Még „pár másodperc”-na jó, pár hét- és bezáródnak (végleg) az „ajtók”! Elmegy a szerelvény és vele együtt az a remény, hogy Magyarországon bármiféle nyoma is marad a demokráciának. Az új választási törvény, amit a Fidesz megkopott kétharmadával most készül elfogadni, a demokrácia végét jelenti.

Vak, aki nem látja, hogy a választási térkép átrajzolása, a határon túli magyarok szavazati jogának tervezett megadása, a választás egyfordulóssá tétele, az érvényességi küszöb megszüntetése, a győztes szavazatok túlsúlyozása gyors út az egypárti diktatúrába. A Fidesz által beterjesztett új választási törvénytervezet valójában a demokrácia köntösébe öltöztetett puha-diktatúra tökéletesre szabott új ruhája.

Gyenge lábakon állnak azok az érveknek szánt „tények”, amelyek igazolni szeretnék a Fidesz trükközését. Az Európai példák egy-egy átvett eleme, még nem az adott ország választási eljárásának egész rendszere, s ezek keverése nálunk gyilkos méreg a többpártiságra, nem pedig a biztosabb kormányozhatóság, a nagyobb támogatottsághoz jutás valamiféle gyorsan ható csodaszere.

Most nem a támogató érvek cáfolására helyezem a hangsúlyt. Sokkal inkább azt szeretném világossá tenni, miért működésképtelen a valós demokrácia fenntartására a Fidesz által felvázolt rendszer. Ha csak Veszprém megyére fókuszálok is igaz, nemhogy 2002-ben, de még 2006 tavaszán sem lett volna egyetlen győztes választókerülete sem az akkori végül is együtt kormányozni is képes erőknek. Az MSZP és az SZDSZ összefogással az akkori 7 választókerületből 3-at tudott 2006-ban megnyerni. Ma az új „játékszabályokkal” ugyanazokat az eredményeket figyelembe véve egyet sem tudna. Pedig „csak” annyi változtatás történt, hogy a várpalotai választókerületre ráhúzták a füredit. Az Ajka központúra pedig a tapolcai választókerületet. S a biztonság kedvéért a jobboldali többségűek régi központját tették az új, összevonni tervezett választókerületek erőcentrumává. Sokan lelkesek önmagában attól, hogy 200 fő alá csökken várhatóan a Parlament létszáma. Eszükbe sem jut, hogy a számokkal ez csupán az a fajta ócska trükk, mint a bevásárló központok árainak sok kilencesre végződése. A 199 fősre tervezett képviselő-testületben a 176 egyéni körzetből 106 lesz csupán. Miközben várhatóan 40%-kal csökken a körzetek száma, az elinduláshoz szükséges ajánlószelvényekből az eddigieknek kereken a kétszeresére lesz szükség. Ha nem sikerül alaposan átreformálni az ajánlószelvények eddigi gyűjtési gyakorlatát, nemcsak az lesz kizárt, hogy kis pártok képesek lesznek az induláshoz szükséges mennyiség összeszedésére. El tudják képzelni velem ellentétben, hogy akárcsak egy köztisztviselő, de közalkalmazott merje ajánlani nem a Fidesz jelöltjeinek valamelyikét? Ha csak egy picit is félti az állását, vélhetően nem. S ehhez még újabb (frissített) Kubatov lista sem kell. Rettegtek már eddig is sokan attól, hogy a választási bizottságok némely tagjának túl jó a memóriája. Ilyen adatkezelés mellett, amit a Fidesz a Tisztelt Házban most fazoníroz át a sajátos „ízlésvilágának” megfelelőre, már a bátorság sem lesz elég. Kevés azt hinni, hogy a „fagyi idővel nekik is visszanyalhat.” Ne legyen senki olyan naiv, hogy elhiggye, a Fidesz képtelen egy precíz, szinte naprakész közvélemény-kutatás eredményének ismeretében azonnal változtatni. Amíg látja az ellenzék összefogásának eredménytelenségét, amíg precíz előreszámolással pontosan tudja már jóval a választás napja előtt, hogy kiket kell elvinni biztosan a szavazóurnákhoz, a győzelmet jelentő cc. 30% megszerzése érdekében, addig másnak itt babér nem terem. Addig, amíg arra is képes lesz, hogy tetszése szerint szabályozza (finom pressziókkal), kik indulhatnak jelöltjeikkel szemben a demokratikus rendszer látszatának megtartása, de minden valós esély nélkül ellenük, addig itt reménykedni teljesen felesleges.

Kedves a „demokrácia szerelvényére” várók, s eddig arra fel nem szállók! Normálisnak vélnek egy olyan javaslatot, ahol a győztes és a második közötti szavazatszámot pluszban jutalmazzák? Ahol ezzel bizonyos szavazók elvileg mindenkivel egyenlő szavazatát simán megduplázzák? Normálisnak látják, hogy olyanok is dönthetnek a nemzet jövőjéről, akik a közöshöz adóikkal, egyéb járulékaikkal soha egy forintot nem tettek, s várhatóan nem is tesznek hozzá? Önök valóban nem érzékelik, hogyan is történik a Fidesz -féle demokráciában a választókerületek átrajzolása? Ne látnák világosan, hogy a részvételi küszöb eltörlése és egy előzetes regisztrációra rákényszerítés, az ajánló szelvények eddig is korszerűtlen rendszerének még rosszabb kondíciókkal történő konzerválása nem más, mint az orrunknál fogva történő vezetésünk?

Ha a feltett kérdésekre a „de igennel” válaszolnának, talán megértik azt is, miért nem szabad erről a tervezetről még csak tárgyalni sem a Parlamentbe magukat jó alaposan befészkelő, a demokratikus intézményrendszert valójában mára igencsak gyűlölő Fideszesekkel.

 Kérem, ha egy picit is fontos Önök közül bárkinek is a demokrácia, velünk együtt ne engedjék, hogy az „ajtók záródjanak”!

Katanics Sándor (Demokratikus Koalíció)

Vissza...