Kertész és Radnóti

2011-10-31 17:14:43

Miután Kertész Ákostól megtagadták a versmondás lehetőségét a Duna parton levő “Cipők a Dunánál” emlékhelynél a nyilas terror áldozataira való megemlékezés szervezői, a Kohányi Társaság által szervezett Radnóti Menet a megbélyegzés és a gyávaság elleni tiltakozásul kihagyja a “Cipők a Dunánál” emlékhelyet

, és a menet elkerüli az ottani megemlékezést. Kertész Ákosnak pedig szót ad a menet végén a Radnóti Emléktáblánál, ahol az író beszélni fog és Radnóti-verseket mond el.

A “Cipők a Dunánál” emlékhelynél tartandó megemlékezést a Mazsihisz, a Magyar Nők Szövetsége és a Civilek a Szélsőjobb Ellen Mozgalom szervezi. A Radnóti menetet az Amerikai Népszava köré szerveződő Kohányi Társaság rendezi. Az előzetes tervek szerint a két külön rendezvény egy rövid időre egybekapcsolódott volna, mert a Radnóti Menet érintette volna a Cipőknél tartandó megemlékezést.

Miután azonban Kertész Ákos Kossuth-díj fosztás című írásából kiderült, hogy a szélsőjobboldal által fenyegetett írótól, akinek Kossuth-díját a náci-nyilas Jobbik kezdeményezésére egy külön törvény megalkotásával az Orbán-kormány vissza akarja vonni, a “Cipőknél” megtagadták a megszólalás, a versmondás lehetőségét, a Kohányi Társaság úgy döntött, hogy a Radnóti Menet tiltakozásul kikerüli a “Cipők emlékhely” rendezvényét, és felkéri Kertész Ákost, hogy csatlakozzon a Radnóti Menethez, és felkínálja, hogy ezen a rendezvényen mondjon beszédet és verset. Kertész Ákos a felkérést elfogadta, csatlakozik a Radnóti Menethez, és a menet végén, a Radnóti Emléktáblánál a Pozsonyi út 1. szám alatt mond beszédet és Radnóti-verseket.

A Radnóti Menet szervezői, a Kohányi Társaság tagjai szomorúnak tartják, amikor a nácizmus, a nyilasterror és a fasizmus áldozataira emlékezők egymást elkerülik és egymástól elhatárolódnak. Az áldozatok emléke és a rémtettek fenyegetése közös. Ugyanakkor nem hagyhatja szó nélkül azt, hogy éppen az áldozatokra való emlékezésből a mai nyilasok nyomására, egy fasiszta diktatúrát építő hatalomnak való megfelelésből kirekesszenek egy zsidó írót, aki ellen szélsőjobboldali kampányt indítottak. A Kohányi Társaság tiltakozik az ilyen jellegű kirekesztés és megbélyegzés ellen, kiáll az írói és alkotói szabadság, a véleményszabadság mellett, szolidáris mindazokkal, akiket a mai nácik üldöznek és nem vállal közösséget azokkal a szervezetekkel sem, amelyek a diktatúrát építő kormányzattal való együttműködés, a hatalomnak való megfelelés miatt, vagy gyávaságból, félelemből megtagad egy zsidósága miatt félremagyarázott és üldözött írót.

Az Amerikai Népszava és a Kohányi Társaság felszólítja valamennyi olvasóját, a Kohányi Társaság tagjait, hogy csatlakozzék a Radnóti Menethez. A Radnóti Menet tiltakozás a II. világháborúban elkövetett népirtás, az antiszemitizmus, a rasszizmus, a fajgyűlölet, a fasizmus és a nácizmus ellen, és tiltakozás ugyanezen ordas eszmék feltámasztása, kormámyzati és fővárosi támogatása, a szélsőjobboldal térhódítása ellen. Tiltakozás az épülő diktatúra ellen, amelyet már a német lapok is “fasisztoid” diktatúrának neveznek, amely egy olyan korszakot tekint ideáljának, amelynek a végén több százezer honfitársunkat gyilkolták le ipari méretekben, amely az államhatalom és a közigazgatás páratlan gyorsaságú közreműködésével terelte vagonokba és adta át halálgyáraknak származásuk vagy vallásuk alapján a magyar polgárok százezreit. Radnóti Miklós ma is emberséget kér az embertelenségben. Akik tiltakozni akarnak a magyar nácik ellen, tiltakozni akarnak egy újabb fasiszta diktatúra ellen, akik tenni akarnak valamit a hazáért, azokat kérjük, hogy menjenek el a Radnóti Menetre, és emlékeztessék a hatalom mai urait, a szélsőjobboldalt támogató vagy csendesen megtűrő többséget, hogy az út, amelyen ők járnak, a halálba, a gyilkolásba és a pusztulásba vezet. Tiltakozzanak a mai nyilasok és fasiszták ellen, tiltakozzanak szellemi elődeik ellen, és emlékezzenek meg kegyelettel az áldozatokról. Jöjjön el mindenki, az Amerikai Népszava minden olvasója, a Kohányi Társaság tagjai és szimpatizánsai, vagy bárki, aki a nácikkal szembeni kiállással, az üldözöttekkel való szolidaritással egyetért. Aki nem tudja végiggyalogolni a Radnóti Menetet, az csatlakozhat az egyes állomáshelyeken is. Minden állomáshelyen koszorúzás, rövid beszéd, megemlékezés lesz. A Radnóti Menet legfontosabb megállója a végállomáson, a Radnóti Emléktáblánál lesz, a XIII. kerület Pozsonyi utca 1. szám alatt. Itt mond beszédet és verseket Kertész Ákos író is.

A Radnóti Menet útvonala és programja:

A 3. Radnóti Menet megrendezésében most részt vesz a Kohányi Társaság is.

A Radnóti Menet küldetése:

Emlékezés és emlékeztetés:
- 1938. november 9-10: Kristályéjszaka;
- november 9. a fasizmus és antiszemitizmus elleni küzdelem nemzetközi napja 1995 óta;
- 1944. november 9. Radnóti Miklós magyar költőt meggyilkolják nyilas keretlegények;
- ~ 1990-től napjainkig: a 298-as botránya: nyilas gyilkosok állami díszsírhelyeken;
- ~ 1990-től napjainkig: Magyarország saját törvényét és az abba foglalt nemzetközi egyezményt sérti meg: az 1947-es párizsi békeszerződést;

További információk ide klikkelve érhetőek el az Amerikai Népszava online-on.

Vissza...