Kitart-e Orbán 2014-ig?

2011-11-15 15:13:59

Minden azt valószínűsíti, hogy a következő hónapokban komoly bajba kerülhet Magyarország. Az árfolyamok az egekben, nem veszik az állampapírt, megállni látszik a növekedés, de nem is folytatom. Az e tárgyban készült és folyamatosan publikált elemzések könnyen hozzáférhetők.

Mi lehet a megoldás?

Sokan azt gondolják, hogy miként Olaszországban vagy Görögországban nálunk is pártok széles körének támogatását élvező szakértői kormány kezébe kellene átadni a kormányzás lehetőségét. Én nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás. Az említett két országban a kormányok elvesztették a cselekvéshez szükséges politikai, társadalmi többséget, részben azért is mert parlamenti ellenzékeik, az utca támogatását is maguk mögött érezve folyamatosan és sikeresen akadályozták hatékony válságkezelést. A válságkezelésre ezért elsősorban politikai választ kellett adni, át kellett alakítani a kormányokat, és ki kellett szélesíteni politikai hátterüket.

Magyarországon más a probléma. Van egy nagy parlamenti többséggel rendelkező kormány, amely ha akarna, tudna cselekedni. Nálunk nem a kormány parlamenti erejének hiánya, hanem gazdaságpolitikájának tragikus iránya okozza a bajt. Bár sokan szeretnék ezt a kormányt elzavarni (én ezt megértem), a válságkezeléshez elsősorban nem erősebb kormányra, hanem ésszerű, felelős gazdaságpolitikára lenne szükség. Ha úgy tetszik, Magyarországon nem hatalmi/politikai, hanem szakmai/politikai fordulatra, teljes gazdaságpolitikai irányváltásra van szükség.

Az persze igaz, hogy jelentős politikai arcvesztés nélkül Orbán kormánya ilyen fordulatra aligha lehet képes. Mit tehetne a miniszterelnök? Vagy ragaszkodik eddigi fantazmagóriáihoz és akkor bukni fog ő is, meg az ország is, vagy megteremti a gazdaságpolitikai fordulat politikai feltételeit majd új gazdaságpolitikát vezet be. Mi lehet ez a politikai feltétel? Nyilván a kormány teljes átalakítása. Ha ma lép, akkor ő még megmenekülhet. Ha sokáig vár, akkor a végén neki is mennie kell. És jöhet majd egy új kormány, persze gyaníthatóan a mai kormánypártok támogatásával, amely kormánynak már csak egyetlen dolga lesz: levezényelni a következő választásokig tartó átmenetet, és rendbe tenni mindazt, amit az elmúlt másfél évben elrontottak.   

Gyurcsány Ferenc legfrissebb blogbejegyzése ide klikkelve érhető el a Facebookon.

Vissza...