Visszakullogunk az IMF-hez

2011-11-19 07:00:33

Simonyi András, a gitáros diplomata, Magyarország washingtoni nagykövete 2002 és 2007 között. Szeret zenélni, szerepelt már a The Colbert Reportban, írtak róla WikiLeaksben és Charles Simonyi is rácsörgött a világűrből. Reméli, hogy a magyar kormány végre lehántja a sok ideológiai maszlagot a gazdaságpolitikáról és elindul a racionalitás irányába.

A volt nagykövettel beszélgettünk az IMF-ről, az amerikai kritikákról, a demarsról és Deutsch Tamásról. Interjú.

Az ország imidzse sokak szerint elég sok pofont kapott az elmúlt néhány hónapban. Mit gondolnak rólunk a nagyvilágban?

A kérdés kettéválik. Magyarország egy jó brand, komoly országnak tartják, létezik velünk szemben egy általános szimpátia, de ez nem feltétlenül esik mindig egybe az aktuális események megítélésével. Tudomásul kell venni, hogy az országnak van egy nimbusza, amit nem lehet egykönnyen lerombolni. Az ezelőtti kormányok sem tudták, de ez a mostani sem tudja. Az viszont más kérdés, hogy az aktuális kormányzati intézkedések hatásai, hogy befolyásolják az ország aktuális megítélését. A politikusok meg vannak győződve róla, hogy mindig csak az általuk kreált imidzs létezik, de ez nincs így. A kettőt összhangba kellene hozni. Az aktuális megítélés is nagyon fontos, nem szabad elbagatellizálni – drámaian befolyásolhatja ugyanis az ország gazdasági lehetőségeit.

A gazdasági lehetőségeket, amiket most kelet felé keresünk? A Kína és az arab világ felé nyitás nem fúrhatja az amerikaiakkal való kapcsolatunkat?

Kína felé nyitni kell és az oroszokkal is ki kell alakítani egy tisztességes együttműködést, de az nem kérdőjelezhető meg, hogy Magyarország a transzatlanti közösség tagja, és csak akkor tud ezeken a piacokon tárgyalni, ha ez a beágyazottság nagyon erős és nagyon szoros szövetségi viszonya van az Egyesült Államokkal. Egy olyan kis országot, melynek jó és erős a kapcsolata az USA-val, sokkal komolyabban vesznek mindenhol. Amikor az amerikaiakról van szó, akkor tudomásul kell venni, hogy az Egyesült Államok nem csak egy a sok ország közül. Még akkor is, ha nekünk egy kicsit távolinak tűnik, a vele való kapcsolat nagymértékben definiálhatja a magyarok nemzetközi megítélését és mozgásterét. Az amerikaiakat nem szeretni vagy utánozni kell, nem kell rájuk csodálattal nézni, tudomásul kell venni azonban, hogy az amerikaiak még mindig a fejlődés, az újítás, az innováció, a szabadságjogok elsődleges letéteményesei. Nem gondolom, hogy hozzájuk képest másodrangú az Európai Unió, de az amerikai kapcsolat rendkívül fontos. Én személy szerint szeretném látni a nagy sikereket Kínával, Oroszországgal, Szaúd-Arábiával, de majd meglátjuk, hogy ezekből mi lesz. Nincsenek csodák.

Ide kilkkelve olvashatja tovább az interjút az fn.hír24.hu-n.

Vissza...