A lĂł fara

2011-11-27 06:51:13

Elviszik az egri DobĂł tĂ©rrƑl a hĂ­res VĂ©gvĂĄri vitĂ©zek szoborcsoportot, Ă©s a korĂĄbbi lengyel piac terĂŒletĂ©n, a SzĂșnyog közben helyezik el. Erre a vĂĄroshĂĄzi szĂłvivƑ szerint azĂ©rt van szĂŒksĂ©g, mert elnyomja a tĂ©r voltakĂ©ppeni központjĂĄnak szĂĄmĂ­tĂł DobĂł IstvĂĄn-kompozĂ­ciĂłt, mĂĄsrĂ©szt pedig „a VĂ©gvĂĄri vitĂ©zeknek emlĂ©ket ĂĄllĂ­tĂł mƱ a VĂĄroshĂĄza eklektikus Ă©pĂŒletĂ©t is kellemetlen takarĂĄsba helyezi a jelenlegi formĂĄban”.

Mi most egy kicsit tĂĄrgyszerƱbbek leszĂŒnk a szĂłvivƑnĂ©l, fƑleg, hogy a helybĂ©liek is azok. ArrĂłl van szĂł, hogy a nĂ©gy mĂ©ter magas szoborcsoport egyik lovĂĄnak a fara a VĂĄroshĂĄza ablakaira nĂ©z, ebbƑl következƑen amikor a vĂĄrosatyĂĄk kinĂ©znek az ablakon, a tĂ©r egy bizonyos pontjĂĄrĂłl Ășgy lĂĄtni, mintha a kĂ©pviselƑ-testĂŒlet a lĂł folytatĂĄsa volna.

VĂĄrosvezetĂ©si szempontbĂłl az a baj, hogy mĂ©g csak elfordĂ­tani se Ă©rdemes a szoboregyĂŒttest, mert valamelyik lĂł fara mindenkĂ©ppen a VĂĄroshĂĄza felĂ© ĂĄllna; sajnos a vĂ©gvĂĄri harcokban a lovak nem elƑre meghatĂĄrozott tĂĄnclĂ©pĂ©sben forogtak harc közben.

MĂ©g a nyĂĄron Eger fĆ‘Ă©pĂ­tĂ©sze azt mondta Doros Judit kollĂ©ganƑmnek, hogy hĂĄzassĂĄgkötĂ©sek utĂĄn a VĂĄroshĂĄza Ă©pĂŒletĂ©bƑl kilĂ©pƑ nĂĄsznĂ©pet is zavarja a lĂł fara, egyĂ©bkĂ©nt is a szobor „szakmai szempontbĂłl mĂĄr a kezdetektƑl fogva rossz helyen van.” Amit nem tudom, fel tudunk-e fogni kellƑ mĂ©lysĂ©gĂ©ben.

Ha ugyanis azt vesszĂŒk, hogy Kisfaludi StrĂłbl alkotĂĄsĂĄt 1967-ben ĂĄllĂ­tottĂĄk fel a DobĂł tĂ©ren, akkor mĂĄr egĂ©sz generĂĄciĂłk nƑttek fel Ășgy, hogy a tĂ©ren ĂĄthaladva kĂ©t szoborcsoportot is lĂĄthattak egymĂĄs utĂĄn, mentĂĄlisan mĂ©gse kĂĄrosodtak, mi több, a takarĂĄs ellenĂ©re egriek szĂĄzai talĂĄljĂĄk meg ma is a VĂĄroshĂĄzĂĄt, Ă©s kilĂ©pve az Ă©pĂŒletbƑl nem a lĂł farĂĄban keresik az önazonossĂĄgukat; mondhatni, nekik kifejezetten Ă­gy szĂ©p a tĂ©r, nekik ez a tradĂ­ciĂł.

