Az „integetƑ miniszter” a Balatoni koronán

2011-10-28 18:36:01

„A jĂșliusban elhunyt HorvĂĄth BalĂĄzs megĂŒresedett kĂ©pviselƑi helyĂ©re keresnek utĂłdot VeszprĂ©mben, az elƑrehozott orszĂĄggyƱlĂ©si vĂĄlasztĂĄson. Sokak szerint nem lehet vĂ©letlen, hogy a fideszes indulĂł - a taxisblokĂĄd idejĂ©n, a Parlament ablakĂĄbĂłl integetƑ kĂ©pviselƑhöz hasonlĂłan - szintĂ©n HorvĂĄth nĂ©vre hallgat.”

 Ezek a sorok az origo.hu-n jelentek meg 2006. szeptember 6-ĂĄn. A hĂ­r megjelenĂ©se Ăłta több mint 5 Ă©v telt el. S ez az 5 Ă©v elegendƑ volt ahhoz, hogy vĂĄrosunkban dr. HorvĂĄth BalĂĄzs szemĂ©lye törtĂ©nelmi szemĂ©lyisĂ©ggĂ© formĂĄlĂłdjon. TörtĂ©nelmi szemĂ©lyisĂ©ggĂ©, legalĂĄbbis a helyi fideszes vĂĄrosvezetĂ©s, a vĂĄros polgĂĄrmestere szerint.

2011.nyarĂĄn mĂĄr tĂĄrgyalta a veszprĂ©mi közgyƱlĂ©s a Balatoni korona bevezetĂ©sĂ©vel kapcsolatos elƑterjesztĂ©st. Ekkor a 6 kĂŒlönbözƑ cĂ­mletƱ „bankjegy” közĂŒl 5- nek a dĂ­szĂ­tƑelemeire mĂĄr volt hatĂĄrozott elkĂ©pzelĂ©s, csupĂĄn az 1000 forintot Ă©rƑ Balatoni korona esetĂ©ben maradt mĂ©g nyitott a kĂ©rdĂ©s. (A helyi, pontosabban tĂ©rsĂ©gi pĂ©nz 20 000-es cĂ­mletĂ©n I. AndrĂĄs kirĂĄly Ă©s a Tihanyi ApĂĄtsĂĄg, 10 000-es cĂ­mletĂ©n Gizella kirĂĄlynĂ© Ă©s a veszprĂ©mi vĂĄr, 5000-es cĂ­mletĂ©n Dr. ÓvĂĄri Ferenc Ă©s balatonalmĂĄdi reformĂĄtus erƑdtemplom, 2000-es cĂ­mletĂ©n Thury György Ă©s a vĂĄrpalotai Thury-vĂĄr, az 500-as cĂ­mletĂ©n JĂłkai MĂłr Ă©s a balatonfĂŒredi Kossuth Lajos forrĂĄs lesz lĂĄthatĂł.) Most Ƒsszel, minden elƑzetes egyeztetĂ©st kikerĂŒlve, a veszprĂ©miek bevonĂĄsa nĂ©lkĂŒl dƑlt el, ki Ă©s mi legyen az 1000 koronĂĄson. A Fidesz Ă©s VeszprĂ©m polgĂĄrmestere eldöntötte helyettĂŒnk ezt a kĂ©rdĂ©st is.

MielƑtt belevĂĄgok a közgyƱlĂ©sen törtĂ©ntek ismertetĂ©sĂ©be, szeretnĂ©m leszögezni, dr. HorvĂĄth BalĂĄzs tisztelƑi közĂ© sorolom magam. MĂ©g akkor is, ha tevĂ©kenysĂ©gĂ©t minden szempontbĂłl makulĂĄtlannak semmikĂ©pp nem tartom. S ennek oka messze nem az, hogy politikai beĂĄllĂ­tottsĂĄgunkat tekintve mindig is tĂĄvol ĂĄlltunk egymĂĄstĂłl. A közgyƱlĂ©sen is elmondtam hozzĂĄszĂłlĂĄsomban, hibĂĄnak tartom, hogy a vĂĄrosban Ă©lƑk vĂ©lemĂ©nyĂ©t nem kĂ©rtĂ©k ki ebben az ĂŒgyben. AttĂłl, hogy a Fidesz szokĂĄsos erƑszakossĂĄga miatt nem akar tudomĂĄst venni csak az ĂĄltala helyesnek vĂ©lt dolgokrĂłl, tƑlĂŒk eltĂ©rƑ vĂ©lemĂ©nye azĂ©rt mĂ©g sokaknak van. S nem hiszem, hogy tĂĄvol ĂĄll az igazsĂĄgtĂłl, ha azt mondom, sokan helytelenĂ­tik is ezt az ötletet. EgĂ©szen pontosan azt, hogy a Balatoni koronĂĄt dr. HorvĂĄth BalĂĄzs arcmĂĄsa Ă©s Melocco MiklĂłs (ĂĄllĂ­tĂłlag) Brusznyai ÁrpĂĄdrĂłl szĂłlĂł alkotĂĄsa dĂ­szĂ­tse. Igen, arrĂłl az emlĂ©kmƱrƑl van szĂł, amelyik 2008-ban kĂ©szĂŒlt el VeszprĂ©mben Ă©s arrĂłl az emlĂ©kmƱrƑl, amely az orszĂĄgossĂĄ dagadĂł botrĂĄnynak köszönhetƑen vĂĄlt elsƑsorban messze földön hĂ­ressĂ©. TudvalevƑ, szegĂ©ny RadnĂłti a csecsszopĂł szĂł hasznĂĄlatĂĄval ennyi Ă©vvel a tragikus halĂĄla utĂĄn is ellenĂ©rzĂ©st vĂĄltott ki Melocco MiklĂłsbĂłl, amely ellenĂ©rzĂ©s eredmĂ©nyekĂ©nt lett a hĂ­res verssor emlĂ©kmƱre törtĂ©nƑ felvĂ©sĂ©sekor a „csecsszopó” szĂłbĂłl a fĂŒlĂ©nek kedvesebben csengƑ „csecsemƑ” szĂł.

