A végső leszámolásra készülnek?

2011-11-20 11:27:54

A Fidesz máris megtalálta, mivel terelje el saját botrányairól a figyelmet: húsz évvel a rendszerváltás után felmondják a békés átmenetet, a kommunizmus bűneiért felelősségre vonják nemcsak a rendszer egykori vezetőit, hanem az MSZP-t és politikusait is.

Az új törvénytervezet szerint ugyanis az MSZP is felelős az MSZMP bűneiért. Mindez nemcsak erkölcsi meghurcolást és boszorkányüldözést jelent, hanem büntetőjogi felelősségre vonást is előrevetít, mert úgy rendelkeznek, hogy az általuk bűnnek mondott bűnök nem évülnek el. A Fidesz a politikai ellenfelek kommunistázásával, kriminalizálásával és üldözésével határozott lépést tesz a fasiszta állam és a diktatúra bevezetése felé, a tervezet a végső leszámolást készíti elő. A kérdés már csak az, hogy mi lesz a Fidesz kommunistáival, Kövér Lászlóval, Martonyival, Pozsgayval, Szűrös Mátyással és másokkal? Csak az MSZP és az ellenzéki politikusok meghurcolása kezdődik, vagy előveszik a 800 ezer volt párttagot is?

Az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabály preambulumában a Fidesz kimondaná, hogy az MSZP a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető. Rögzítenék azt is, hogy eddig elmaradt a kommunista diktatúra vezetőinek felelősségre vonása, ám az alaptörvény 2012. január 1-jei hatálybalépésével “lehetőség nyílik az igazság érvényesítésére”, az utólagos jogi felelősségre vonásra. A javaslat lehetőséget adna az előző rendszer vezetőinek biztosított állami juttatások csökkentésére, és arról is rendelkezne, hogy a kommunista hatalom birtokosai közszereplők, vagyis személyiségi jogaik sérthetők.

Az átmeneti rendelkezésekről szóló törvény tervezetét Lázár János frakcióvezető és a Fidesz képviselőcsoportja szombaton nyújtja be a Háznak. A javaslat alapján az átmeneti rendelkezések az alaptörvény részét képezik. A rendelkezés érdemtelenül hallgat a fasiszta és náci bűntettek elkövetőiről és azok szellemi örököseiről, jogutódairól. Húsz évvel a rendszerváltás után kezdődik a “kommunistaüldözés”, miközben az országban nincs három tucatnál több kommunista, de a parlamentben egy náci párt képviselői ülnek. A Fidesz a “jogállamra” hivatkozva kezd boszorkányüldözésbe, miközben a jogállamot Orbán Viktor már felszámolta. Szeretnénk felhívni azok figyelmét, akik élesen elutasították, hogy Magyarországon fasiszta diktatúra épül, hogy ez már fasiszta tempó, ez már Mussolini mércéjével mérhető támadás. Ezzel a Fidesz kivégzi a valódi ellenzékét, a demokrácia hazug látszatához megtartja azokat az álellenzéki pártokat, amelyek gyakorlatilag a Fidesz holdudvarába tartoznak.

A tervezet szerint a törvényjavaslat tartalmaz majd egy nyilatkozatot, amely úgy kezdődik, hogy a mai magyar jogállam nem épülhet a kommunista rendszer bűneire. Ezután felsorolnák, miért terheli felelősség az MSZMP-t és jogelődeit. Ezek között szerepel a II. világháború utáni évek többpártrendszerre épülő demokratikus kísérletének szovjet katonai segítséggel történő felszámolása, az ország eladósítása, versenyképességének “végzetes lerontása”, továbbá emberek meggyilkolása, idegen hatalomnak való kiszolgáltatása, törvénytelen bebörtönzése, kényszermunkatáborba hurcolása, megkínzása, embertelen bánásmódban részesítése, vagyonuktól való önkényes megfosztása, szabadságjogának teljes elvétele, származásukra, világnézetükre vagy politikai meggyőződésükre tekintettel történő hátrányos megkülönböztetése, az emberek magánéletének törvénytelen megfigyelésére és a befolyásolásukra törő titkosrendőrség működtetése.