Ha Ășgy vesszĂŒk, az egri vĂĄrat is eleve rossz helyre Ă©pĂ­tettĂ©k: nemrĂ©g több napot töltöttem Egerben, Ă©s mondhatom, hogy pĂ©ldĂĄul a SzenĂĄtor-hĂĄz vendĂ©glƑjĂ©bƑl nem lehet nyĂ­legyenesen ĂĄtmenni a Zöld SĂĄrkĂĄny vendĂ©glƑbe, mert Ăștban van a vĂĄr; hogy mi is adjunk nĂ©mi ötletet Ășjabb köztĂ©ri Ă©pĂ­tmĂ©ny ĂĄthelyezĂ©sĂ©re.

ÉrtsĂŒk meg, centrĂĄlis erƑtĂ©r van. Ami a hĂ­res kötcsei alapvetĂ©s szerint azĂ©rt jĂł, mert megszƱnnek az ĂĄldatlan Ă©s vĂ©gtelenbe nyĂșlĂł vitĂĄk, Ă©s lehet vĂ©gre alkotni. Ma mĂĄr azt is tudjuk, hogy a polgĂĄrmesteri lĂ©t kvintesszenciĂĄja, hogy lehetƑleg mĂĄr a hivatali idƑnk elsƑ Ă©vĂ©ben mintegy nemzeti minimumkĂ©nt legalĂĄbb egy szoborcsoportot odĂ©bb rakassunk, ĂĄm az mĂĄr lehetetlen ĂĄllapot, hogy minden egyes szoborĂĄthelyezĂ©snĂ©l a vĂĄros elsƑ embere törtĂ©nĂ©szekkel, Ă©pĂ­tĂ©szekkel, gyanĂșs egzisztenciĂĄjĂș esztĂ©tĂĄkkal vegye körbe magĂĄt, hogy megindokolja a döntĂ©sĂ©t.

Budapesten ennĂ©l sokkal pergƑbb az Ă©let: ha ott valamit ĂĄthelyeznek vagy ĂĄtneveznek, akkor az indoklĂĄs rövid Ă©s hatĂ©kony: csak.

Egerben egyĂ©birĂĄnt többen felvetettĂ©k, hogy ha mĂĄr vĂĄrosszĂ©pĂ©szeti szempontbĂłl zavarĂł tud lenni egy lovas szobor, akkor miĂ©rt nem zavarja a kĂ©pviselƑ-testĂŒletet a tĂ©rrƑl nyĂ­lĂł Centrum ÁruhĂĄz vasbeton Ă©pĂŒlete, ami annyira randa, hogy a legbolsevistĂĄbb szocreĂĄl tervezƑ se lĂ©pnĂ© ĂĄt a kĂŒszöbĂ©t. A fĆ‘Ă©pĂ­tĂ©sz szerint azĂ©rt nem nyĂșlhatnak az ĂĄruhĂĄzhoz, mert az a VĂ©gvĂĄri vitĂ©zekkel ellentĂ©tben magĂĄntulajdonban van, Ă©s a vĂĄros nem kötelezhet arra egy magĂĄncĂ©get, hogy esztĂ©tikai szempontok miatt lebontson egy ĂĄruhĂĄzat.

HĂĄt akkor tessĂ©k elvenni a tulajtĂłl! Az Ă©pĂŒlet a szĂĄmtalan kommunista bƱnök egyik megtestesĂŒlĂ©se, Ă©s mi csak remĂ©lni tudjuk, hogy az Ășj alkotmĂĄny ĂĄtmeneti rendelkezĂ©sei hamarosan az ilyen vagyon elkobzĂĄsĂĄra is vonatkoznak majd; aztĂĄn mehet ez is a SzĂșnyog közbe.

Megyesi GusztĂĄv (az Élet Ă©s Irodalom munkatĂĄrsa)

Katttintson ide, ha el akarja Ă©rni a Nol.hu-n az Ă­rĂĄs forrĂĄsĂĄt.

Vissza...