Sokba kerül Gyurcsány perbefogása?

2011-11-12 16:58:18

A kormányhonlap szerint eddig több mint 21 millió forint közpénzt költöttek arra, hogy Gyurcsány Ferencet bűnösnek találják a 2006. őszi események miatt.  Ebben nincs meglepő, ahogy abban sem, hogy jogászemberek négymilliós tételben vettek föl pénzt Gyurcsány-ellenes szolgálataikért.

Hanem a listán szerepel egy Vida Viviána nevű fiatal hölgy is, aki 4,2 millió forintot kapott a kormánytól, holott nem is jogász, hanem meteorológus, emellett egyszer a főszervezője volt a Fidelitas-bálnak, ami a legjobb iskola Gyurcsány perbe fogásához.

Az, hogy meteorológus is beszáll a politikába, nem új. Tíz esztendeje, amikor az első Orbán-kormány bejelentette, hogy 2012 nyarán olimpiát rendez Budapest, szegény, azóta megboldogult H. Bóna Márta kormánypárti meteorológus kimutatta, hogy 2012 augusztusában derűs idő lesz a fővárosban, a megnyitón 25 fok meleg várható, ergo helyes döntés, hogy olimpiát akarunk rendezni. Ám vegyük figyelembe, hogy H. Bóna Márta ezért a szolgálatáért egyetlen árva kanyit sem vett föl, míg Viviána nevű utódja négymillát kaszál a semmiért.

Lehet persze erre azt mondani, hogy H. Bóna Márta viszont soha nem rendezett farsangi pártjelmezbált, de akkor is: ez az anyagiasság nem az Úr kedvére való, s nem méltó a forradalom legifjabb gyermekeihez sem. A Henter Lilla nevű, szintén ifjú hölgyről aztán nem is szólva. Aki ugyan mindössze 3 millió forintot kapott Gyurcsány-ellenes irattanulmányozásért, ám a hvg.hu szerint az ő forradalmi elkötelezettsége valójában 2006-ban, még tanulóként nyilvánult meg egy petíció aláírásakor, amely így kezdődött: „Mi, ennek a nyilatkozatnak a megfogalmazói kijelentjük, hogy Orbán Viktort a XX–XXI. század Európa-szerte legkiemelkedőbb politikusának tartjuk.”

Ez szörnyű. Mi eddig úgy tudtuk, hogy a nemzetünk legnagyobbja iránti imádat teljesen ingyenes a feltörekvő ifjú nemzedékek tagjai részéről, és kifejezetten sértésnek vennék, ha pénzt vagy állást ajánlanának fel szolgálataikért. Erre föl kiderül, hogy az ifjonti lelkesedést mindig erős számlaműveletek kísérik. A seggnyalás mára külön költségvetési fejezetté vált.

De legalább rajonganának nagyobb tételben. Itt van például a Vitézy fiú esete a szolgálati autókkal. A Vitézy-klán zseninek kikiáltott legifjabb tagja a választások után főpolgármesteri közvetítéssel vadonatúj vállalatot kapott ajándékba Budapest népétől a szükséges igazgatókkal, fő- és alosztályvezetőkkel, komplett adminisztrációval, gépkocsiparkkal. Hivatalosan azzal a céllal, hogy helyrehozza a kommunisták által lerabolt BKV-t, takarékosságra intsen minden közlekedési dolgozót és utast. A vezérigazgató ennek szellemében beutazta a fél világot, újabb vezetőket vett föl, majd luxusautókat bérelt magának és igazgatótársainak, s amikor ezt a szemére vetik, nem érti, hogy mi a baj.

Megjegyezzük, mi sem értenénk. Tudniillik amíg a különféle Viviánák és Lillák csak fölajánlják magukat nemzeti együttműködésre, afféle alkalmi partnerként, a Vitézy fiú már eleve beleszületett a rendszerbe, annak szerves részévé, gyermekévé vált; őt soha nem fogja fölfalni a forradalom.

A szerző: Megyesi Gusztáv, az Élet és Irodalom munkatársa

Klikkeljen ide, ha szeretné elérni a cikk forrását a Nol.hu-n.

Vissza...