Az adott szó értéke...

2011-10-25 12:50:58

Egyre biztosabb, hogy Gyurcsány Ferenc és új frakciója függetlenként lesz kénytelen folytatni politikusi munkáját - legalábbis a következő hat hónapban. A Demokratikus Koalíció tagjai ugyanis az MSZP álláspontja szerint „kiléptek”, ez pedig a házszabály szerint féléves kényszerfüggetlenséget jelent. A DKP szerint utóbbi félreértésen alapul, Mesterházy válasza viszont egyértelmű.

Minimálisra csökkent az esélye annak, hogy Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció a közeli jövőben hivatalos formában is országgyűlési képviselőcsoportot alakíthasson. A frakció megteremtéséhez szükséges létszám a kilépők rendelkezésére áll. Ezen túl sajátos jogi feltételeknek is meg kell felelni, az utóbbi napokban ezekről a feltételekről és különböző terminusokról meglehetősen mély viták zajlanak.

Molnár Csaba, a DKP-s tizek által megválasztott "frakcióvezető" korábban egyértelművé tette, hogy álláspontjuk szerint a jogi helyzet tiszta és világos: a frakció megalakult és működik, a házvezetésnek pedig ezt tudomásul kell vennie, más jogi vagy politikai teendő nincs is.

A problémát az jelenti, hogy az Országgyűlés házszabálya szerint a kilépéssel vagy kizárással függetlenné vált képviselők csak hat hónapos kényszerű függetlenség után alakíthatnak saját képviselőcsoportot. Utóbbi jelentősége nem csak a presztízsben van, hanem hogy több felszólalási lehetőséghez és testesebb költségvetési pénzhez is jutnak a formális frakciók.

A DKP által is hivatkozott 1996-os MDNP-eset, amely során konszenzussal engedték féléves szünet nélkül megalakulni az új frakciót, nyitva hagyott egy kiskaput a „más módon függetlenné vált képviselők” esetére. A kiskaput azonban a fideszes házvezetés becsukni látszik: Kövér László házelnök tudatta, hogy csak dél-amerikai útja után foglalkozik a kérdéssel, a mandátumvizsgáló bizottság KDNP-s elnökének értelmezése szerint pedig Gyurcsányék hat hónapig függetlenek kell, hogy maradjanak.

Mesterházy megfogalmazásában: kiléptek A jogi helyzetet könnyítheti – a baloldali pártok közötti viszonyt ellenben akár mérgezheti is -, hogy Mesterházy Attila pártelnök házelnöki átiratában az szerepelt: Gyurcsányék „kiléptek”.

A DKP megválasztott frakcióvezetője, Molnár Csaba ezzel kapcsolatban kedden délelőtt azt mondta: félreértésről lehet szó, ennek tisztázására pedig megbeszélésre kéri és hívja az MSZP első emberét. Molnár Csaba szerint ha kiléptek volna, akkor Mesterházynál lennének erre vonatkozó nyilatkozatok. Álláspontjuk szerint frakciótagságuk a Demokrata Párt (később Demokratikus Koalíció) képviselőcsoportjának létrejöttével automatikusan megszűnt, formális kilépésről tehát nincs szó.

Molnár egyúttal megerősítette korábbi kijelentését, miszerint, ha a T. Házban továbbra sem tudják önálló frakcióként folytatni munkájukat, úgy nemzetközi szervezetekhez fordulnak.

A békés elválásról szóló egyezségek

A Népszabadság információi szerint Molnár meghívására Mesterházy Attila levélben válaszolt a DKP vezetőségének. Úgy tudjuk, hogy az MSZP elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a frakciószabályzatuk csak kilépést vagy kizárást ismer, amiből – tulajdonképpen kényszerűen – előbbit választották. Jogértelmezésük szerint tehát a szabályoknak megfelelően nem tehettek mást, mint az új frakció megalakítását kilépésként értékelni. Csak abban az esetben nem számítana ugyanis annak, ha az MSZP frakció feloszlatja magát és két új képviselőcsoport formájában újjáalakul, akár MSZP és DKP néven.

Ez azonban egyfelől nem történt meg, mert az MSZP nem kívánt újjáalakulni, másfelől további értelmetlen jogvitákra adott volna lehetőséget a szocialista képviselőcsoport elismertségét illetően is; abszurd helyzetben a fideszes házvezetés őket is hat hónapos kényszerfüggetlenségre „ítélhetné” - áll a levélben.

Egyes forrásaink arra hívták fel a figyelmet, hogy az MSZP és a DKP vezetői között lezajlott háttéregyeztetéseken a terminus-használattal kapcsolatban korábban egyfajta megállapodás született, azaz a békés elválás érdekében sem a mandátum-visszaadást nem fogják forszírozni felső vezetői szinten, sem pedig a „kilépési terminus-vitában” nem fognak egyértelműen állást foglalni.

Ha hazatér, Kövér dönthet

Forrásaink ugyanakkor azt is hozzátették, hogy a DKP ezzel kapcsolatos „kinyilatkoztatását” a tárgyalásokon nem vették feltételenül udvarias gesztusnak, a békés elválásba pedig egyesek szerint az bőven belefért, hogy a DKP megalakulása után nem zárták ki a távozókat a frakcióból. Az ugyanis ennél is egyértelműbb jogi helyzetet jelentett volna.

A vitát így az fogja végleg eldönteni, ha Kövér László házelnök hazaérkezik Dél-Amerikából és kimondja a végső szót az ügyben.

Forrásaink azonban rámutattak: a fideszes politikus bizonyosan féléves kényszerfüggetlenségre küldi majd Gyurcsányékat, ehhez pedig alapként Mesterházy átiratát veszi majd, benne a „kilépés” kitétellel. Egyelőre Lezsák Sándor házalelnök bejelentése az érvényes: eszerint Gyurcsányék függetlenként dolgozhatnak a Parlamentben. A DKP viszont korábban azt közölte: ha önálló frakcióként nem engedik működni őket, akkor nem vesznek részt a plenáris ülésen, helyette más eszközöket használnak majd saját véleményük megismertetésére.

Molnár szerint az MSZP-elnöke is ugyanúgy érti

Molnár Csaba, a DKP megválasztott frakcióvezetője a Népszabadság megkeresésére elismerte, hogy Mesterházy Attila levélben értesítette az MSZP álláspontjáról az ügyben. Ebben elmondása szerint a pártelnök megállapítja, hogy a szabályoknak megfelelően kilépésként kénytelenek értelmezni a DKP-sok távozását.

„Ugyanakkor Mesterházy Attila azt is egyértelművé teszi, hogy mindettől függetlenül a házszabály alkotmányos értelmezése alapján a tíz országgyűlési képviselő frakcióalakítási jogát nem lehet elvitatni és Kövér László házelnöknek van elvi lehetősége arra, hogy az 1996-os értelmezést alapul véve tudomásul vegye azt” - nyilatkozta lapunknak Molnár Csaba, aki ez utóbbi mondatokra hivatkozva is levelet küld Kövér Lászlónak, csatolva azokat a DKP-s nyilatkozatokat is, amelyekben az új frakciótagok hivatalosan is egyértelművé teszik jogi terminus-használatukat az ügyben.

Ide kattintva érheti el a tudósítást a Nol.hu-n.

Vissza...