Puccskísérlet

2011-10-23 16:09:04

Október 23-ához 2006-ban új jelentés kapcsolódott. A jelenlegi hatalom teljes propagandaerejével arra törekszik, hogy saját értelmezését tegye uralkodóvá. Ez az értelmezés már unalomig ismert. A valóság azonban a jelenlegi "hivatalos" verziónak éppen ellentéte.

A legfőbb kérdés a végzetesen meggyengült miniszterelnök eltávolítása vagy helyzetének megszilárdulása volt. Széles "koalíció" alakult ki a futballhuligánoktól, lefizetett hajléktalanoktól, a szélsőséges politikai kalandoroktól a vekkerórával tüntető középosztálybeliekig. A Fidesz-világ azokban a hetekben fonódott össze végleg a - Nyugat-Európában mindenütt partvonalon kívül tartott - sötét erőkkel. A politikai csatornatöltelékeknek a sajtójukban, a Kossuth téren, és minden egyéb módon támogatást nyújtottak, ami persze Fidesz-módra azt jelentette, hogy uszítják őket, beküldik a tűzbe, de ha vesztésre áll a meccs, elpárolognak a környékről. Végül, de nem utolsó sorban, 2006 őszén vált egyértelművé, hogy mekkora a baj a rendőrséggel. Ezúttal nem egy futballmeccs erejéig kellett volna biztosítaniuk a rendet, hanem heteken át - és erre a magyar rendőrség akkor képtelen volt.

Az "eredmények" néhány sorban összefoglalhatók: a miniszterelnök megbuktatására irányuló puccs megbukott. A "projekt" azonban megtetszett kitalálóinak. A várost több héten át sikerült zaklatott állapotban tartaniuk, és 2006. október 23-án, amikor a kormánybuktatás már nem volt napirenden, a rendkívüli diplomáciai és sajtójelenlét mellett háborús állapotokat tudtak teremteni a fővárosban. Aki háborút robbant ki, annak tudnia kell, hogy emberek tömegeinek sorsáról dönt. Nem "csak" azok sorsáról, akik a fronton végigcsinálják az egészet, hanem mindazokéról, akik bármilyen okból a térségben tartózkodnak. Azoknak, akik a káoszt eredménynek tartották, ez a mini-háború biztosan siker volt. Október 24-étől pedig a harc új terepen folytatódott: a "polgári sajtó", "nemzeti jogászok", politikusok és hozzájuk kapcsolódó civilek szívósan kezdtek dolgozni, hogy a puccskísérletről ne essen szó többé.

"Polgári" sajtótermékek, "polgári" jogászok, "polgári" politikusok és civil szatellitjeik akkor kezdték felépíteni a második világháború előtti ideológiai szinten álló, de politikailag sikeres szélsőjobboldalt. 2006 ősze után még évekig a Fidesz és a Jobbik világa egybeforrt. Amikor rátaláltak a cigánygyűlölet témájára, ami megfelelő pénzügyi és szervezeti háttérrel, ördögi ötletességgel párosulva politikai sikert hozott nekik. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a Fidesz és a Jobbik holdudvara együtt állította fel 2007 augusztusában a Magyar Gárdát. Akármit gondolnak ma a Fidesz-vezetők a Jobbik hasznáról vagy káráról, 2006 ősze után minden tőlük telhetőt megtettek azért, hogy milliós szavazótáborral rendelkező borzasztó gyűlöletpárt jusson a Magyar Köztársaság parlamentjébe.

A Stop.hu-n megjelent írás ide kattintva érhető el.

Vissza...