Botrány a Jutasin

2011-12-01 22:12:28

Veszprém - A Jutasi út 61/A alagsorában már nyolcadik éve működik egy egészségcentrum, amelyet Stiegelmaier Józsefné, a körzet fideszes képviselője kipakoltatni kívánt csütörtök reggel. A környéken az a pletyka járja, hogy a képviselő azért viteti el az egészségmegőrző fitneszgépek közel felét, mert azokat elődje, az SZDSZ-es Hidasi Ferenc vásárolta (saját keretéből).

A képviselő asszonynak állítása szerint abból lett elege, hogy többen megkeresték őt, jelezvén, nem engedik be őket a pincesori terembe edzeni, mert túlsúlyosak.

Hidasi Ferenc korábbi SZDSZ-es képviselőnek állítólag még választások előtt egymillió forintja maradt képviselői keretéből, amit ha nem költött volna el, Stiegelmaier Józsefné, a jelenlegi képviselő "örökölt" volna meg. Ám Hidasi Ferenc inkább új gépeket vett az általa támogatott egészségcentrumnak. Ezt nem bírta lenyelni az új képviselőasszony, vélik többen, és így pattant ki a Jutasi lakótelepet lázban tartó botrány.

Hajcihő a gépek körül

Négy szobakerékpárt, kettő futópadot és egy sífutó gépet: ezeket akarja a képviselő elvitetni egy másik intézménybe (a Gábor Áron utcai szociális intézménybe). A közpénz szerinte "nem erre való" – magyarázta reggel a sajtó képviselőinek Stiegelmair Józsefné, aki határozottan visszautasította azt, hogy személyes támadásról lenne szó. A legkorszerűbb eszközök (akad közöttük olyan, amely kifejezettem idős, gerincbetegek számára való) nélkül bezárásra van ítélve a konditerem.

Az alagsorban kialakított, otthoni környezetben lévő egészségcentrum (amely önfenntartó, önkormányzati támogatás nélkül működik) évente több alkalommal fogadja és várja a gyógyulni vágyókat, akik egészségük megérzése érdekében használják a különböző kondicionáló gépeket.


Ki, kire szavazott?

-
Több mint húsz klubból, mintegy negyvenen járnak hozzánk olyanok, akik a gyógyulást, az egészséget választották – magyarázza Dr. Paulich Györgyné, a nyolcvan éves Ilonka néni. Elmesélte, a társasháztól havonta 60 ezer forintért bérlik a saját pénzünkön karban tartott termet a betegek. - Vettem bútort, mert minden évben beázunk. Az erre felvett havi kétezer forintos részletet ma fizetem ki utoljára. És mivel nem novemberben küldte a levelet a képviselőasszony, a decemberi bérleti díjat is ki kell fizetni. Hozom a teát, a kávét, hajnalban, négy órakor kelek, hogy hat óráig végezzek a takarítással. Minden tisztítószert én veszek meg, sőt ha nem elég a terembér, akkor saját pénzből egészítem ki azt. A drága, háromezer forintos tesztcsíkokat (amely a cukormérés egyik kelléke), hamar elfogynak, szintén saját költségen vásárolom meg - sorolta Ilonka néni a közösségi helységért kialakított erőfeszítéseit, munkáit. Ezeknek az embereknek szükségük van a törődésre és a megfelelő környezetre, feltételre. Többen hangoztatták, hogy már bánják, hogy a képviselő asszonyra szavaztak, aki azonban biztos volt abban, hogy a háborgóktól egy voksot sem kapott. Arra a kérdésre, honnan tudja ki kire szavazott, azt mondta, ismeri a kampány részleteit. Eközben az eszközöket fuvarozó teherautó elhajtott üresen, és többen azzal fenyegetőztek, hogy hívják a rendőrséget.


Mire használható a képviselői keret?

Az éves költségvetésben meghatározott összeg kizárólag az adott választókerületben használható fel, kivéve, ha az érintett választókerületek képviselői írásban erről másként állapodnak meg. A centrum megalakulásakor és a gépek vásárlásakor, beszerzésekor többek szerint nem született ilyen megállapodás.

Dr. Mohos Gábor jegyző a Napló megkeresésére elmondta, a jelenleg hatályban lévő támogatásról szóló rendelet rögzíti, milyen célra lehet használni támogatásokat. Hozzátette, ennek a szigorú és összetett lehetőség első lépéseként az önkormányzati képviselőnek (akinek kétmillió forintos kerete van) elő kell készíti az igényeit, melyet a pénzügyi bizottság hagyhat jóvá. - Ezután át kell vezetni a költségvetési rendeletbe az összeget - mondta a jegyző, végül jelezte, már vizsgálja a Jutasi 61/A alatti probléma jogszabályi háttereit.

Még Navracsics Tiborhoz és Porga Gyula polgármesternek is írtak levelet az elkeseredett betegek, ám mindezidáig nem kaptak választ. Hartmann Ferenc MSZP-s önrkományzati képviselő is megjelent a helyszínen valamint Katanics Sándor – akinek felszólalását a közönség többször is tapssal jutalmazta - aki megoldást is javasolt Stiegelmaier Józsefnének, aki azonban elszántnak tűnt, és nem engedett a negyvennyolcból, majd elhagyta a helyszínt.

A cikk forrrását ide klikkelve érheti el a naplo-online.hu-n.

A veszport.hu is foglalkozik ezzel a témával. Kikkeljen ide, ha el akarja érni a tudósítást!

Lékó Sándor jóvoltából video is megörökíti az eseményeket. Kattintson ide!

Vissza...