Küszöbön az előrehozott választás?

2011-11-22 12:56:42

Nem lehet véletlen, hogy a Fidesz a "kommunisták" megbélyegzésével egyidőben benyújtotta igazságtalan és antidemokratikus választási rendszerét. És mindezt néhány héttel az alaptörvényük hatályba lépése előtt, amikor az IMF éppen benéz a költségvetésnek nevezett csődtömeget tartalmazó könyvekbe.

Amúgy önbizalomhányos pártra vall, hogy átírják a térképet. Ha ennyire biztos a Fidesz a támogatottságában, nem lenne szükség jobboldali utcák és terek alapján lóhalálban választási törvényt benyújtani. Lázárok hajolnak az eddigi körzetek fölé körzővel, vonalzóval, szögmérővel, hogy kijöjjön a fideszes siker Angyalföldön is. Lesz itt még közös körzet a II. és a XIII. kerület.

Él a gyanú: jöhet az előrehozott választás.

Orbán akár úgy is gondolkodhat, hogy egy jövő tavaszi voksolást kinevez az alkotmányáról szóló utólagos népszavazásnak, valamint az unortodox - értsd: kudarcba fulladt - gazdaságpolitika megerősítésének. Ő maga felköltözik a Sándor-palotába, a romhalmazt pedig itt hagyja valamelyik sameszére, mondván, ő megint nyert egy választást, mehet parádézni a neki átalakított Várba. Az ellenzék ráadásul megosztott: az LMP éppen sokadszor veri át az MSZP-t, a Demokratikus Koalíció még csak most alakult, a megfogyatkozott szocialisták meg éppen tisztújításra készülnek. Mindez kiegészül azzal, hogy éppen most akarják beírni valami lábjegyzetbe, hogy az MSZMP, meg az MSZP az ugyanaz - kivéve, ha a régi komcsi azóta fideszes lett. Egy megbélyegzett, "alkotmányosan" megalázott és meghurcolt, börtönnel fenyegetett baloldalnak kellene felvennie a harcot a játékszabályokat a maga képére formáló Fidesszel. Azzal a párttal, amelyik akkor is hatost dob, ha mindenki látja, hogy kettest. Legfeljebb a 6=2-vel szabály lép majd életbe.

Ha ez a mocsokság, amit ők választójogi törvénynek neveznek, átmegy az országgyűlésen, a bírák fideszes kinevezésével kiegészülve készen áll a diktatúra minden eleme. Nem ártana, ha az ország ma még felálomban levő része is elkezdene ébredezni. Egy, a győztes mindent visz-típusú 2012 tavaszi választás után Orbán újabb négy évet kapna arra, hogy reménykedhessen a világgazdaság kiegyenesedésében.

Más kérdés, hogy ezt milliók már aligha bírják ki.

Ide kattintva érheti el Gréczy Zsolt blogbejegyzését.

 

Vissza...