Tudatos a forint gyengítése?

2011-11-10 10:08:08

Egyre többen vetik föl, hogy a kormĂĄny a gyenge forinttal Ă©lĂ©nkĂ­tenĂ© a gazdasĂĄgot. JĂł ötlet? ƐrĂŒltsĂ©g, de van benne rendszer? Vagy egyszerƱen csak ƑrĂŒltsĂ©g? Az utĂłbbi hetekben, hĂłnapokban több ĂșjsĂĄgban olvashattunk arrĂłl, hogy a kormĂĄny tudatosan igyekszik gyengĂ­teni a forintot az export – s ezen keresztĂŒl a teljes gazdasĂĄg – Ă©lĂ©nkĂ­tĂ©se Ă©rdekĂ©ben.

Egyes lapok egyenesen kormĂĄnyközeli forrĂĄsokra hivatkoznak. (Ha ez volt csakugyan a kormĂĄny cĂ©lja, egyelƑre Ășgy tƱnik, elĂ©rte.)

Ezeket a cikkeket vĂ©lhetƑen nem csak devizaadĂłsok olvashattĂĄk elhƱlve. A sajĂĄt valuta gyengĂ­tĂ©se valĂłban hatĂĄsos vĂĄlsĂĄgkezelƑ eszköz (mĂĄr ha nem teszi meg ezt minden orszĂĄg egyszerre), ezzel a lehetƑsĂ©ggel ĂŒgyesen Ă©ltek pĂ©ldĂĄul a britek, a lengyelek a globĂĄlis vĂĄlsĂĄg kitörĂ©se utĂĄn. ÉlĂ©nkĂ­ti az exportot, fĂ©kezi az importot, kedvez a hazai vĂĄllalkozĂĄsoknak. A valuta leĂ©rtĂ©kelĂ©sĂ©n alapult a nevezetes Bokros-csomag is.

BökkenƑk

MagyarorszĂĄgon azonban akad mostanĂĄban nĂ©hĂĄny bökkenƑ a forint leĂ©rtĂ©kelĂ©sĂ©vel. PĂ©ldĂĄul a mintegy egymilliĂł devizaadĂłs. A kormĂĄny ugyan kimenekĂ­ti a kedvezmĂ©nyes vĂ©gtörlesztĂ©si lehetƑsĂ©ggel a legtehetƑsebb, leginkĂĄbb fizetƑkĂ©pes adĂłsokat, de ezzel a gondokat mĂ©g nem oldotta meg. BökkenƑk ezen tĂșl is lehetnek: mindenekelƑtt a megugrĂł inflĂĄciĂł, ami a jegybank kamatemelĂ©sĂ©t is kivĂĄlthatja. TovĂĄbbi gond, hogy nemcsak a lakossĂĄgnak vannak devizahitelei, hanem a vĂĄllalkozĂĄsoknak, az önkormĂĄnyzatoknak Ă©s a központi költsĂ©gvetĂ©snek is. Mindezek tĂŒkrĂ©ben a tudatos forintgyengĂ­tĂ©s öngyilkossĂĄgnak, de legalĂĄbbis önsorsrontĂĄsnak tƱnik – igaz, egyik sem teljesen idegen a magyar lĂ©lektƑl, tehĂĄt egy nemzeti mĂłdon mƱködƑ kormĂĄnytĂłl sem feltĂ©tlenĂŒl.Az egyensĂșlyi ĂĄrfolyama közelĂ©ben lĂ©vƑ forint lenne jĂł, ami gyengĂ©bb annĂĄl, mint amit a lakossĂĄg az elmĂșlt Ă©vekben, a vĂĄlsĂĄg kitörĂ©se elƑtt megszokott – de ehhez valĂłban meg kellene oldani a devizahitelesek problĂ©mĂĄjĂĄt, s egyeztetni kellene a MonetĂĄris TanĂĄccsal is – mondta lapunk kĂ©rdĂ©sĂ©re RĂłna PĂ©ter közgazdĂĄsz, a Magyar Nemzeti Bank felĂŒgyelƑbizottsĂĄgĂĄnak tagja.

