A siker láthatatlan

2011-11-20 17:00:02

"Következik a magyar pénzügypolitika vezénylő tábornoka, aki egyenesen a lövészárkokból érkezett” - konferálták fel Matolcsy György gazdasági minisztert szombat reggel a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola Siker a Kárpát-medencében című előadásán, amiből már sejteni lehetett, valami egészen különleges élményben lesz részünk.

A terem zsúfolásig megtelt, de nem csak azért, mert a főiskola két évfolyamának is dolgozatot kellett írnia az előadásból, hanem azért is, mert Matolcsy most szerepelt nyilvánosan először azóta, hogy a kormány csütörtökön kisebb korrekciót hajtott végre gazdaságpolitikáján, és szabadságharc helyett visszahívta az IMF-et. Arra viszont, ami ezután következett, még a legedzettebb tudósítók sem számíthattak.

Az előadás elején Matolcsy a főiskolát méltatta, aminek szerinte a neve lesz a titkos hajtóereje, ilyen névvel ugyanis, mint Wekerle Sándoré, a siker gyakorlatilag garantált, és egyenes út vezet a legerősebb 500 európai intézmény közé. Aztán köszöntötte az intézmény vezetőjét, és máris meglátszott, hogy az elmúlt napok azért kicsit még őt is megviselhették, mert zavarában a falra kivetített kép felé fordult, ahol az éppen Amerikában lévő elnök köszöntőjét sugározták – felvételről. Röviddel ezután már rá is tért arra, hogy mi a XXI. századi siker titkos receptje: az, hogy mindenki tegye azt, amiben a legjobb. Amiben nem vagyunk jók, azt nem érdemes csinálni.

Tankönyvekkel elbukunk

„Egyszerű gondolkodás, egyszerűség, simplicity kell” – mondta Matolcsy, aki szerint a felgyorsult világban minden elakad, ami bonyolult. Aki pedig ortodox tankönyvekből akarja megérteni a világot, az el fog bukni – lőtte be az első bombagólt a gazdasági miniszter.

Az egyszerű megoldás a következő: Magyarországnak közép-európai térségi központként kell működnie. Az európai gazdasági válság 2020-ig is eltarthat, nekünk viszont nincs időnk addig várni. Elbaltáztuk az előző éveket, a XXI. századi sikerrecepetet alkalmazó gazdaságpolitika kell. Ennek kulcsa pedig Matolcsy szerint a növekedés. A növekedés, aminek három eleme van.

A politikával már minden rendben

Jó hír: az első, legfontosabb elemmel minden rendben. Ez ugyanis a hatékony politika, ami 2010 óta megoldott kérdés. Matolcsy szerint óriási neoliberális tévedés, hogy a piac egyedül megold mindent, igenis hatékony állam kell, ezt pedig a magyar kormány megvalósította az új alkotmánnyal és a kétharmados törvényekkel.

A növekedés második oszlopa az értékrend. „Önök nálam jobbak szorzásban, de azt még egy miniszter is tudja, hogy ha egy három elemű szorzat egyik eleme negatív, akkor az eredmény is az lesz” – viccelődött a miniszter, a három elem pedig az erkölcs, a szorgalom és a tudás, ezek közül szerinte mindegyiknek pozitívnak kell lennie. Ennél mondjuk valóban nem nehéz jobbnak lenni, mert ezt az analógiát követve ha a háromból két elem negatív, akkor is pozitív lesz a végeredmény, vagyis lustán és hülyén, de erkölcsösen, vagy lustán és bűnösen, de okosan, vagy hülyén és bűnösen, de szorgalmasan is lehet  sikeresnek lenni, de Matolcsy erre külön nem tért ki.

Ide kattintva olvashatja tovább az Index.hu-n megjelent írást.

Vissza...