Fórum és interjú Keszthelyen

2011-10-16 10:22:56

Nem zárja ki, hogy kár érhette volna a magyar államot, ha végbemegy a sukorói telekcsere, de azt mondja, az ő gyanúsítása nem errôl szól. Platformjukból 3–6 hónapon belül pártszervezeteket tudnak építeni országszerte, ám parlamenti frakciójukba (ha lesz ilyen) 12-nél több képviselôt nem fogadnak be. És még a pártszakadást sem tartja elkerülhetetlennek.  

Gyurcsány Ferenc a minap Keszthelyen tartott fórumot, ekkor kértünk interjút.

- Meddig tart a végjáték, mikor dől el végre, hogy kiválik-e az MSZP-ből a Demokratikus Koalíció platform? Az utóbbi napok nyilatkozatháborúja azt jelzi, hogy a folyamat visszafordíthatatlan.

- Nem vagyok teljesen biztos abban, hogy visszafordíthatatlan. Nem akarom kerülgetni a kérdését, de szerintem a végső döntés 2014 legelején esedékes, amikor elindul a választási kampány. Kétségtelen, hogy az elmúlt hónapok vitáit rendezni kell, és igen, van esélye az MSZP szétválásának. Ezt a vitát a következő hetekben le kell zárni.

- Mekkora önálló parlamenti frakciót alakítanak? Ha 12 főnél többet vesznek át az MSZP-ből, akkor a Jobbik lesz az ellenzék vezető ereje.

- Akkor sem fogadnánk be 12 embernél többet, ha csatlakozni akarnának hozzánk.

- Emiatt?

- Igen. Volt már olyan frakciótag, aki megüzente csatlakozási szándékát; őt azért nem fogadtuk, mert mást gondolunk a politikáról. Ez nem egyszerűen verbuválás. Azt is világossá tettük, hogy elsietik a dolgot: először döntünk arról, szétválunk-e, kezdeményezzük-e egy új párt megalakítását. Ha igen, akkor jön a következő kérdés: tudunk-e frakciót alapítani, vagyunk-e annyian azonos gondolkodásúak. De én nem akarom veszélyeztetni az MSZP parlamenti státusát, nekem nem a szocialista párt az ellenfelem.

- Mi a valóságalapja annak a sajtóhírnek, hogy egy Orbán-ellenes, olasz mintájú olajfa-koalíción dolgozik Bajnai Gordonékkal és más társadalmi szervezetekkel?

- Abban egyetértés van a kormánnyal szemben álló demokraták között, hogy 2014-ben akkor lehet megszorítani vagy leváltani a Fideszt, ha együttműködünk. Ha valamely választókerületben a Fidesz jelöltjével egy demokratikus ellenzéki jelölt áll majd szemben. De ez ma még inkább egy közös elemzési eredmény, mintsem létező együttműködés. Bajnai a barátom vagy 25 éve, nem a titkos szövetségesem. Sokra tartom a teljesítményét miniszterelnökként, de azt egyikünk sem gondolja magáról, hogy fel lennénk kenve bármiféle szövetség vezető szerepére. Türelem és nyugalom kell, ha nem lesz előre hozott választás, akkor van idő 2014-ig.

- Arra is van idő, hogy új pártszervezetet építsenek fel?

- Ami a Demokratikus Koalíciót illeti: ha úgy döntenénk, hogy önálló párttá alakulunk, akkor a mai országos kiépítettségünk mellett 3-6 hónapon belül a választókerületek 90 százalékában szervezeteink lennének. Innen párttá válni nem szervezetileg nehéz. Ez politikailag kényes és összetett döntés, amiben nem szabad hebrencskedni.

- Miközben gyanúsítják a sukorói telekcsere ügyében, ön fideszes politikai befolyásoltsággal vádolja az ügyészséget. Csakhogy a feljelentést egy LMP-s politikus tette, a nyomozás még az önök kormányzása idején indult, és Bajnai Gordon volt az, aki polgári pert kezdeményezett a csere előtti állapot helyreállításáért. Nem írja felül mindez az ön állítását?

