Orbán belebukik

2011-11-16 20:00:53

A volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: ha a kormány nem hajt végre időben gazdaságpolitikai fordulatot, arra kényszerülhet, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségét kérje.

 Ezzel azonban szerinte "a dacos elkülönülés, a kurucos odamondogatás, a pénzügyi szuverenitás" és a gazdasági szabadharc, azaz Orbán Viktor politikájának lényege, a jobboldal eszmei összetartó ereje bukna el.
"Orbán nincs abban a helyzetben, hogy teljes politikai gyökérvesztés nélkül visszasomfordáljon az IMF-hez" - fogalmazott, hozzátéve, ha ez mégis megtörténik, azt nem lehet kimagyarázni.

"Így már nem irreális feltételezés, hogy egy év múlva ne Orbán legyen a miniszterelnök, mert nem ura, hanem elszenvedője a gazdasági folyamatoknak" - jelentette ki, megjegyezve, hogy ma még csak Matolcsy György jövője a kérdés, de ha minden marad változatlanul, pár hónap múlva Orbáné lehet. Ezzel kapcsolatban azt mondta: Magyarország ma sérülékenyebb, mint másfél éve, az idei költségvetési egyensúlyt csak a nyugdíjmegtakarítások "besöprésével" tudja tartani a kormány, a jövőre várható gazdasági növekedés pedig negyede a régió átlagának.

Gyurcsány Ferenc szerint azonban mivel - szemben például Olaszországgal, ahol ennek hiánya Silvio Berlusconi bukásához vezetett - stabil kormánytöbbség áll mögötte, a miniszterelnök elkerülheti a bukást, de ehhez kormányának nagy részét, mindenekelőtt a nemzetgazdasági minisztert le kell cserélnie.

A DK elnöke ezt azzal egészítette ki: az ország érdeke, hogy a gazdaságpolitikai fordulat sikeres legyen, azt a jelenlegi kormánytöbbség képes legyen végrehajtani. Ezt azonban kétségesnek nevezte, mondván, hogy a Fidesz ellenzékből útjába állt a reformoknak és hatalomra jutva sem hajtott végre szerkezeti átalakításokat.
Azzal kapcsolatban, hogy megalakultak a Demokratikus Koalíció budapesti kerületi szervezetei, Gyurcsány Ferenc elmondta: egy-egy korábbi MSZP-tagra 6-8 olyan jelentkező jut, aki nem volt tagja a szocialista pártnak. Ezt örömtelinek tartotta, arra hivatkozva, hogy nem az MSZP kettéválása volt a céljuk, hanem hogy új emberek csatlakozzanak.

Ide klikkelve érheti el a cikk forrását.

 

Vissza...