Macskaasztalnál

2011-10-28 12:15:12

Orbán miniszterelnök úgy tesz, mintha bármi köze lenne a tegnap hajnalban Brüsszelben tető alá hozott pénzügyi mentőcsomaghoz. Pedig egy frászt. Mert az a helyzet, hogy bennünket oda se engedtek a nagyok közé, nekünk a macskaasztalnál terítettek.

A szokásosan fél hatkor kezdődő tanácsülés rövid másfél órás szakasza után megkérték a nem az euroövezetbe tartozó országok vezetőit, hog...y hagyják el a tanácskozást. Amikor Merkel és társai fél nyolc körül elkezdték a munkavacsorát, akkor Orbán már útban volt a repülőtérre, ahol a mai beszámolók szerint megivott egy pohár sört, majd mint aki jól végezte a dolgát hazajött.
Persze, mondhatják azt, hogy hasonlóan járt Cameron vagy Tusk lengyel miniszterelnök is. Ez igaz, de Nagy Britanniát nem lehet összehasonlítani Magyarországgal, a fontot a forinttal, a lengyelek meg világossá tették, hogy nem akarnak távol maradni Európától és be kívánják vezetni az eurót. Az Orbán vezette magyar kormány viszont Brüsszelt a hajdani Moszkvához hasonlítja és esze ágában sincs elkötelezni magát az euró bevezetése mellett. A mostani döntésekkel az Európai Unió de facto kétsebességes lett. Német vezetéssel 17 ország alkotja a centrumot, mi meg a kívül lévők táborába kerültünk. És az igazi baj, hogy Orbánnak ez megfelel.
Legyen világos: mostantól kezdve mindenkinek el kell dönteni, hogy európai ügyekben Orbánnal tart és a macskaasztalnál akar ülni, vagy tekintetét Berlinre és Párizsra vetve a nagyok mellett kér helyet. De ez utóbbihoz teljesíteni kell egy sor dolgot. Egyebek mellett vissza kellene térni a józan gazdaságpolitikához, le kellene mondani az öngyilkos gazdasági háborúskodásról, harc helyett az együttműködés útját kellene választani.

Gyurcsány Ferenc blogbejegyzését ide klikkelve érheti le a Facebookon.

 

Vissza...