Mars kacsa évről-évre

2010-08-26 19:05:22

2010-ben sincs földközelben a Mars

2009-ben sincs földközelben a Mars

"A Mars-kacsa újra visszatért! Közösségi portálokon és e-mailben is terjed: augusztus 27-én akkorának fog látszani a Mars, mint a Hold. Nem igaz"

Írta mindezeket 2009. augusztus 24-én a Magyar Csillagászati Egyesület hírportáláján Mizser Attila csillagász, akit nagy örömömre van szerencsém személyesen ismerni, ifjúkoromból. A 70-es évek végén a Mátrában és az ország más pontjain, mint az amatör csillagászat után érdeklődő lelkes kezdő ismerkedtem meg vele és számos más érdekes és értelmes emberrel egy amatör észlelőtáborban. 

 A mai napon kaptam egy látványos pps-t, amiben arra bíztatnak, nézzem az égboltot augusztus 27-én az éjszakai órákban, lehetőleg éjjel 0.30-körül, hisz a Mars akkorának látszik majd, mint a Hold. Nos, aki szereti a "kacsákat", annak érdemes fennmaradni. S azoknak is, akik olyan helyen leshetik az égboltot, ahol kevés a mesterséges fényforrás a közelben. Nekik ugyanis felejthetetlen élményben lesz mégis részük. Pár tízperc, kb. fél óra alatt viszonylag nagy valószínűséggel láthatnak ugyanis  jópár fényes és kevésbé fényes "hullócsillagot". :-) Katanics Sándor

  További részletek ide klikkelve olvashatóak.

Vissza...