Egy fenékkel, több lovon (friss adatokkal!)

2011-11-13 11:36:40

Azt olvasom a Nol.hu-n, hogy „Időközi országgyűlési képviselő-választást tartanak ma a főváros II. kerületének egy részében. A 2-es számú választókerület 56 szavazókörében több mint 49 ezer választópolgár adhatja le szavazatát reggel 6 és este 7 óra között - közölte Szalai Tibor jegyző, a budapesti 2-es számú egyéni országgyűlési választókerületi választási bizottság elnöke az MTI-vel.”

Ez a hír engem bizony érdekel, s lesni fogom este is, hogy milyenek a részvételi adatok és az első eredmények. Vélhetően lesz második forduló. S már a mai elsőből is sok-sok izgalmas következtetés vonható le.

Talán azért is érdekel ennyire ez a történet, mert 2006 őszén én is aktív szereplője voltam egy időközi országgyűlési választásnak. Ugyan listáról már ott ültem 2006 tavasza óta a Parlamentben, de miután Horváth Balázs képviselő úr (hosszan tartó súlyos betegség után) sajnálatos módon elhunyt, s Ő volt a Veszprém megyei 6-os számú választókerület egyéni győztese, ismét kiírták a választásokat. Jelölő szervezetemmel, az MSZP-vel együtt úgy véltük, a tavaszi jó szereplés miatt van értelme képviselőként is "ringbe" szállni és megküzdeni az egyéni képviselői mandátumért. (Akik akkoriban követték az eseményeket, még ma is bizonyára jól emlékeznek a választás körülményekről oly érzékletesen beszámoló origo.hu-n megjelent írásra.)

Az, hogy mennyire volt jó ötlet már a Parlamentben ülő képviselőként beszállni a küzdelembe, akkor is váltott ki némi polémiát. Ha megnézzük, kik indulnak most a második kerületben, rájövünk nem sokat változott ebben a tekintetben sem a  helyzet. Most is többen mérettetik meg magukat olyanok a Rózsadombon, akik valójában listáról már a Tisztelt Házban ülő képviselők. (Megérne egy elemzést, hogy pontosan miért. Akad persze olyan írás, ahol részben ennek a megértésével is próbálkoznak: Kormányváltás a Rózsadombon I., Kormányváltás Rózsadombon II.)

Na, de engem nem ezért izgat csupán a legfrissebb időközi választás története. Azért is foglalkoztat a kérdés, amit már az előbb jeleztem. Ilyenkor érdekes ugyanis felidézni, mi történt körülöttem 2006 őszén és összevetni azzal, ami most történik. (Politikailag van legalább olyan zűrös a helyzet, mint 2006 őszén volt.  A gazdaság "romokban", egy hajszálnyira van a magyar állampapír a bóvli kategóriától. A választók az akkori helyzettől eltérően viszont mintha mély apátiában lennének. Igaz, akkor helyhatósági választások is zajlottak párhuzamosan és így a részvételi adatok nem hasonlíthatók össze.)  2006 őszén, a kampány finisében már ismert volt az Őszödi beszéd. Ezt az én esetemben politikai ellenfeleim igencsak kihasználták. Olyan szórólapokat terjesztettek széltében-hosszában a 6-os számú választókerületben, ami igencsak alkalmas volt a lejáratásomra. Még a Tesco bevásárló kocsijaiba is jutott bőségesen. Onnan van meg jó pár példány mind a mi napig nekem is. S ezért tudom most megosztani ezt azokkal, akiket ez a story még ma is érdekel.

A lejáratásomra is alkalmas szórólapozás miatt a választási bizottsághoz fordultunk. A bizottság egy ideig komolyan is vette a beadványunkat és azt megállapította, hogy a "Mester és tanítványa" című kiadvány terjesztését a Posta végezte, s mindezt a Fidesz finanszírozta. Minden él nélkül mondom, még ma is jóleső érzéssel tőlt el, hogy ennyire tartottak attól, hogy meglepetést okozhatok. Pedig ott volt a kezükben a mára köztudottan leghatékonyabb eszköz, az Őszödi beszéd hangfelvétele, s annak egyes szófordulatai médián keresztüli napi sulykolása.

A mai napig nehéz nem azt gondolnom a történtekről, hogy politikai ellenfelemnek, dr. Horváth Zsoltnak és kampányfőnökének, Mihalovics Péternek  is volt ehhez azért némi köze. S ha,amint állították, köze nem is volt, nehéz olyasmit ma is elhinni, hogy még csak nem is tudtak róla, hiszen ha tudtak volna, erkölcsös emberek lévén, bizonyára szót emeltek volna ellene.

