"Felvállalom Gyurcsány Ferencet!"

2011-11-14 09:50:20

Városunk egy ismert közszereplője, Katanics Sándor az MSZP-ből a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióba lépett át. Vele beszélgettünk. Évek óta a városi MSZP egyik vezéralakja. Volt országgyűlési képviselő, több ciklus óta tagja a városi testületnek. Katanics Sándor a napokban elköszönt a helyi szocialistáktól, és belépett a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióba.

A szakítás okairól, terveiről, új pártjának lehetőségeiről beszélgettünk.

– Mi volt a váltás oka?

– MSZP-n belüli platformmá alakulása óta tagja vagyok a Demokratikus Koalíciónak. A választási vereség után úgy gondoltam, elengedhetetlen hogy elinduljon a párt a valós megújulás útján, vagyis szembenézzen hibáival, értékelje addigi szereplését, elemezze helyzetét és megtalálja az új irányt. Erre képtelen volt a szocialista párt. A sok platform, a sok háttéralku, a pozíciók védelme lehetetlenné tette ezt az elengedhetetlen változást. Ezért történt meg a kilépés a Demokratikus Koalíció és saját részemről egyaránt. Ma már világosan látszik, hogy a Fidesz köztársaság- és demokráciaellenes. Az elmúlt hónapokban a demokrácia fontos intézményeit bontotta le 2/3-os többségére hivatkozva. Egyfajta elit véleményét kényszeríti rá a társadalomra. A Fidesz visszatért a kádári mintához! Manapság nem a szakmai tudás, hanem a párthűség számít, és ez észrevétlenül a társadalom minden szegletébe beépül, és a megfélemlítéssel mindenkit lebénít. Ezért szinte megszűnt a szabad véleménynyilvánítás. A Demokratikus Koalíció ezt a fajta politikát akarja leváltani, és megvédeni a demokrácia értékeit. Ezért léptem be ebbe a pártba, ezért politizálok itt.

– Számomra kicsit furcsán hangzik, hogy a Fideszt illette kádári jelzővel. Azt a Fideszt, amely határozottan elítéli a kommunizmust, és a diktatúrával szöges ellentétben álló polgári értékrendet hangsúlyozza. Miközben az önök pártjának vezetője, Gyurcsány Ferenc ideológiailag és családilag egyaránt ezer szállal kötődik az 1990 előtti évekhez, amikor ő a KISZ vezetője volt, feleségének családja pedig a párt elitjéhez tartozott.

– Az ember világnézete folyamatosan változik, fejlődik. 1990 előtt nem tagadtam én sem a Kádár-rendszert. Azok tagadták, akik kiálltak Nagy Imre temetésén, és beszédet mondtak. Orbán Viktorra gondolok, aki sértő, kemény hangú beszédet mondott. Mára kiderült: Orbán Viktor visszakanyarodott ahhoz, amit tagadott. Mi pedig elmozdultunk onnan, és felvállaltuk a demokratikus értékrendet. 1990 előtt nem tapasztaltuk, milyen a demokrácia, hiszen nem éltünk benne. Nem tudtuk, mi az, hogyan működik. De mára már megtapasztaltuk, megismertük, elfogadtuk. Tudjuk, hogy a társadalom számára hasznosabb a demokrácia, mert nagyobb benne az emberek szabadsága, jobban érzik benne magukat. Minden más rendszer csak gyengíti az adott országot. Vitára, vitákra van szükség, mert az formálja az embereket, az országot.

– Ön a politikai karrierjét egy olyan emberre tette fel, aki megosztó, aki ellen peres eljárás kezdődött.

– A politikai karrieremet nem Gyurcsány Ferencre tettem fel, hanem azokra az előbb már hangoztatott értékekre, amelyeket ő vall. Felvállalom Gyurcsány Ferencet. Nem hibátlan politikus, megosztó személyiség – tudom. De azt is, hogy az ellenfelei tették azzá. Neki is – mint minden politikusnak – voltak rossz döntései. Azonban a gazdasági válságra adott válaszai, valamint később a Bajnai-kormány döntései jó irányba mozdították el az országot. Sajnos a mai magyar helyzetről ez nem mondható el. A jelenlegi kormányzat gazdasági döntései és kommunikációja szöges ellentétben áll egymással. Mást mondanak, és mást cselekszenek. Bajnai Gordon Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványa kiváló helyzetelemezéseket végez, melyeket később még alkalmazhatunk.

– Olvasni lehetett néhány érdekes felvetést a Demokratikus Koalícióval (DK) kapcsolatban. Egyesek szerint a DK létrejötte a Fidesznek kedvezhet, hiszen megosztja a baloldalt. Mások szerint a DK arra jó, hogy olyan szavazóbázist – volt SZDSZ és MDF szimpatizánsokat nyer meg –, amire az MSZP képtelen.

– Egy biztos, a baloldalon nem egy zászló, nem egy párt lesz a következő választásokon. A sokféle ellenzéki szervezetet egy közös célért, az Orbán-kormány leváltásáért kell egy zászló alá gyűjteni. És ennek a tábornak egyik meghatározó erejévé akar válni a Demokratikus Koalíció. Nem biztos, hogy Gyurcsány Ferenc lesz az összefogás vezetője. Ő nem vezető, hanem integráló akar lenni. Bízunk benne, hogy a sok hallgató, véleményét fel nem vállaló ember a választásokon majd mellénk áll.

– Pénz, háttér nélkül szinte lehetetlen bekerülni a Parlamentbe.

– Szükség van pénzre, finanszírozásra, de ennek átláthatónak kell lennie. A tagságnak kell nagyobb szerepet vállalni a párt életében, fenntartásában. A mozgalmi jelleget kell erősíteni, nem a fizetett pártaktivisták pozícióit. A posztok ígérgetése helyett az eszme motiváljon.

– Veszprémben megalakult a Demokratikus Koalíció helyi szervezete? Ön lett a vezetője?

– A megalakulás folyamatban van. Elsőként az MSZP-n belüli helyzetemet kellett tisztázni. Korrektül, tisztességesen akartam elköszönni – ez megtörtént, és most jöhet a helyi szervezet megalakítása. Ebben szervező szerepet vállaltam, és ez nem jelent azonnali vezetést. A majdani tagság dönt erről is. Bízom benne – és az eddigi visszajelzések ezt támasztják alá –, hogy sok olyan ember lép közénk, vagy szimpatizál velünk, aki az MSZP-t nem tudták elfogadni, de minket igen.

A cikk a Vehír.hu-n jelent meg, amelyet ide klikkelve érhet el. Riporter: Pethő Imre

Vissza...