A bankszövetségnek "szeme sem rebbent"

2011-11-29 19:09:57

Nincs szó a tárgyalások félbehagyásáról, ma is asztalhoz ülnek a kormány és a bankok képviselői, hogy szakértői konzultációt folytassanak a bankok által kidolgozott devizamentő csomagról. A bankok rossz néven vették a fű alatt elfogadott, a végtörlesztéshez kapcsolódó adómódosítást, de emiatt nem függesztik fel a tárgyalásokat – reagáltak banki forrásaink egy mai hírre.

Félreértésre ad okot a Magyar Nemzet mai cikke arról, hogy a bankok elállnának az újabb, általuk kimunkált devizamentő csomagtól – állítják banki forrásaink. Tény, az adócsomag részeként, teljes csöndben elfogadott módosító lehetővé teszi, hogy a munkaadó adómentesen 7,5 millió forintig vissza nem térítendő támogatást nyújtson a dolgozóinak, ami tovább növeli a bankrendszer veszteségét a végtörlesztésen.

Azonban az idő sürget, a hitelezési feltételek romlása a bankokat és a kormányt megállapodásra kényszeríti – hívták fel a figyelmet forrásaink, akik jelezték, ma is tárgyalóasztalhoz ülnek a kabinet és a bankok képviselői, ahol szakmai konzultációt folytatnak a devizamentő csomagról. – Ha fel akarnánk rúgni a székeket, nem vennénk részt ezen a találkozón – utalt ezzel arra nyilatkozónk, hogy a tárgyalások nem szakadtak meg, készek azokat folytatni.

A csomag a devizahitelezés több pontjához is hozzányúlna. A 90 napnál régebb óta adós ügyfelek devizatartozását forintra váltanák az MNB bevonásával, az állam és a bankok közt osztanák meg az árfolyamgátas rendszerben felhalmozódó kamatot, bővítenék az eszközkezelő lehetőségeit, és a végtörlesztésen keletkezett banki veszteségek egy részét elismerhetővé tennék a bankadóban.

A cikk forrása ide klikkelve érhető el a Nol.hu-n.

Vissza...