Nyilvános, de titkolják!

2011-11-07 21:25:09

Nyilvános a királyszentistváni hulladéklerakóban keletkezett tűz vizsgálati jelentése az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint – dr. Jóri András véleményét szocialista képviselők kérték ki.

Sajtótájékoztatójukon Katanics Sándor elmondta, immáron 176 napja nem tudni, pontosan mi is történt a létesítményben, a több százmillió forintos kárt okozó tűz kapcsán a projekt felelősei ugyanis eddig arra hivatkoztak, hogy a tűzvédelmi jelentés nem nyilvános. Ezért még az önkormányzati képviselők sem juthattak információhoz, többszöri kérés ellenére sem. Az önkormányzati képviselő hozzátette, az illetékes tűzoltóságtól augusztus 16-án kérték ezeket a dokumentumokat, mert megítélésük szerint viszont közérdekű adatokról van szó. Tőlük sok üzenetváltást követően október 17-én azt a választ kapták,hogy október 7-én lezárták a tűzvizsgálatot, az erről szóló jelentést az ügyfeleknek megküldték.

Hartmann Ferenc megfogalmazása szerint a válasz kissé késve érkezett, ugyanis időközben október 4-én levélben kérték az adatvédelmi biztos állásfoglalását. A válasz lényege, hogy az összes tűzvizsgálati dokumentum megismerhető az érintett jogszabályok alapján.

Az önkormányzati képviselő hangsúlyozta, ideje, hogy a 158 települést összefogó önkormányzati társulás elnöke (Czaun János – a szerk.) haladéktalanul tájékoztassa a nyilvánosságot, az érintett önkormányzatokat, azok képviselőit a tűzvédelmi jelentésről, valamint a keletkezett kár felszámolására vonatkozó intézkedési tervről is, amelyet a környezetvédelmi hatóság írt elő. Hozzátette, a hírek szerint a keletkezett többszáz milliós kárt a társulás fizeti majd meg, ami vélhetően beépül a szolgáltatási díjakba – mint mondta, nincsen rendben, hogy a szolgáltatást igénybevevőkkel fizettetik ezt meg, miközben a felelősöket nem nevezik meg. Olyan pedig nincs, hogy nincs felelős – fogalmazott.

Ide klikkelve érheti el a cikk forrását a veszport.hu-n.

A vehir.hu tudósítása ide kattintva érhető el.

A veszprémi tv híradós anyaga itt nézhető meg.

A NaplĂł online-on ide klikkelve olvashatja a hĂ­rt.

Kértük a jelentést!

A sajtótájékoztató anyaga 1. Kattintson ide!

Az írásos sajtóanyag:

176 napja nem tudja mintegy 300 ezer ember mi az oka a királyszentistváni hulladékkezelő telepen bekövetkezett tűzesetnek

176 napja csak titkolózás van, 

a projekt felelősei azzal takaróznak, hogy a tűzvédelmi jelentés nem nyilvános,

a hulladékkezelési projekt sorsa és annak költségeire való hivatkozás befolyásolta a 2011. évre megállapított igen magas szolgáltatási, (szemétszállítási) díjakat,

a hulladékkezelő azonban a helyreállításig működésképtelen (már 176 napja!) – „a zemberek” meg (csak) fizetnek

Mi közérdekű adatnak ítéltük meg a tűzvédelmi jelentést, ezért augusztus 16-án kértük az illetékes tűzoltóságtól azt, de csak sokadik üzenetváltás után október 17-én kaptunk információt arról, hogy: 

a tűzoltóság a II. fokú eljárásban utasított megismételt eljárás keretében a kérdéses ügyben lezárta a tűzvizsgálatot 2011. október 7.-én. A tűzvizsgálati jelentést az ügyfelek részére meg is küldte. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság utasítása alapján tájékoztatást a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatások adhatnak

Időközben 2011. október 4-én azonban már kértük az adatvédelmi biztos állásfoglalását, ami október 26-án meg is érkezett.  A válasz lényege:

az összes tűzvizsgálati dokumentum mind a Ket., mind az Avtv. alapján bárki számára megismerhető,

Tehát Önöknek a média képviselőinek is joguk van a jelentésekben foglaltak megismerésére és közlésére! 

Mindezek alapján ideje, hogy a társulás elnöke azonnal tájékoztassa a nyilvánosságot, a szolgáltatást fizető mintegy 300 ezer embert, a projektben részt vevő 158 önkormányzatot, azok képviselőit:

- a tűzvédelmi jelentésről,

- a keletkezett kár felszámolására vonatkozó intézkedési tervről – amit a környezetvédelmi hatóság írt elő,

- a kárviselés módjáról és kötelezettjéről, 

- milyen forrásból végzi a társulás a 400 millióra becsült felújítást, inkorrekt százmilliós tehertételt írni!

- arról, hogyan érintik mindezek a szolgáltatási díjakat,

(a kárviselés nem épülhet be a szolgáltatási díjba, és nem számolható fel szolgáltatási díj a helyreállítás időszakára sem!)

- ki a felelős? – olyan nincs, hogy nincs felelős

- ideje, hogy a gesztor veszprémi önkormányzat napirendre tűzze az ügyet!