- Jó sok kérdés, menjünk sorban. Hogy az ügyészség mai eljárása milyennek minősíthető, független attól, ki kezdeményezte azt két évvel ezelőtt. Hozzáteszem, én az ügyészséget politikai elfogultsággal már akkor is vádoltam, amikor még engem nem kértek ki. 2009-ben, a lemondási beszédemben is szóltam erről. Bajnai miniszterelnök úrnak az értékaránytalanság, vagy -arányosság megállapítására indított polgári jogi keresete pedig független az ügyészségtől is, és az én ügyemtől is. Engem pénzüggyel nem vádolnak. Azzal vádolnak, hogy az egyetlen találkozón, amikor hivatalosan megbeszélést folytattam 15 ember előtt a befektetőkkel, és kifejeztem kormányom jóindulatát az üggyel kapcsolatban, túlléptem a hatáskörömet. Ez badarság, nonszensz. Ilyet értelmes ember magától nem mond, az ügyészek pedig elég értelmesek, tehát minden bizonnyal politikailag elfogultak.

- Azt elismeri, hogy a telekcsere során kár érhette az államot? Több szakértő szerint is kisebb értékűek voltak a vállalkozó által felajánlott telkek és nagyobb értékű volt az állami ingatlan az ügyletben megállapítottnál.

- A telekcsere végül is nem történt meg, tehát kár nem érte a magyar államot. A cserét megállítottuk. Hogy érhette-e volna kár, ha végbemegy, ezt nem tudom kizárni, a bíróság meg fogja állapítani. Ha kiderülne, hogy van értékaránytalanság, akkor az ügyészségnek valóban fel kell tennie a kérdést: miért? Valaki figyelmetlen volt? Rosszhiszemű? Valakit megvesztegettek? Ezek helyes kérdések.

- Nem éppen ezt kérdezik most az eljárásban?

- Melyik eljárásra gondol? Három különböző eljárás zajlik. A polgári peresben csak az a kérdés, volt-e értékaránytalanság. Az én eljárásom egyáltalán nem erről szól. És van egy harmadik, ami a döntésben részt vevőket, a Vagyonkezelő környéki embereket érinti, az szólhat esetleg erről.

- Az állami tulajdonú Nemzeti Vagyonkezelő akkori vezetését is gyanúsítják.

- Nézze, az állam bonyolult szervezet. A kormány is az. Én nagyon szeretném hinni, hogy Sukoró-ügyben senki nem volt rosszhiszemű, hogy senkit nem vettek meg. Szeretném hinni, hogy a Vagyonkezelő vezérigazgatója tisztességes ember, mert ilyennek ismertem. De mi a helyzet a vagyonértékelővel? Ha valaki bűnt követett el, abban benne lehetett a vagyonértékelő? És mintha őt meg sem hallgatták volna. A tetejét keresik állandóan, a kiválasztott gyanúsítotthoz keresnek bűnt. Ez a koncepciós per jellegzetessége.

- Számít rá, hogy győztesként jön ki az ügyből? Ha felmenti a bíróság, azzal jelentős politikai tőkéhez jut, ha elítéli, talán még nagyobbhoz.

- Bolond, aki börtönbe akar menni azért, hogy szerezzen három plusz szavazatot. Nincs ilyen szándékom. Azt fogja majd látni, hogy ebben az ügyben az utolsó leheletemig védem magamat. Nem tudom, hogyan reagálnak erre az emberek. Nem akarok mártír lenni, sem hős, de az igaz, hogy nem menekülök el a sorsom elől.

Nem kér helyet 2014 után a frakcióban

 A pártelnöki ultimátumra (hétfőig kell jelezniük a képviselőknek, hogy maradnak-e az MSZP-ben) így reagált Gyurcsány Ferenc:  - Én azt válaszolom Mesterházy Attilának, hogy 2014 után az MSZP parlamenti frakciójában nem fogok helyet kérni magamnak. Most azonban tagja vagyok a frakciónak, és hétfőn is a tagja leszek. Értelmetlen ultimálni a tagságot, az átalakulási folyamathoz ehelyett nyugalom és bölcsesség kell  mondta.

Ide klikkelve érheti el az interjú forrását a zalahirlap.hu-n.

Vissza...