A baj az, hogy az Orbán-rendszer diktatúrája még nem épült ki teljesen, és csak január 1-jétől veszi kezdetét, de sok tekintetben róluk már most lehetne egy hasonló bűnlajstromot készíteni, amiért egyszer – remélhetőleg – felelni fognak.

Kimondanák emellett, hogy az MSZMP és jogelődei felelnek az 1956-os forradalom “szovjet megszállókkal együttműködésben történt vérbefojtásáért, az azt követő rémuralomért és megtorlásáért, kétszázezer magyar ember hazájából való kényszerű elmeneküléséért”, továbbá azokért a köztörvényes bűncselekményekért, amelyeket politikai indítékból követtek el, s amelyeket az igazságszolgáltatás ezért nem üldözött. Azt nem vizsgálnák felül, hogy az 56-os forradalomban elkövetett közönséges gyilkosságokat, köztörvényes bűncselekményeket ne nevezzék hőstettnek, és az azokért kiszabott büntetések jogosságát sem ismernék el.

Azt is kijelentené a Fidesz, hogy az MSZMP és jogelődei, valamint a kiszolgálásukra létrehozott politikai szervezetek “bűnöző szervezetek” voltak, amelyek vezetői el nem évülő felelősséggel tartoznak “az elnyomó rendszer fenntartásáért, irányításáért, a jogsértésekért és a nemzet elárulásáért”. Ez nagyon jó megfogalmazás, amelyet egy az egyben át lehet majd venni az orbáni diktatúra működtetőinek felelősségrevonásakor.

A szöveg érinti az MSZP-t is, mégpedig úgy, hogy kimondaná: a szocialista párt az MSZMP jogutódaként, “a törvénytelenül felhalmozott vagyon örököseként, a diktatúrában vagy az átmenet során megszerzett illegitim előnyök haszonélvezőjeként, valamint a régi és az új pártot összefűző, a pártvezetést is jellemző személyi folytonosság okán” osztozik mindazon felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető. Ez azt jelenti, hogy a fent felsorolt valamennyi bűnt, beleértve a gyilkosságokat is, ráterhelik az MSZP-re, és nem kizárt, hogy az “elévülhetetlenség okán” büntetőeljárásokat indítanak az MSZP vezetői, képviselői, tagjai ellen, illetve elképzelhető ezen okok miatt a párt betiltásának kezdeményezése is, amely már egyértelműen Mussolini fasiszta rendszerének a létrejöttét jelentené.

A nyilatkozat kitér arra, hogy a kommunista diktatúra alatt elkövetett, a rendszer kiépítését és fenntartását célzó bűncselekmények üldözése akkor nem volt lehetséges, és ez a lehetőség “az első szabad választás után sem nyílt meg”, így elmaradt a diktatúra vezetőinek felelősségrevonása. Az alaptörvény hatálybalépésével azonban “lehetőség nyílik az igazság érvényesítésére” – szögezik le, hozzátéve: minden magyar, aki a kommunista diktatúrával szemben ellenállást tanúsított, akit a diktatúra kiszolgálói emberi méltóságában, jogaiban megsértettek, igazságtalanul üldöztek, ha e jogsértésekben nem vett részt, elismerést és erkölcsi elégtételt érdemel. E kitétel jól hangzik, de ebbe a csoportba legtöbben az egykori demokratikus ellenzék tagjai közül tartoznak, az Orbán-rendszer leggyűlöltebb ellenfelei, az SZDSZ volt alapítói közül kerülnek ki. Miközben a Fideszben Kövér Lászlót egyértelműen a kommunista rendszer képviselőjének, haszonélvezőjének, funkcionáriusának kell tekinteni. Ebben a minőségében Kövér az MSZP-vel közösen és egyetemlegesen felel a felsorolt bűnökért a Fidesz új törvénytervezete szerint. Mármint felelne, ha legalább a saját törvényeiket komolyan vennék, és nemcsak a célszemélyek elleni leszámolásra használnák.

“A ma élők és a jövő nemzedékek számára meg kell őrizni a bűntettek emlékét és meg kell nevezni a bűnösöket” – zárul a nyilatkozat azzal, hogy az Országgyűlésnek és más állami szerveknek a fenti alaptörvényi rendelkezésekből kell kiindulniuk.