_____________________________________________________________________________________

 Adatvédelmi Biztos Irodája
Budapest
Nádor utca 22.
1051

 Dr. Jóri András

adatvédelmi biztos úr

  Tisztelt Adatvédelmi Biztos Úr!

 2011. május 10-én tűz keletkezett a Veszprém megyei Királyszentistvánban épült hulladékkezelőben.

Az EU által is támogatott projektet 158 település valósította meg Veszprém MJV gesztorságával. A projektben mintegy 300 ezer lakos érintett.

A Veszprém megyei Napló tudósításában arról olvashattunk, (a cikk a levél alján található) hogy a tűzvédelmi jelentést elküldték az érintetteknek, de az nem nyilvános.

A gesztor önkormányzat választott képviselőiként úgy ítéltük meg hogy, hogy nemcsak nekünk önkormányzati képviselőknek lenne jogunk megismerni a jelentést, hanem a közvéleménynek is.

A projekt sorsa, annak költségeire való hivatkozás befolyásolta az önkormányzatok által 2011. évre megállapított szolgáltatási díjait. A hulladékkezelő azonban a kárelhárításig működésképtelen.

Mindezekre tekintettel a mellékelt levélben foglalt, indoklással alátámasztott kéréssel fordultunk az ügyben eljáró tűzoltóság illetékeséhez, kérve a megítélésünk szerint közérdekű adat kiadását.

Kérésünket ezt követően telefonom, majd e-mailben is megismételtük, de 2011. augusztus 16-án kelt levelünkre a mai napig nem kaptunk választ.

 Tisztelettel kérjük adatvédelmi biztos urat, hogy ügyünkben állást foglalni és arról bennünket tájékoztatni szíveskedjen.

 Tisztelettel:

Hartmann Ferenc

Katanics Sándor

Veszprém MJV önkormányzati képviselői

 ____________________________________________________________________________

  

Ügyszám: ABI-3421-2/2011/K

Ügyintéző: Zsákos-Szőke Melinda

Telefon: 06 1/47 57 280

Hartmann Ferenc Ă©s

Katanics Sándor részére

Veszprém Megyei Jogú Város

önkormányzati képviselői

 Tisztelt Címzettek!

 Beadvánnyal kerestek meg, melyben arról kértek állásfoglalást, hogy a Királyszentistvánban lévő Észak-balatoni Regionális Hulladéklerakó leégésről készült, a Székesfehérvár Megyei Jogú Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága által készített tűzvizsgálati jelentést bárki számára hozzáférhetővé kell-e tenni.

 A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 14. § (1) bekezdése szerint: „A tűzvizsgálat a tűz keletkezési idejének, helyének és okának felderítésére irányuló tűzvédelmi hatósági tevékenység.”

A tűzvizsgálati eljárást a tűzesetek vizsgálatára vonatkozó szabályokról szóló 12/2007. (IV. 25.) ÖTM rendelet (továbbiakban: Rendelet) szabályozza, melyből kiderül, hogy az eljárás a tűzvizsgálati jelentés kiadásával zárul le [15. § (1)].

 A tűzvizsgálati jelentés tartalmi és formai követelményeit a Rendelet 15. § (2) bekezdése alapján annak melléklete határozza meg. A Rendelet melléklete a tűzvizsgálati jelentés ellen a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (továbbiakban: Ket.) 98. § (1) bekezdése szerinti fellebbezési lehetőséget biztosít, ami az elsőfokú határozat elleni fellebbezés.

A Ket. 73. § (5) bekezdésében foglaltak szerint: „Jogszabály elrendelheti, hogy a hatóság a döntését az erre a célra rendszeresített formátumban, a jogszabályban meghatározott adattartalommal adja ki.”

 Fentiekből megállapítható, hogy annak ellenére, hogy nem a Ket. 72. §-ában szabályozott határozati formában kerül a tűzvizsgálati jelentés kiadmányozásra mind az ellene biztosított fellebbezés lehetősége, mind pedig a Ket. 73. § (5) bekezdésében biztosított eltérő forma alapján határozatnak minősül.

 A Ket. 69/A. § (1) bekezdése szerint pedig ha törvény a döntés nyilvánosságát nem korlátozza vagy nem zárja ki, az eljárás jogerős befejezését követően a személyes adatot és védett adatot nem tartalmazó jogerős határozatot, valamint az első fokú határozatot megsemmisítő és az első fokú határozatot hozó hatóságot új eljárásra utasító végzést bárki korlátozás nélkül megismerheti, és arról kormányrendeletben meghatározott költségtérítés ellenében másolatot kérhet.

 A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (Avtv.) 2. § 4. pontja és 19. §-a alapján a közfeladatot ellátó szerv kezelésében lévő, valamint a tevékenységére vonatkozó, a személyes adat fogalma alá nem eső információk közérdekű adatnak minősülnek, az ilyen jellegű adatokat pedig – a törvényben megállapított kivételekkel – bárki számára hozzáférhetővé kell tenni.

 Összefoglalva tehát a dokumentum mind a Ket., mind az Avtv. alapján megismerhető.

 A személyes adatok védelmével és a közérdekű adatok nyilvánosságával kapcsolatos kérdéseikkel kérem a jövőben is forduljanak hozzám bizalommal.

 Budapest, 2011. október 26.

                                                             Üdvözlettel:

                                                                                                Dr. Jóri András

 

Vissza...