Nem hiszek...

2011-11-03 08:05:00

Nem hiszek a szememnek! Kétszer is elolvasom, hogy biztosabban tudatosuljon bennem, amit a szemem már első olvasatra is „ért”. A megyei napilap címoldalon ír arról, hogy „A bencésektől várnak menedéket” a fürediek.

Mindjárt a cikk első sora megerősíti, nincs tévedés. „A pannonhalmi Bencés Apátságtól kértek segítséget a város és a Széchenyi szakképző iskola vezetői a közoktatás államosítása kapcsán várható leépítés és az intézmény esetleges megszüntetése ellen.” A füredi önkormányzat év elején vette vissza az iskolát a megyétől hosszú távú fejlődési lehetőségének a biztosítása érdekében. Pár hónappal később viszont már egészen másként kell gondolkodni az intézmény megvédésről, hisz a „szép elképzeléseket kettétörni látszanak az Orbán-kormány államosítási tervei”, ahogy ezt a cikkben is olvashatjuk. „Dr. Bóka István polgármester úr azt gondolta, hogy akkor kap igazán biztos közeljövőt az iskola, ha bencés fenntartásba kerülhet -erősítette meg a tárgyalások tényét a pannonhalmi gimnázium főigazgatója.” Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere a Fidesz országgyűlési képviselője. Ez a ciklus a Parlamentben, már a 4. ciklusa. Füred „gazdag” város, tehetős polgárokkal, az elmúlt évtizedben hihetetlen mértékű fejlődésen ment át. A visszamutogatások örökös tárgyát képező „elmúlt 8 évben” is rendkívüli módon gyarapodott.

Mi történik itt valójában? Az állam tényleg arra játszik, hogy amit csak lehet, adjanak az önkormányzatok egyházi kezelésbe? „Az iskolákon idén már végigsöpört egy "egyháziasítási hullám", és a kormány a jelek szerint mindent megtesz, hogy az önkormányzatok jövőre is arra kényszerüljenek, közoktatási intézményeiket adják át valamelyik egyháznak - olvasható ki a Haza és Haladás egyik tanulmányából. A településeknek így olcsóbb, a központi költségvetésnek viszont drágább lesz a közoktatás. A Haza és haladás Közpolitikai Alapítvány által elindított közöskassza.hu-ra készült tanulmány megállapítja: a 2012-es büdzsében jelentősen torzul az oktatásra szánt költségvetési források szerkezete, mert míg az egyházi intézmények közoktatási kiegészítő normatívája megugrik, az oktatásért felelős Nemzeti Erőforrás Minisztérium összes forrása csökken.” (olvasható a hvg.hu-n megjelent Bajnai-alapítvány: még több iskolára teheti rá a kezét az egyház c. írásban).

Az egyházi fenntartású intézmények száma az elmúlt 5 évben megduplázódott. 2011-ben elérte az összes intézmény 10 %-át. Az egyházi intézmények olyan költségvetési támogatásokra is jogosultak, amelyre a többi intézmény nem. A folyamat enyhén szólva is aggályos, hisz így egyre több diáknak nem lesz hozzáférése világnézetileg semleges oktatáshoz. „A vallási iskolák térnyerése az Alkotmánybíróság világnézetileg semleges oktatásra vonatkozó előírását is sérti. Az AB 1993-as döntésében ez áll: „Az állami iskola nem lehet elkötelezett egyetlen vallás mellett sem. …Ahol az állam az állami iskola épületét egyházi tulajdonba adja, azok számára, akik nem kívánnak egyházi iskolába járni, ténylegesen és úgy kell lehetővé tennie állami iskola látogatását, hogy ez ne jelentsen nekik aránytalan terhet.” Az egyházi iskolának ugyanis nem csak arra van joga, hogy vallásilag indoktrinálja diákjait, hanem arra is, hogy a felvételben hátrányosan megkülönböztesse a más felekezetűeket. Ez önmagában is egy fura és különleges privilégium, de egy olyan kontextusban, amikor egyre több önkormányzati iskola válik egyházi iskolává, sok diákot érinthet hátrányosan ez a két sajátos előjog.” (Forrás: tenytar.blog.hu (Pénz a lelke- egyházi iskolák térnyerése))

Az intézmények egyházi fenntartásúvá tétele azért gyorsulhatott fel, mert a folyamat szabályozását is jelentő „féket” is megszüntette tavaly az országgyűlés. A korábbi szabályok értelmében, ha az önkormányzat átadta az egyháznak az oktatási intézményt, akkor további öt évig ki kellett egészítenie az állami alapnormatívát. Egy 2010 júniusban elfogadott törvénymódosítás szerint azonban ma már az önkormányzatok minden további kötelezettség nélkül átadhatják az egyháznak az oktatási intézményeket.

 A ki tudja valójában milyen mélységek eléréséig vezető Hoffmann- terv (pontosabban: Orbán – Semjén -Hoffmann-terv) Magyarországon sok-sok egyéb érdeksérelem okozása mellett nyíltan veszélyezteti egyik legfontosabb állampolgári alapjogunkat (a világnézetileg semleges oktatáshoz való jogunkat.) Rajtam kívül érdekel ez még valakit?

Vissza...