Hajszálnyira a bóvlitól

2011-11-11 18:44:03

A lehető legközelebb került Magyarország ahhoz, hogy a befektetésre ajánlott kategóriából a bóvliba kerüljön. A Fitch negatív kilátással látta el a magyar országkockázati besorolást, ezzel már mindhárom hitelminősítőnél negatív kilátással tartják nyilván a magyar besorolást, és mindhárom szervezetnél egy fokozattal vagyunk a bóvli kategória felett.

A Fitch megerősítette a magyar hosszú távú szuverén adósságbesorolását, ám a "BBB-" kategóriához negatív kilátást rendelt. A lépés abban az értelemben még pozitívnak is tekinthető, hogy a leminősítés ez alapján a Fitch részéről elmarad - igaz, elsősorban nem is tőle, hanem a másik két hitelminősítőtől várja a a piac ezt a lépést.

A Fitch a lépését a magyar gazdaság eurózónának való kitettségével, illetve a devizahitel végtörlesztésének kockázataival magyarázta. A revízió "reflektál a külső növekedési kilátások, illetve a finanszírozási környezet romlására, amivel a kicsi, nyitott, súlyosan eladósodott gazdaságnak szembe kell néznie."
A Fitch szerint a piaci árfolyam alatti végtörlesztés rontja a külföldi befektetők bizalmát, amin a középtávú növekedési kilátások függnek. Egyben arra is felhívja a figyelmet az indoklásban, hogy Magyarország jövőre 4,6 milliárd eurót, 2013-2014-ben 5-5,6 milliárd euró adósság refinanszírozására szorul rá. A nem rezidensek bármilyen forintban denominált eszközének eladása növelheti a pénzügyi nyomást. A kormány 1,6 milliárd eurós jegybanki betétje mérsékelt puffert jelent csak a refinanszírozási kockázatokkal szemben.

További részletek ide klikkelve érhetőek el a www.portfolio.hu -n

Vissza...