Milyen hely ez a KIM?

2011-10-23 07:12:17

Pár hete Rétvári Bence a demokratikus jogrendet negligáló megjegyzése borzolta okkal az idegeinket. (Lsd. Jogállamot!) Most egy másik minisztériumi "dolgozó" (mameluk) trollja vágta ki a biztosítékot!

Nagy vihart kavart a Mandiner blog minapi bejegyzése, amelyben az Egymillióan a magyar sajtószabadságért-csoport videóját bírálják igen kemény szavakkal. A bejegyzést Böszörményi Nagy Gergely, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese írta, álnéven.

„Ideje azon is kurvára elgondolkodnod, hogy a diplomád nem azért értéktelen-e, mert te is szabad bölcsészetre mentél” – szólítja meg Karsay Dorottyát az orbanviktor.hu egykori rendszergazdái által üzemeltetett Mandiner blog Robin Masters álnéven író publicistája. Karsay emberi jogi szakértő, aktivista és az október 23-i, Erzsébet hídnál tartandó tüntetés „hivatalos dalában” rappel arról, hogy miért nem tetszik neki a rendszer.

Léhűtő bölcsészek

A szerző úgy gondolja, hogy Dorottyát és barátait még egy dél-angol diszkontban sem becsülnék meg mint munkaerőt, hiszen semmihez sem értő „pesti hipsterek”. Az általa egyébként helyesnek tartott Dorottyának azt ajánlja, menjen el a Corvinus Karrier Expójára és hagyja a tüntetést, inkább töltsék kettesben, meghitt körülmények között a vasárnap délutánt („egy kiadós együttlétet ajánlok”).

A bejegyzésre igen sok komment érkezett, és úgy tűnik, hogy a hangnem még a rendszeres Mandiner-olvasóknál is kiverte a biztosítékot. Nem csoda. A Mandinerre ugyan magára is jellemző a rendszerkritika, de eddig a kulturált megfogalmazás volt a jellemző. Az „Ilyen ország pedig nincs” című cikksorozatukban legutóbb például Dörner György az Új Színház élére történő kinevezéséről írtak.

Ezek után érthetetlen, hogy a főszerkesztő és a szerkesztők miért gondolták azt, hogy Robin Masters bejegyzésének helye lehet az oldalon. Egy, a névtelenség mögé bújó bloggertől sem túl elegáns dolog ilyen hangnemben írni bárkiről, pláne nem egy nőről.

Kormányzati blogger

A blogger személye különös pikantériát ad az ügynek: Robin Masters valójában nem más, mint Böszörményi Nagy Gergely, aki a Közigazgatási és Igazságyügyi Minisztérium (KIM) kommunikációs osztályán dolgozik vezető pozícióban. Egy, a Facebook közösségi portálon folytatott beszélgetésből derült ki a szerző valódi kiléte, ahol vidáman fogadta a gratulációkat. Később a Mandiner oldalán is utaltak arra, hogy az álnév mögé bújó szerzőnek nincs félnivalója, hiszen a kormánynak dolgozik és Orbán Viktor honlapját gondozza (ez utóbbi nem igaz – Orbán Viktor személyes honlapja gondozásának feladatát nem Böszörményi, hanem a Mandiner főszerkesztőjének, Balogh Ákos Gergelynek a cége látta el korábban).

Böszörményi a hvg.hu kérdésére vállalta, hogy ő írta a Kedves Dorottya! bejegyzést a Mandineren, azonban hangsúlyozta, hogy bloggerként, a Mandiner blogközösség alapító tagjaként tette ezt. Attól, hogy valaki kormánytisztviselő, lehet véleménye és el is mondhatja ezt magánemberként, ez hozzátartozik a demokráciához – mondta a KIM főosztályvezető-helyettese.

Ide klikkelve érheti el a cikk forrását a HVG.hu-n.

Vissza...