A nagy monetĂĄris vita

VitĂĄk kereszttĂŒzĂ©be kerĂŒlt a vĂĄlsĂĄg kitörĂ©se utĂĄn a magyar monetĂĄris politika. RĂłna PĂ©ter mellett SurĂĄnyi György, Andor LĂĄszlĂł s mĂ©g sokan mĂĄsok bĂ­rĂĄltĂĄk Ă©lesen a jegybank korĂĄbbi tevĂ©kenysĂ©gĂ©t. A vita ugyan összetett, a lĂ©nyeg mĂ©gis leegyszerƱsĂ­thetƑ arra, hogy a bĂ­rĂĄlĂłk szerint a jegybank tĂșlzottan mechanikusan Ă©rtelmezte az inflĂĄciĂł elleni kĂŒzdelmet, az egekbe emelte kamatokat, a devizahitelek felĂ© terelve ezzel a kölcsönt fölvevƑket. A jegybank szerint viszont semmi mĂĄst nem tettek, mint amit a törvĂ©nyek elƑírtak, a költsĂ©gvetĂ©s tĂșlköltekezĂ©se keltette inflĂĄciĂłs nyomĂĄs miatt kĂ©nyszerĂŒltek magas szinten tartani az alapkamatot. A devizahitelek kockĂĄzataira pedig többször is figyelmeztettek. Simor AndrĂĄs jegybankelnök egy konferenciĂĄn Ășgy fogalmazott: ha valaki kimegy trikĂłban a hidegbe, megfĂĄzik, az orvos fölĂ­r neki orvossĂĄgot, aminek mellĂ©khatĂĄsa van, akkor nem az orvost kell hibĂĄztatni. Mire LĂĄszlĂł Csaba volt pĂ©nzĂŒgyminiszter Ășgy vĂĄlaszolt: de igen, ha az orvos rĂĄkgyĂłgyszert Ă­rt föl.

Nincs Ă©rtelme addig a forint gyengĂ­tĂ©sĂ©rƑl, erƑsĂ­tĂ©sĂ©rƑl beszĂ©lni, amĂ­g nem tudjuk, hol a forint egyensĂșlyi ĂĄrfolyama – mondta RĂłna PĂ©ter. Az egyensĂșlyi ĂĄrfolyam kiszĂĄmĂ­tĂĄsĂĄra van több mĂłdszer, nem titkosak, bĂĄrki hozzĂĄfĂ©rhet. A jegybank mĂ©gsem tartja magĂĄra nĂ©zve kötelezƑnek az egyensĂșlyi ĂĄrfolyam kiszĂĄmĂ­tĂĄsĂĄt. RĂłna elmondta: Ă©ppen azĂ©rt emelt szĂłt Ă©vekkel a vĂĄlsĂĄg elƑtt a devizahitelek terjedĂ©se ellen, hogy ne vĂĄljon a devizahitelek foglyĂĄvĂĄ a monetĂĄris politika. Ha a monetĂĄris politikĂĄt nem Ă©rdekli az egyensĂșlyi ĂĄrfolyam, akkor – egyszerƱbben szĂłlva - hosszabb tĂĄvon kevĂ©sbĂ© tud növekedni a gazdasĂĄg (bonyolultabban: csökkenti a potenciĂĄlis GDP-növekedĂ©s mĂ©rtĂ©kĂ©t). Éppen ez törtĂ©nt MagyarorszĂĄgon az elmĂșlt Ă©vekben – mondta RĂłna. Ha a forint tovĂĄbbra sem kerĂŒl közel tartĂłsan az egyensĂșlyi ĂĄrfolyamĂĄhoz, minden megszorĂ­tĂĄs csak tovĂĄbbi megszorĂ­tĂĄsokat fog eredmĂ©nyezni, mivel az ĂĄrfolyam okozta bajokat fokozva visszavetik a növekedĂ©st, csökkentik az adĂłbevĂ©teleket – tette hozzĂĄ a közgazdĂĄsz.

Fix årfolyam helyett költségvisszatérítés?

