El a kezekkel az evától!

2011-11-08 19:29:36

"El a kezekkel az evától!" - üzente Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke közölte: az eva több tízezer kis és közepes vállalkozást vont be az adózásba, megszüntetése pedig ismét a szabályok alóli kibújásra ösztönözne.

Szavai szerint az eva megszüntetésével - akár jövőre, akár 2013-ban történik meg - teljessé válik a kormány és a demokratikus ellenzék adópolitikai elképzelései közötti különbség. Gyurcsány Ferenc ezzel kapcsolatban azt mondta: négy kérdésben egyetértés körvonalazódik a demokratikus ellenzék között. Ide sorolta a kétkulcsos személyi jövedelemadót, a legnagyobb értékű személyes vagyontárgyak adóztatását, a - szerinte - alkotmányellenes különadók megszüntetését, valamint azt, hogy az eva eltörlése után a következő kormánynak ismét be kell vezetnie az átalányadózást a vállalkozásoknak. Gyurcsány elismerte, ez még nem rajzol ki egységes adópolitikát, de a jövőbeni tárgyalások alapját képezheti, ami azért fontos, mert az Orbán-kormány adóválságba kergette az országot. A magát az adócsökkentés kormányaként azonosító Orbán-kabinet egy éve alatt húsz adónemet és közterhet emelt meg - fogalmazott.

A DK elnöke úgy látja: ma senki sem vitatja, hogy az Orbán-kormányt a demokratikus ellenzék széles együttműködése válthatja le, de még előtte meg kell állapodni abban, hogy mi következzen ezután. A megegyezés ráér, a közös gondolkodást el kell kezdeni - tette hozzá. „Türelem kell, politikai és személyes téren is.” Gondolkodás, beszélgetés, tárgyalás, megegyezés – a volt miniszterelnök szerint ez a demokratikus ellenzék útja, amin haladnia kell.„A végső cél és kihívás nem a rendszer megbuktatása, az úgyis eljön. A fő cél az eljövendő közös kormányzás kidolgozása” – zárta beszédét a volt miniszterelnök.

„Ma Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy az evát megtartsa... A miniszterelnök úr elég határozott volt ebben a kérdésben... A frakció tudomásul vette a kormány elutasító álláspontját" – hétfőn így foglalta össze a Fidesz-frakció ülését követően Lázár János a zárt ajtók mögötti megbeszélés lényegét. Ehhez képest újdonság, hogy – információink szerint – a párt kedd délelőtti elnökségi ülésen ismét az eva a téma. Az előjelek alapján "egy mindenki ellen” vita várható; de a jelenlegi 108 ezer evázó csak abban bízhat, hogy a kormányfő kompromisszumként belemegy, ne januártól, hanem egy év múlva szűnjék meg az eva, addig a kulcs emelkedjék.

Ide klikkelve érhető el a fn.hír24 online oldalon megjelent információ.

Vissza...