Orbán megszorongatása...

2011-11-13 10:21:50

Hat írásbeli kérdést intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz a DK kijelölt frakcióvezetője – tudta meg a NOL. Molnár Csaba azt akarja tudni, miért vezették félre a közvéleményt, amikor azt állították: az USA budapesti nagykövete nem tiltakozott a kormányfőnél. Pedig dehogynem.

Írásbeli kérdést intézett Orbán Viktor kormányfőhöz a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció megválasztott frakcióvezetője, Molnár Csaba. Az MSZP-ből kilépett képviselők parlamenti vezetője egy Kövér László házelnöknek megküldött átiratban ismerteti a miniszterelnökhöz intézett kérdéseket „Miért hazudott a kormány az Egyesült Államok diplomáciai jegyzékéről?” címmel.

Molnár felidézi, hogy Orbán Viktor és az Egyesült Államok budapesti nagykövetének találkozóján történt események, illetve az arról szóló ellentmondásos információk napok óta foglalkoztatják a közvéleményt. Szijjártó Péter kormányfői szóvivő és Prőhle Gergely külügyi államtitkár az elmúlt napokban – a találkozóról megjelent sajtóhírekkel ellentétben – folyamatosan azt állították, hogy a megbeszélésen nem került sor diplomáciai jegyzék (úgynevezett „demars”) átadására, sem szóban, sem írásban.

A sok találgatást végül maga az amerikai nagykövet zárta le, aki a Népszavának azt nyilatkozta, hogy ha nem is írásban, de szóban igenis sor került demars átadására. Mindezek alapján a DK frakcióvezetője szerint megállapítható, hogy Szijjártó Péter és Prőhle Gergely „tudatosan félrevezette a közvéleményt”.

Molnár Csaba az ügyben hat kérdést intézett a kormányfőhöz. Egyfelől választ vár arra, hogy miért akarta a magyar diplomácia és Orbán szóvivője „tagadni azt a tényt”, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövete szóbeli diplomáciai jegyzékben tiltakozott, de választ vár arra is: Orbán szerint mennyiben befolyásolja a magyar–amerikai kapcsolatok alakulását a tény, hogy „vezető kormányzati politikusok napokon keresztül félrevezették a közvéleményt a találkozón történtekkel kapcsolatban”.

Molnár Csaba azt is tudni akarja, hogy Orbán adott-e utasítást Szijjártónak és Prőhle Gergelynek „valótlanságok” állítására, illetve meneszti-e a „hazugságon kapott” miniszterelnöki szóvivőt és külügyi államtitkárt. „Amennyiben nem meneszti a közvéleményt félrevezető kormányzati tisztségviselőket, az tekinthető-e úgy, hogy Ön valótlan állítás megfogalmazásával vádolja az Egyesült Államok Budapestre akkreditált nagykövetét?” – teszi fel hatodik kérdését Molnár Csaba.

A kormányfő várhatóan szintén írásban fog válaszolni a DK felvetéseire.

Ide klikkelve érheti el a hír forrását a Nol.hu-n.

S ha bővebben is érdekli ez az egész "rémtörténet", Szijjártó Péter hazudozásainak "körbejárásával" és némi szabadszájúsággal is fűszerezve, akkor klikkeljen ide és olvassa el a Hírszerző.hu-n. az ezzel a témával foglakozó írást.

Vissza...