Mi vagyunk a régió fekete báránya

2011-11-16 19:46:38

A 10 volt szocialista EU-tagország között jövőre Magyarországon várható a leglassabb, 0,5 százalékos GDP-növekedés a Világbank szerint - írja a Napi.hu. A Magyarországra vonatkozó prognózis jobb, mint a recessziót sem kizáró várakozások, ám gyengébb a kormány eddig még nem módosított 0,9 százalékos előrejelzésénél.

A világbanki jelentés megállapítja: a többieknél lassabb magyarországi növekedés a továbbra is gyenge belső keresletnek és a kivitel lassulásának tudható be.

A szerdán Varsóban kiadott előrejelzés szerint az EU10 országaiban az első félévben még sínen volt a gazdaság talpraállása, ám a második félévben - a külső környezet romlása miatt - lassulás következett be. A térség államai nem teljesítenek egyformán: innen nézve irigylésre méltó a balti államok GDP-növekedése, bár jövőre jelentős lassulás várható az exportpiacok gyengélkedésével párhuzamosan.

Amint az az alábbi táblázatból is kiderül, csak Románia és Szlovénia számíthat a növekedés gyorsulására, a belső keresletnek köszönhetően. A 10-es körből ugyanakkor csupán a lengyel, a szlovák és a cseh gazdaság kibocsátása múlja majd felül 2012-ben a válság előtti szinteket.

Ide klikkelve olvashatja tovább az Index.hu-n megjelent hírt.

Vissza...