Átrajzolt hatårok

2011-11-23 14:27:01

RadikĂĄlisan ĂĄtalakulnak az orszĂĄggyƱlĂ©si egyĂ©ni vĂĄlasztĂłkerĂŒleti hatĂĄrok VeszprĂ©m megyĂ©ben is a napokban benyĂșjtott fideszes javaslat szerint. Mint arrĂłl korĂĄbban hĂ­rt adtunk, LĂĄzĂĄr JĂĄnos fideszes frakciĂłvezetƑ november 20-ĂĄn terjesztette be az orszĂĄggyƱlĂ©si kĂ©pviselƑk vĂĄlasztĂĄsĂĄrĂłl szĂłlĂł törvĂ©nyjavaslatot.

A tervezet a pĂĄrt korĂĄbbi Ă­gĂ©reteinek megfelelƑen 106-ra csökkentenĂ© az egyĂ©ni vĂĄlasztĂłkerĂŒletek szĂĄmĂĄt, ezzel ĂĄtalakĂ­tanĂĄ az eddigi körzethatĂĄrokat. Az Ășj kerĂŒletekhez tartozĂł telepĂŒlĂ©seket a törvĂ©nyjavaslat mellĂ©kletekĂ©nt rögzĂ­tettĂ©k. Mint ebbƑl kiderĂŒl, megyĂ©nkben eddig törtĂ©netileg összetartozĂł, az utĂłbbi idƑben, de rĂ©gen is egy-egy körjegyzƑsĂ©ghez, kistĂ©rsĂ©ghez, jĂĄrĂĄshoz vagy azonos megyĂ©hez tartozĂł telepĂŒlĂ©scsoportokat vĂĄgnak kettĂ©, ha a kĂ©pviselƑk többsĂ©ge tĂĄmogatja a javaslatot.

VeszprĂ©m megyĂ©ben jelenleg  hĂ©t orszĂĄggyƱlĂ©si egyĂ©ni vĂĄlasztĂłkerĂŒlet mƱködik Ajka, BalatonfĂŒred, PĂĄpa, Tapolca, VĂĄrpalota Ă©s kĂ©t veszprĂ©mi szĂ©khellyel. Hat közĂŒlĂŒk az orszĂĄgos ĂĄtlagnak megfelelƑen 40 ezer fƑ feletti felnƑtt lakossal, az egyik alig 27 ezerrel.

A most benyĂșjtott törvĂ©nyjavaslat nĂ©gy egyĂ©ni vĂĄlasztĂłkerĂŒletet tervez megyĂ©nkben balatonfĂŒredi, pĂĄpai, tapolcai Ă©s veszprĂ©mi szĂ©khellyel. 

A megszƱnƑ ajkai Ă©s vĂĄrpalotai vĂĄlasztĂłkerĂŒletet hĂĄromfelĂ© vĂĄgjĂĄk, de több rĂ©szre szakad az egykori 6-os, a VeszprĂ©m nyugati rĂ©szĂ©hez kapcsolĂłdĂł kerĂŒlet is.

A vĂĄrpalotai kerĂŒlet dĂ©li telepĂŒlĂ©sei, köztĂŒk VĂĄrpalota is a balatonfĂŒredi szĂ©khellyel 46 telepĂŒlĂ©st összefogĂł Ășj, 2-es szĂĄmĂș vĂĄlasztĂłkerĂŒlethez kerĂŒl. A vĂĄrpalotai körzet Ă©szaki rĂ©sze, Zirc Ă©s Ă©szaknyugati vidĂ©ke a pĂĄpai központtal 87 telepĂŒlĂ©st összefogĂł Ășj, 4-es körzetet erƑsĂ­ti.

A vĂĄrpalotai kerĂŒlet szĂ©tvĂĄgott kĂ©t rĂ©sze közepĂ©n meghĂșzĂłdĂł közsĂ©gek sora EplĂ©nytƑl egĂ©szen SzĂĄpĂĄrig a 26 telepĂŒlĂ©st veszprĂ©mi szĂ©khellyel egyesĂ­tƑ Ășj, 1-es vĂĄlasztĂłkerĂŒlet rĂ©sze lesz. Több darabra szakĂ­tva tƱnik el teljesen a szĂ­nrƑl a volt ajkai kerĂŒlet is a javaslat szerint. A SomlĂł vidĂ©ke Devecserig, MagyarpolĂĄnyig bezĂĄrĂłlag a pĂĄpai körzethez kerĂŒl. A jelenlegi körzet keleti, dĂ©lkeleti, Ă©szakkeleti rĂ©sze - KislƑd, ÚrkĂșt, CsehbĂĄnya - a veszprĂ©mi kerĂŒlethez lesz csatolva. Az önmagĂĄban 26 ezer vĂĄlasztĂłt adĂł Ajka a többi telepĂŒlĂ©ssel besorolĂłdik a 62 telepĂŒlĂ©st Tapolca szĂ©khellyel összefogĂł 3-as vĂĄlasztĂłkerĂŒletbe. Itt a szĂ©khelyen 14 ezer vĂĄlasztĂł Ă©l.

MĂ©g az Ă©v elejĂ©n lĂ©trehozott devecseri szĂ©khelyƱ somlĂłi kistĂ©rsĂ©g telepĂŒlĂ©sei sem ĂșsszĂĄk meg a nagy ĂĄtrendezĂ©st, mivel az intĂ©zmĂ©nyeikkel is szorosan Devecserhez kötƑdƑ KolontĂĄrt, PusztamiskĂ©t is a tapolcai körzethez csatoljĂĄk.

A jelenlegi törpe körzet, a 6-os sem egyben kerĂŒl az Ășj veszprĂ©mi kerĂŒlethez. A balatoni ĂŒdĂŒlƑkörzethez tartozĂł közsĂ©gek innen a fĂŒredi kerĂŒlethez sorolĂłdnak. Ez alĂłl csak NagyvĂĄzsony Ă©s Pula a kivĂ©tel. Ez a kĂ©t falu a közösen alkotott körjegyzƑsĂ©g mĂĄsik hĂĄrom telepĂŒlĂ©sĂ©tƑl, BarnagtĂłl, MencshelytƑl, VöröstĂłtĂłl elvĂĄgva a tapolcai kerĂŒlethez kerĂŒl. EsetĂŒkben Ă­gy törtĂ©nelmi megyevĂĄltĂĄs is bekövetkezik a kĂ©pviselƑi vĂĄlasztĂłkerĂŒlet hatĂĄrĂĄban, mert egykor tƑlĂŒk nyugatra hĂșzĂłdott Zala megye hatĂĄra.

Az Ășj kerĂŒletek azt is jelzik, hogy a javaslat kidolgozĂłi a jövƑben sem szĂĄmolnak egysĂ©ges balatoni rĂ©giĂłval.

Ide klikkelve Ă©rheti a Naplo-online-on GyƑrffy ÁrpĂĄd Ă­rĂĄsĂĄt!

Vissza...