Olvastam a szombati Naplóban, hogy a Jobbik arra szólította fel Mihalovics Péter (aki már 4-szer is felszólalt :-) a Tisztelt Házban  2010 májusa óta) országgyűlési képviselőt, hogy szüntesse meg a pozíciói közötti összeférhetetlenséget. A Jobbik ugyanis úgy értelmezi, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban Navracsics Tibor mellett betöltött kabinetfőnöki pozíciója és országgyűlési képviselői megbízása összeférhetetlenek.

A történet engem azért érdekel, mert Péter a valamikori vízgereblyézés óta igen nagy pályát futott be. Ma már nemcsak önkormányzati képviselő, már második ciklusát töltve, hanem kabinetfőnök, sikeres vállalkozó és a Fidelitas első számú vezetője. A napokban összefutottunk és meg is kérdeztem, talán választ sem várva -bevallom kicsit vitriolosan- miként is képes ennyi feladatot együtt eredményesen ellátni. Mosolyogva mondta, hogy neki jók a segítői.

Mindezt egyáltalán nem a helyzetét irigyelve mondom. Csak hát annak idején a Fidesz velem szemben használt leghatékonyabb fegyvere az volt, "éppen hány lovat is ülök meg egy fenékkel". S a kampányban még valóban önkormányzati képviselő és országgyűlési képviselői is voltam. S ami nekik a legjobban fájt, hogy a politikai feladataim mellett még egy nagy múltú és most is sikeres intézmény első számú vezetője. S hiába jelentettem be, amit azóta be is tartottam, hogy intézményvezetői posztomról megbízásom lejártával, azaz 2007 augusztusában elköszönök, nem pályázom azt meg újra, ez őket és vélhetően a választókat sem igazán érdekelte. A választáson nem nyertem, igaz rosszul sem szerepeltem. Szégyenkezésre nincs okom. S mivel politikai feladataim jelentős elfoglaltsággal jártak, intézményvezető utódomtól még fizetés nélküli szabadságot is kértem, képviselői feladataim ellátása érdekében.

Milyen szép is lenne, ha az akkoriban engem egyszerre több pozíció betöltéséért hevesen támadók, most magukra nézve is hasonló elveket követnének. A Jobbiknak adott válaszból úgy nézem, ez eszük ágában sincsen.

Katanics Sándor ( aki már szintén ült egyszerre "több lovon" is)

 

Megvannak az eredmények!

A választáson megjelentek aránya: 39.03 %

A névjegyzék zárásakor a névjegyzéken lévõ választópolgárok száma: 49124
A szavazás napján igazolás alapján a névjegyzékbe felvett választópolgárok száma: 0
A választópolgárok száma a névjegyzékben a szavazás befejezésekor: 49124
Szavazóként megjelent választópolgárok száma: 19173
Urnában lévõ szavazólapok száma: 19167
Eltérés a szavazóként megjelentek számától: -6
Érvénytelen szavazatok száma: 98
Érvényes szavazatok száma: 19069
A bizottság által vitatott szavazatok száma: 0

A szavazatok száma:

Bodor Zoltán (Jobbik): 1245
Karácsony Gergely (LMP): 2965
Kovácsics Ádám (JESZ): 216
Dr. Láng Zsolt (Fidesz-KDNP): 10031
Dr. Lévai Katalin (MSZP): 4612

A szavazatok aránya:

Bodor Zoltán
(Jobbik): 6.53 %
Karácsony Gergely (LMP): 15.55 %
Kovácsics Ádám (JESZ): 1.13 %
Dr. Láng Zsolt (Fidesz-KDNP): 52.60 %
Dr. Lévai Katalin (MSZP): 24.19 % 

Kérdés, hogy a második fordulóra visszalép-e az LMP-s Karácsony Gergely. S még akkor sem biztos a siker. ( Sőt!) 2 hét múlva sokkal nagyobb lesz szerintem a részvétel és a Fidesz és a Jobbik mozgósítása minden határt túl fog szárnyalni!

Íme a ma reggeli pontosított adatok! Megszorítani sem sikerült... ( Karácsony Gergely nem lép vissza!)

Nov. 27. A második forduló eredményei:

A nem hivatalos eredmények szerint – az adatlapok 98%-os feldolgozottságát követően – a leadott voksok 58,45 %-át (9637szavazat) Láng Zsolt (Fidesz–KDNP) szerezte meg, így ő nyerte el a főváros 02 OEVK egyéni képviselői mandátumát. A második legtöbb szavazatot Lévai Katalin (MSZP) kapta, rá a jogosultak 30,55%-a voksolt (5038 szavazat). Az LMP-s Karácsony Gergely 6,45%-os (1064 szavazat), a Jobbik színeiben induló Bodor Zoltán 3,75%-os (619 szavazat), a JESZ jelöltje, Kovácsics Ádám pedig 0,79%-os (131 szavazat) eredményt ért el.

Vissza...