Hazudnak reggel, éjjel, meg este

2011-11-28 19:54:22

Az eddig 6-8 órás közmunkákat 4 órában végzik az érintettek, ami azt eredményezte, hogy hirtelen magasabb lett a foglalkoztatottak száma. Átmeneti szépítés. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint 15 hónapja emelkedik a foglalkoztatottak száma Magyarországon

, s kifejezetten illusztris szám, hogy a 15-64 évesek körében három éves csúcspontra, 56,6 százalékra nőtt a foglalkoztatási ráta – szemezte ki a legfrissebb statisztikából a számára legkedvezőbb információt a Nemzetgazdasági Minisztérium. A valósághoz az is hozzátartozik, hogy a munkanélküliségi rátát nem sikerült csökkenteni, sőt az egy évvel korábbihoz képest, valamint az elmúlt három hónaphoz képest is kissé emelkedett, s 2011. augusztus-október között 10,8 százalékon állt.

A lapunk által megkérdezett szakértők szerint az elmúlt negyedévben a mezőgazdaság és a közmunka volt az a két terület, amely némiképp javítani tudott a statisztikán, a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor hullámzó számokat produkált, az ipar év eleji lendülete összességében megtört.

A KSH jelentése szerint 2011. augusztus-október között, a 15-75 évesek körében 3,876 millióan dolgoztak, 40 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek száma 468 ezer volt, közel 3 ezer fővel több, mint egy évvel, és 6 ezerrel több, mint három hónappal korábban. Közel 48 százalékuk egy éve, vagy annál régebb óta keres állást, a munkanélküliség átlagos időtartama pedig 17,7 hónap volt. A 15-74 évesek foglalkoztatási rátája 50,3 százalék volt, szemben az egy évvel korábbi 49,8 százalékkal.

Ugyan a részletes adatok csak később lesznek meg, de mint azt a KSH-­nál megtudtuk, a legutóbbi negyedévben a 180-190 ezer főt foglalkoztató mezőgazdaság tűnt húzóágazatnak, ugyanis a foglalkoztatottak számának 8,5 százalékos növekedését produkálta egy év alatt, ami azt jelenti, hogy a nemzetgazdasági szinten a 40 ezer új foglalkoztatott fele az agráriumban helyezkedett el. A szakértő szerint ennek az lehet az oka, hogy az iparban vagy a szolgáltatások területén egyre kevesebb a lehetőség. Ezt támasztja alá az is, hogy ugyan egy év alatt a feldolgozóiparban 4,5 százalékos javulás volt, ami 37 ezer új állást jelentett, de ennek nagy részét elvitte az, hogy időközben komoly elbocsátások is voltak.

A KSH-nál azt is megtudtuk, hogy miközben az alkalmazotti státuszban lévők száma emelkedett, a társas és az egyéni vállalkozások tagjainak és az egyéni vállalkozóknak a száma csökkent, ami azt jelenti, hogy egyre kevésbé éri meg vállalkozni. Ugyanakkor szépített az összképen a közmunka, a statisztikában egyértelműen látszik, hogy a rövidebb ideig tartó munkák száma jelentősen emelkedett.

– Valóban, a közmunka alkalmas arra, hogy javítson az adatokon. Az eddig 6-8 órás munkákat 4 órában végzik az érintettek, ami azt eredményezte, hogy hirtelen több lett a foglalkoztatottak száma – erősítette meg Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató kutatásvezetője. A statisztikában ugyanis az is éppen úgy egy foglalkoztatottnak számít, aki csak négy órát dolgozik. Összességében is úgy látja, hogy egyszeri hatások alakítják a folyamatokat, és nem lehet azt mondani, hogy elindult egy trend. A mezőgazdaságnak a különösen jó év segített, s az első félévben az ipar is jól teljesített.

A KSH statisztikájából az is kiderül, hogy egyszerre nőtt vagy stagnált a munkanélküliség, és nőtt a foglalkoztatottsági szint is. Annak, hogy ez így alakult, több oka is van. Egyrészt vannak inaktívak, akik visszakerültek a munkaerőpiacra, azzal, hogy csökkent a közmunka óraszáma, több korábban tartósan munkanélküli ember tud dolgozni – igaz, rövidebb ideig – mint eddig. Új szereplőként jönnek be a fiatal pályakezdők, azonban a nyugdíjrendszer folyamatos szigorítása miatt a legidősebb 55-65 éves korosztály tovább marad állásban, azaz kissé nőtt az aktivitásuk.

A válság előtti, 2008. augusztus-októberi foglalkoztatottsági szintet még mindig nem sikerült elérni. A kormányváltás óta pedig: 84 ezerrel többen dolgoznak, 5300 fővel kevesebb a munkanélküli, 0,3 százalékkal csökkent a munkanélküliségi ráta és 1,1 százalékkal javult a foglalkoztatottság. Az elmúlt negyedévben a 24-55 éves korosztály helyzete javult leginkább, ezen belül is a férfiaké. A korábbihoz képest nagyobb arányban maradtak aktívak az 50-59 évesek is. Leginkább az Észak-Alföldön javult a foglalkoztatás, ezen belül is Hajdú-Bihar megyében.

Ide kattintva éri el a cikk forrását a Nol.hu-n.

Vissza...