A legfontosabb teendők!

2011-11-01 09:40:36

Egy kormányváltás esetére Gyurcsány legfontosabb teendőkként a következőket jelölte meg (egy külföldi tudósítók által szervezett sajtóreggelin): Helyre kell állítani az Alkotmánybíróság hatáskörét. Át kell alakítani az adórendszert. Vissza kell térni a progresszív adórendszerhez, 100 millió forintos értékhatár fölött vagyonadót kell bevezetni, és el kell törölni a szektorális különadókat. Meg kell reformálni az egészségügyi rendszert.

Őszintén meg kell mondani az embereknek, hogy közvetlen befizetésekkel kell hozzájárulniuk az egészségügyi kiadásokhoz, ha azt akarják, hogy a magyar egészségügyben maradjon orvos és ápoló. Meg kell reformálni az oktatási rendszert. Szélesre kell tárni az egyetemek kapuit a hallgatók előtt, és közvetlen anyagi hozzájárulásukat kell kérni ahhoz, hogy az oktatási rendszert modernizálni lehessen. Ezzel egyidejűleg igazságos ösztöndíjrendszert kell bevezetni annak érdekében, hogy a kevésbé tehetős fiatalok is tanulhassanak.

Gyurcsány érintette a pártfinanszírozás témakörét is. Véleménye szerint a magyar politikai életet a korrupcióból származó „szürke” pénz hatja át. 2006-ban, miniszterelnökként kezdeményezte egy új pártfinanszírozási törvény elfogadását. Orbán – akkor az ellenzék vezéreként – ezt ellenezte. 2008-ban, mondta Gyurcsány, már majdnem megállapodtak, a szakértők már be is fejezték az új törvény fogalmazását, Orbán azonban az utolsó pillanatban küldött üzenetével megállította a folyamatot és minden együttműködést visszautasított ebben a tárgyban. Gyurcsány szerint Orbán el akarta kerülni pártja pénzügyeinek külső ellenőrzését, mert ez a legfőbb eszköz, amivel pártját kézben tudja tartani. A Demokratikus Koalíció támogatóinak kis összegű adományaiból finanszírozza működését.

Ide klikkelve érheti el a cikk forrásást!

Vissza...