"Szőrmentén" olvashatnak róla

2011-12-04 08:53:54

Szombat koradélután megkezdődött az Egymillióan a magyar sajtószabadságért szervezet kormányellenes tüntése a Képviselői Irodánál Budapesten. A szakszervezeti demonstrálók is csatlakoztak, Matolcsy és Orbán lemondását követelik. A hvg.hu tudósítása.

Nem sokkal két óra előtt még csak pár százan gyülekeztek a budapesti Képviselői Irodaház előtt, az Egymillióan a magyar sajtószabadság tömörülés által szervezett demonstráción, amelyen az Orbán kormány gazdaságpolitikája ellen tüntettek. A szervezők nyomban aláírásgyűjtésbe kezdtek egy hétpontos kezdeményezésről, melyben többek között Matolcsy azonnali hatályú felmentését követelik. Forszírozzák továbbá egy azonnali válságtanács felállítását, amely átvenné az ország gazdaságpolitikai irányítását.

Azt is kikötnék a millások, hogy ameddig nem rendeződik az ország válsághelyzete, addig az országgyűlés ne fogadjon el semmilyen lényeges törvény. Az IMF-fel folytatott tárgyalások részleteinek és eredményeinek nyilvánosságát is követeleik a tüntetők, illetve, hogy a civil szervezeteket is vonják be a valuataalappal folytatott egyeztetésekbe.

A hvg.hu tudósítója szerint a gyülekezők között eleinte főleg idősebbeket lehetett felfedezni, és a megszokottnál jóval kevesebben jelentek meg az eseményen. Nem sokkal kettő után azonban az MTA székház előtti szakszervezeti demonstrálók csatlakozásával egyre többen gyűltek össze. A Magyar Szolidaritás Mozgalom és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma a Munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakozott a Széchenyi-téren, ahonna transzparensekkel és indulatos, Orbán lemondását követelő skandálások közepette érkeztek a Képviselői Iroda elé.

A millások megszólalói egy színpadon váltották egymást. A szervezők szóvivője elmondta: "a helyzet tovább romlott, bóvli ország lettünk, de bóvli az a közösség is, amely nem képes lerázni egy inkompetens hatalmat". Kerék-Bárczy Szabolcs, volt MDF szóvivő 180 fokos gazdaságpolitikai fordulat szükségességéről beszélt felszólalásában.

A köznevelési törvény alattvalókat akar nevelni a gyerekeinkbő, erről Nádori Lídia, a Hálózat a Tanszabadságért Egyesület vezetője beszélt, aki szerint pedagógus, szülő és gyerekellenes a törvény. Nádori bejelentette, hogy a december 19-én, a köznevelési törvény zárószavazássának napján a Kossuth-téren egy hatalmas demonstrációt szerveznek, amit örömünneppé változik, ha Orbánék visszavonják a tervezetet.

Hajós András is felszólalt, aki arra emlékeztetett, hogy néhány éve Orbánt a legkártékonyabb politológiai jelenségnek tartotta, és ez be is igazoldódott. "Gyerekeknek tekintenek minket, azt akarja a kormány, hogy térdére üljünk, és aszerint, hogy hogyan énekelünk ajándékot ,vagy virgácsot kapunk".

Hajós bejelentette azt is, hogy hétfőtől a millás a csoport facebook oldalán egy levélküldő akció veszi kezdetét, melyet az IMF magyarországi képviselőihez juttatnak majd el annak érdekében, hogy a tárgyalásokon civil megfigyelők is részt vehessenek.

A színpadi beszédek közben a Képviselői Irodaház ablakából az LMP is akcióba kezdett, ahonnan egy bőröndöt lógattak és egy transzparenst lógattak ki, melyen az állt: "Gyuri már csomagol".

A millás tüntetésről három órakor oszolt el a tömeg.

Ide klikkelve érheti el a tudósítás forrását a HVG.hu-n.

Érdemes megnézni a Nol.hu-n elérhető video-t a tüntetésről. Kattintson ide!

 

Vissza...