EgyĂ©bkĂ©nt meg a szobor nemcsak szerintem szĂłl Brusznyai ÁrpĂĄd helyett magĂĄrĂłl a mƱalkotĂĄs megrendelƑjĂ©rƑl, azaz a VĂ©degylet VeszprĂ©mĂ©rt EgyesĂŒletrƑl. 2006-ban a helyi vĂĄlasztĂĄsokon mĂ©g civil szervezetkĂ©nt adtĂĄk el magukat. Ehhez kĂ©pest kĂ©pviselƑik szinte mĂĄr kivĂ©tel nĂ©lkĂŒl mind a Fidesz orszĂĄggyƱlĂ©si Ă©s önkormĂĄnyzati kĂ©pviselƑi. Meg is „dicsĂ©rtem” most Ƒket a közgyƱlĂ©sen ezĂ©rt a „lelemĂ©nyessĂ©gĂŒkĂ©rt”. (Biztosan sokakat sikerĂŒlt Ă­gy ideig-ĂłrĂĄig az orruknĂĄl fogva vezetni.) Felemlegettem, hogy dr. Navracsics Tibor ugyanĂșgy a VĂ©degylet mögĂ© "bĂșjt", mint a frissiben kinevezett kabinetfƑnöke, Mihalovics PĂ©ter, aki jelenleg önkormĂĄnyzati kĂ©pviselƑ Ă©s orszĂĄggyƱlĂ©si kĂ©pviselƑ is itt VeszprĂ©mben a Fidesz szĂ­neiben. Nem kĂŒlönben BrĂĄnyi MĂĄria, aki jelenleg a vĂĄros egyik alpolgĂĄrmestere (Ă©s szintĂ©n fideszes).

Visszakanyarodva a közgyƱlĂ©sen törtĂ©ntekre, rĂ©szletesen prĂłbĂĄltam elmagyarĂĄzni, mennyivel bölcsebb lett volna, ha pl. a most 300 Ă©ves jubileumĂĄt ĂŒnneplƑ Lovassy LĂĄszlĂł GimnĂĄzium jogelƑdjĂ©nek egykor volt alapĂ­tĂłja, Volkra JĂĄnos OttĂł pĂŒspök kĂ©pmĂĄsĂĄval dĂ­szĂ­tik a Balatoni koronĂĄt, s mƱtĂĄrgykĂ©nt pĂ©ldĂĄul rĂĄrakjĂĄk a 2007-ben elkĂ©szĂŒlt Ă©s 2009-ben Pro Architectura-dĂ­jat elnyerƑ Lovassy sportcsarnokĂĄt. (S Ă­gy kapcsoljĂĄk össze a mĂșltat a jelennel.) SzĂłba hoztam mĂ©g, hogy a bƑsĂ©g zavarĂĄval kĂŒszködĂŒnk, hisz mĂ©ltĂĄn kerĂŒlhetett volna a "bankjegyre" LaczkĂł DezsƑ piarista paptanĂĄr, iskola Ă©s mĂșzeumigazgatĂł, tudĂłs ember arcmĂĄsa, aki 32 Ă©ven ĂĄt Ă©lt  itt Ă©s alkotott maradandĂłt a VeszprĂ©mben Ă©lƑk szĂĄmĂĄra. S szĂłba hoztam mĂ©g a vilĂĄgszerte ismert Cholnoky fivĂ©reket, BolgĂĄr MihĂĄlyt, az elsƑ veszprĂ©mi vĂ­zvezetĂ©k rendszer megtervezƑjĂ©t is, kevĂ©s sikerrel.

Viszonylag jĂłl ismerve dr. HorvĂĄth BalĂĄzst (mĂ©g ĂŒgyvĂ©d Ă©s nemcsak mĂĄr belĂŒgyminiszter korĂĄbĂłl), ha mĂ©g közöttĂŒnk lehetne, ebben a helyzetben egyĂĄltalĂĄn nem Ă©reznĂ© jĂłl magĂĄt. FƑleg ha azzal szembesĂŒlne, mit kĂ©szĂŒlnek mƱvelni az egyĂ©bkĂ©nt munkĂĄjĂĄnak eredmĂ©nyekĂ©nt lĂ©trejövƑ (az idƑ -20 Ă©v- prĂłbĂĄjĂĄt kiĂĄllĂł) önkormĂĄnyzati törvĂ©nnyel egykor volt elvbarĂĄtai.

Azon meg mĂĄr vĂ©gkĂ©pp nincs Ă©rtelmes keseregni , hogy mĂ©g döntĂ©s sem szĂŒletett a Balatoni koronĂĄrĂłl a veszprĂ©mi közgyƱlĂ©sen, amikor az ingyenesen  szĂĄmos helyre eljutĂł Ă©s jĂł minƑsĂ©gben elƑállĂ­tott NemesvĂĄmosi Ă©s VeszprĂ©mfajszi KözsĂ©gi HĂ­radĂł (szerkeszti dr. HorvĂĄth BalĂĄzs utĂłda, dr. HorvĂĄth Zsolt Ă©lete pĂĄrja) mĂĄr mint eldƑlt tĂ©nyt ismerteti, hogy kinek a portrĂ©ja dĂ­szĂ­ti az 1000 koronĂĄt.

Veszprém, 2011. október 28.

 Az Ă­rĂĄs utóélete ide klikkelve Ă©rhetƑ el a Nepszava.hu-n.

Vissza...