RĂłna PĂ©ter szerint tehĂĄt nagyon is hasznos lenne a lakossĂĄg ĂĄltal megszokottnĂĄl gyengĂ©bb, az egyensĂșlyi ĂĄrfolyamĂĄhoz közeli - mintegy 300-310-es szint körĂŒli – forint, ĂĄm ehhez a devizahitelek arĂĄnyĂĄt Ă©rdemben csökkenteni kell. A közgazdĂĄsz fölhĂ­vta arra a figyelmet, hogy a frankhitelek törlesztƑrĂ©szleteinek elszĂĄllĂĄsa csak 45-60 szĂĄzalĂ©kban köszönhetƑ az ĂĄrfolyamvĂĄltozĂĄsnak, a többi a kamat Ă©s az egyĂ©b költsĂ©gek vĂĄltozĂĄsĂĄbĂłl adĂłdik, ami a közgazdĂĄsz szerint kimerĂ­ti a fosztogatĂĄs fogalmĂĄt. RĂłna szerint ezt a többletköltsĂ©get kellene visszaadatni a bankokkal az adĂłsoknak, s Ă­gy az adĂłssĂĄgokat csökkentve mĂĄr ĂĄtvĂĄlthatĂłk a devizahitelek olyan forinthitelekkĂ©, amelyeknek a törlesztƑrĂ©szlete nem magasabb, mint a devizahitelekĂ© volt. Ez a bankoknak tƑkevesztesĂ©get jelentene. EzĂ©rt a közgazdĂĄsz szerint a magyar kormĂĄnynak föl kellene ajĂĄnlania a bankadĂł megszĂŒntetĂ©sĂ©t az anyabankoknak annak fejĂ©ben, hogy azok feltƑkĂ©sĂ­tik a leĂĄnyaikat – vĂĄzolta elkĂ©pzelĂ©sĂ©t lapunknak RĂłna.

A közgazdĂĄsz szerint a forintgyengĂŒlĂ©s inflĂĄciĂłs hatĂĄsĂĄt el szoktĂĄk tĂșlozni, de kĂ©tsĂ©g kĂ­vĂŒl a hatĂĄs mƱködik az importĂĄrakon keresztĂŒl. A kormĂĄnynak le kellene ĂŒlni a jegybankkal, Ă©s meg kellene Ă­gĂ©rnie, hogy az inflĂĄciĂł költsĂ©gvetĂ©si eredƑire kiemelten figyelnek, s a jegybanknak a forintgyengĂŒlĂ©sbƑl adĂłdĂł inflĂĄciĂłt egyszeri hatĂĄskĂ©nt kellene kezelnie, s nem kellene reagĂĄlnia arra kamatemelĂ©ssel – mondta RĂłna. A közgazdĂĄsz nem tagadta, hogy a megszokottnĂĄl gyengĂ©bb forintnak vannak inflĂĄciĂłs, s egyĂ©b költsĂ©gei, de szerinte összessĂ©gĂ©ben jobban jĂĄrnĂĄnk.

RĂłna azt is kiemelte: a kĂŒlföldnek szĂłlĂł kommunikĂĄciĂłnak nem arrĂłl kellene szĂłlnia, hogy gyengĂ©bb forintot akarunk – tehĂĄt nem arrĂłl van szĂł, hogy valutahĂĄborĂșba kezdĂŒnk -, hanem a forint egyensĂșlyi ĂĄrfolyamĂĄrĂłl.

Akår ésszerƱ is lehetne

Érdemes megjegyezni, hogy akadnak termĂ©szetesen RĂłnĂĄtĂłl eltĂ©rƑ közgazdĂĄszi vĂ©lemĂ©nyek, kĂŒlönösen a RĂłna ĂĄltal bĂ­rĂĄlt jegybank környĂ©kĂ©n, de Gazdag LĂĄszlĂł közgazdĂĄsz is pĂ©ldĂĄul – többször publikĂĄlt lapunk hasĂĄbjain – Ășgy vĂ©li, az erƑs forint kifejezetten jĂł, mert segĂ­ti a versenykĂ©ptelen iparĂĄgak leĂ©pĂŒlĂ©sĂ©t, a gazdasĂĄg szerkezeti ĂĄtalakĂ­tĂĄsĂĄt.

Annyi biztos, hogy Ă©sszerƱ is lehet egy olyan gazdasĂĄgpolitika, amely a vĂĄlsĂĄg elƑttinĂ©l jĂłval gyengĂ©bb forintot rĂ©szesĂ­ti elƑnyben, ha tudja kezelni a gyenge forint következmĂ©nyeit. A kormĂĄny gazdasĂĄgpolitikĂĄja azonban egyelƑre nem mutatja annak jeleit, hogy kĂ©pes lenne – a vĂĄlsĂĄg következtĂ©ben amĂșgy is alaposan meggyengĂŒlt – forint szĂŒlte gondokat Ă©rdemben orvosolni.

Kis MiklĂłs Ă­rĂĄsĂĄt ide klikkelve Ă©rheti el az fnhĂ­r24.hu portĂĄlon.

Vissza...