Megalakultnak tekintik magukat

2011-10-24 18:37:41

Molnár Csaba, Gyurcsány Ferenc új pártjának parlamenti frakcióvezetője szerint Kövér László házelnöknek nincs döntési jogköre a frakció megalakulásával kapcsolatban, így ők maguk megalakultnak tekintik magukat. Ha mégsem engedik őket tevékenykedni, az EU-hoz fordulnak panasszal. Kövér László házelnök csak azután lép, hogy a hét végén hazatér latin-amerikai útjáról.

Október 22-én egy új országgyűlési képviselő csoport jött létre, átmenetileg a Demokrata Párt képviselőcsoportjaként, de heteken belül átnevezik Demokratikus Koalícióra, jelentette be Molnár Csaba. „A képviselőcsoport létrejött, a képviselőcsoport működik, erről Kövér László házelnököt tájékoztattuk" – mondta, amivel szerinte egyedüli kötelességük ennek bejelentése volt, a házelnöknek nincs jogi, politikai feladata, nem kell döntenie a kérdésben. „A ház vezetésének pusztán technikai feladatai vannak, biztosítania kell az új frakció működésének feltételeit, biztosítsa az új frakció üléshelyeit" – mondta. Molnárék azt javasolták, hogy a patkó legszélére ülhessenek.

Jogi csűrés-csavarástól tartanak

Mivel Kövér külföldön van, a ház alelnökének, Lezsák Sándornak kell megoldania a problémát. „Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy a frakció létezik és működik, napirend előtti felszólalást nyújtott be, válaszolni szeretne Orbán Viktor felszólalására" – mondta Molnár, aki bízik benne, „hogy nem lesz ez ügyben jogi csűrés-csavarás". Az új frakcióvezető hivatkozott az MDNP-s precedensre, amikor általános érvényű, precedens értékű állásfoglalás született a kérdésben, amit akkor a Fidesz, név szerint Szájer József is támogatott.

Molnár szerint „sajnos fenáll az esélye annak, hogy az Orbán-kormány, ahogy eddig is tette, most is megpróbál packázni". „Abban az esetben, ha fél egy körül nem tudjuk még, hogy a Demokrata Párt frakciója működhet, azt a jogállam elleni támadásnak, gazemberségnek és a Fidesz félelmének fogjuk tartani" – jelentette ki. Szerinte a Fidesz attól fél, hogy megalakul a leváltására is képes demokratikus ellenzék. „Nagyon reméljük, hogy okosan döntenek, úgy döntenek, hogy nincs döntési kompetenciájuk" – mondta.

Ha mégsem alakulhatnak meg, akkor „Orbán kényszere miatt nem tudunk részt venni az Országgyűlés mai ülésén". "Ha nem beszélhetünk a Házban, akkor beszélünk máshol" - jelentette ki. Ha nem mondhatják el véleményüket a következő nyolc nap napirendre kerülő kérdésekről, a parlament folyosóján fognak beszélni. „Ha pedig nem pusztán technikai problémáról, hanem időhúzásról van szó, ha holnap sem vehetünk részt a vitában, nemzetközi intézményekhez, elsősorban az EU-hoz fogunk fordulni" – mondta Molnár, aki szerint ez arra utalna, hogy Orbán már a parlamenti ellenzék jogait is csorbítja.

A bizottságokban is helyet kérnek

Azért tart akadékoskodástól, mert értesülései szerint az ülésteremben a teremszolgák nem kaptak utasítást a parlamenti üléshelyek kialakítására.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy részt kívánnak venni a bizottságok munkájában. Arra a kérdésre, hogy még az MSZP tagjaként felajánlották mandátumukat a megyei szervezeteknek, azt mondta, ez így volt, de mert ezt akkor visszautasította az MSZP frakciója, az ajánlat már nem él. Helyzetük szerinte Szili Katalinétól is eltér, mert míg Szili kilépett a frakcióból, ők új frakciót alapítottak.

Molnár azt is bejelentette, hogy Gyurcsány Ferenc hétfőn lemondott az MSZP Táncsics-alapítványának vezetéséről - bár annak alapszabálya szerint azt párton kívüli is vezethetné. Molnár szerint ez erkölcsi kérdés volt, visszás lett volna, ha egy másik párt elnöke vezeti az MSZP alapítványát.

Kövér Latin-Amerika után dönt

Kövér László házelnök azután kezdeményezi az MSZP-ből kilépett képviselők frakcióalakítási ügyével kapcsolatos döntések meghozatalát, hogy október 30-án hazatér latin-amerikai hivatalos útjáról, közölte az Országgyűlés sajtószolgálata.

A házelnöki közlés után a - változás bejegyzéséig még Demokrata Párt néven működő - Demokratikus Koalíció közleményt adott ki. Ebben azt írták: Kövér Lászlónak "szövegértési problémái vannak", frakciójuk ugyanis annak megalakulásával jött létre, tagjai az MSZP képviselőcsoportjából nem léptek ki és onnan nem zárták ki őket. "Jó turnézást kívánunk Kövér Lászlónak Dél-Amerikában, de mihamarabb térjen vissza, hogy mihamarabb (...) frakcióként folytathassuk parlamenti munkánkat" - közölték.

Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója hétfői sajtótájékoztatóján viszont szintén arról beszélt, hogy Gyurcsányék kiléptek a szocialista frakcióból. Arról azonban nem kívánt állást foglalni arról, hogy a távozó tíz képviselő alakíthat-e frakciót vagy sem.

Ide kattintva érheti el a cikk forrását az Index.hu-n.

Vissza...