A normaszöveg ezt követően deklarálja, hogy a kommunista diktatúra törvényben meghatározott vezetőinek az állam által biztosított juttatása csökkenthető. A csökkentésből származó bevételt a diktatúra okozta sérelmek enyhítésére és az áldozatok emlékének ápolására fordítanák.

Kimondanák: nem tekinthető elévültnek azoknak a törvényben meghatározott, a pártállam nevében, érdekében vagy egyetértésével a kommunista diktatúrában az ország vagy emberek ellen elkövetett súlyos bűncselekményeknek a büntethetősége, amelyeket az elkövetéskor hatályos büntető szabályok figyelmen kívül hagyásával politikai okból nem üldöztek. Ez azt jelenti, hogy a kollektív bűnösség elve alapján büntetőeljárásokat kezdenek indítani azok ellen, akikre kimondják, hogy “kommunista”.

A javaslat Nemzeti Emlékezet Bizottsága néven “a kommunista diktatúrával kapcsolatos emlékezet állami megőrzése érdekében” szervezetet hozna létre. Ennek élére javasoljuk Pozsgay elvtársat, Orbán Viktor volt tanácsadóját kinevezni. Ennek feladata lenne a diktatúra hatalmi működését, a kommunista hatalmat birtoklók szerepét, tevékenységét feltárni, és erről jelentést közzétenni. Pozsgaynál és Kövérnél jobban ezt nem ismeri senki. Remélhetőleg a kommunista diktatúra működésének leírásából nem hiányzik majd a vendéglátóipari vállalatok vezetőinek hasznos társadalmi tevékenysége, amellyel a kommunista állambiztonsági szervek munkáját segítették. Kitüntetett módon az olimpiai mozgalomban és az Astoria Hotelben munkálkodó kommunista vezetők munkájára való tekintettel. Schmitt Pál fideszes köztársasági elnök értékes tanúként, majd vádlottként vonható be a vizsgálódás és az igazságtétel folyamatába.

Ezzel kapcsolatban rögzítenék: a kommunista diktatúra működésének valósághű feltárása és a társadalom igazságérzetének biztosítása közérdek, illetve hogy a diktatúra hatalombirtokosai közszereplőnek minősülnek. Így a javaslat alapján a hatalom birtokosai a diktatúra működésével összefüggő szerepükre és cselekményeikre vonatkozó tényállításokat – a szándékosan tett, lényegét tekintve valótlan állítások kivételével – tűrni kötelesek, e szerepükkel összefüggő személyes adataik pedig nyilvánosságra hozhatók. Magyarra fordítva: minden jogi normát mellőzve, a személyiségi jogokat sértve, gátlástalanmul lehet mocskolódni bárkire, akinek ezt – akár igaz állításról van szó, akár hamisról – ezt tűrnie kell.

A törvény alapján ugyanakkor az 1990. május 2-át megelőzően az életüktől vagy szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottaknak és az állam által a tulajdonukban igazságtalanul okozott károk miatt károsodottaknak pénzbeli vagy más vagyoni juttatást biztosító új kárpótlási jogcím nem állapítható meg. Ha azonban egyedi jogalkalmazói döntés állapít meg kárpótlási jogosultságot, kifejezetten e kárpótlás teljesítéséhez kapcsolódó, közös szükségletek fedezéséhez való hozzájárulást kell megállapítani.

A közvélemény nagy értdeklődéssel várja ugyanezt a fasiszta és náci bűnök elkövetőivel és szellemi örököseikkel szemben is.

A diktatúra első szelleme, ez már méltó a fasiszta elődökhöz, hamarosan megismerheti Magyarország működés közben a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, és remélhetőleg kevesebb cinikus liberális fröcsögést kell majd hallgatni arról, hogy miért voltak annyira idegesek egyesek, és miért kérdezték indulatosan, hogy “Miért nem ordítotok”? Hamarosan fogtok ordítani, csak nem egészen úgy, ahogyan egy évvel ezelőtt kellett és lehetett volna.

Ide kattintva érheti el a cikk forrását az Amerikai Népszava.hu-n.

Vissza...