A rezidenseknek elege van

2011-10-26 19:24:44

Eddig 1903 orvos helyezte ügyvédi letétbe felmondólevelét, amelyeket akkor „élesítenének", ha év végéig nem sikerül megállapodni a kormányzattal a bérek rendezéséről - jelentette be Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke azon a fórumon, amelyen "szembesítésre" hívták az egészségügyért felelős államtitkárt. Szócska Miklós ötven percet késett, és azt mondta: kamikáze, öngyilkos harcmodornak tartja, amit a Rezidens Szövetség csinál.

Üzengetés helyett vitára hívta valamennyi orvosi érdekvédő - az orvosi kamara, a Magyar Orvosok Szövetsége és a rezidensszövetség - a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri tömbjébe az ágazati politikáért felelős államtitkárt, Szócska Miklóst. Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint azért, mert ideje mérleget vonni és a 2012-es költségvetési számok ismeretében átgondolni a kialakult helyzetet.

Például azt, hogy az orvosmigráció és az ágazat pénztelensége miatt hogyan alakulnak a betegek életkilátásai. Erre azért is szükség van, mert megjelent néhány olyan „hurráoptimista kommunikációs" megnyilvánulás, amelyet nem tartanak szerencsésnek. Ilyen pl. a rezidensösztöndíj kommunikációja. Eszerint sikerült megtalálni a megfelelő megoldást az orvosgyakornokok itthontartására, holott a háromezer fő alig egyötöde pályázta meg a rezidens-ösztöndíjat, azaz összesen két százalékuk megélhetését javítja.

Papp Magor a külföldön dolgozók körében végzett felmérési adatokból idézett. Eszerint főként a pénz miatt mennek külföldre az egészségügyi dolgozók. Papp Magor idézte a választási kampányban Orbán Viktortól elhangzott szavakat amikor azt mondta:  szeretnék lezárni azt a korszakot, amely "megnyomorította a magyar egészségügyet", amely miatt az orvosok és az ápolónők tömegesen hagyják el Magyarországot, és nem a tapasztalatszerzés szándékával mennek el, hanem a kényszer űzi el őket, hogy jobban fizetett állásokat keressenek külföldön. Ennyit szeretnének és nem többet. 

Ötven perces késéssel érkezett meg Szócska Miklós 

A teremben lévő orvosok alaposan megizzasztották az egészségpolitikust. Egyfajta adok-kapok párbeszéd kezdődött a hallgatóság és Szócska között. A politikust többször is félbeszakították, Kárpáthi Keve belgyógyász pedig egyenesen a szemére vetette a késését "mert nem hallotta, hogy az államtitkár a késésért bocsánot kért volna" , mint mondta: nem azért jöttek ide, hogy holmi egészségpolitikai sopánkodást halljanak, inkább arra kíváncsiak, mit tesz azért, hogy az orvosok munka- és jövedelmi körülményei javuljanak. 

Az államtitkár válaszában jelezte: nem akar semmit elfedni, nem akar adatokat eltitkolni. Nem hazudnak, nem mondják, hogy megoldották a rezidensek problémáját. Elmondta: tudomásul kell venni, hogy nagyon nehéz helyzetben van az ország, és elnézést kért a hallgatóságtól a késésért. Nem sopánkodni jött ide, ám szerinte ez az első kormány, mely a paraszolvencia ellen tesz is valamit. Hozzátette: kamikáze, öngyilkos harcmodornak tartja, amit a Rezidens Szövetség csinál.

Lotz Gábor, a józsefvárosi orvosi kamara fiatal elnöke arra kérte: adják át üzenetüket Orbán Viktornak, hogy nincs tovább! Nincs még húsz évük várni a "megváltóra." – Be kell döntenünk az egészségügyet ahhoz, hogy felfogják: nem mehet tovább – mondta.

A mind hevesebb fölszólásokra Szócska viccesen megjegyezte: munkatársai jelezték neki, hogy indulnia kell. 

A Nol.hu-n megjelent írást ide klikkelve érheti el.

Vissza...